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Introduction 
RAN4 has received an LS from RAN5 in [1], asking on receiver requirement applicability for RedCap UE which indicates SUL band combinations. In this contribution we discuss the background and provide a reply LS.


Discussion

In the LS [1] RAN5 is asking the following questions:

Question 1:  Are the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] valid for a RedCap UE, indicating SUL band combinations, to be verified with REFSENS specified in clause 7.3I?
If the answer to Question 1 is yes:
Question 2: How could the requirements in 7.3I be applied to 7.3C in respect to Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration), sensitivity allowance, SUL band combination with HD-FDD band.  

The RedCap UE requirements were worked on in RAN4 during release 17, and the corresponding work item description can be found in [2]. The objectives of the work include a note that the work focuses on operation in a single band at a time. A copy of the objective is inserted below:Notes:
· Uplink coverage enhancement solutions specified in the NR Coverage Enhancement WI (NR_cov_enh) shall be assumed to be available also to RedCap UEs by default (with small modifications for RedCap UEs if found necessary). 
· Power saving enhancement solutions specified in the UE Power Saving Enhancements WI (NR_UE_pow_sav_enh) shall be assumed to be available also to RedCap UEs by default. 
· Rel-15 SSB bandwidth is reused and L1 changes minimized.
· The work defined as part of this WI is not to overlap with LPWA use cases.
· Coexistence with non-RedCap UEs is to be ensured.
· This WI focuses on SA mode and single connectivity with operation in a single band at a time.



Therefore, requirements for band combinations go beyond the WI scope.
Observation 1: RedCap WI set the scope to single band at a time.
During the work item itself, there will a lot of discussion on how V2X, unlicensed bands and SUL bands should be handled. This discussion took place both in RAN4 as well as in RAN plenary. Finally at RAN#93 a conclusion was reached, as captured in RAN#93 meeting report [3]:
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The conclusion in [4] can be summarized so that there will no work on any RedCap specification updates for RedCap UEs supporting V2X/PC5 on n47, operating in unlicensed bands or supporting SUL.
Observation 2: RAN plenary has agreed on no specification changes due to RedCap UE supporting SUL.
Given that extensive discussion on the topic has taken place before the most prudent thing for RAN4 to do is to base the reply LS on what is specified in TS 38.101-1. RedCap UE requirements are identified by suffix I, and RedCap UE has it’s own receiver requirements. However, those receiver requirements do not mention SUL. Therefore, RAN4 does not have requirements for RedCap UE which indicates support for SUL band combinations.
RAN4 has also never discussed sensitivity requirements for RedCap UE indicating SUL band combinations, so new discussion would be required for deciding what the requirement should be. The work needed to discuss and define new requirements for Rel-17 is not suitable for maintenance.
Observation 3: RAN4 specifications do not have requirements for RedCap UE which indicates support for SUL band combinations
Observation 4: Defining new requirements for Rel-17 RedCap UE is not suitable for maintenance.
Based on the discussion and provided observations, it is proposed to reply to RAN5 that RAN4 specifications which have been created based on the WI description and further RAN plenary agreements do not include Rx requirements for RedCap UE indicating support for SUL band combinations
Proposal 1: Respond to RAN5 that RAN4 specifications do not include Rx requirements for RedCap UE indicating support for SUL band combinations.
Proposal 2: Agree to send the reply LS provided in Appendix of this Tdoc to RAN5
If for some reason no conclusion is reached in RAN4, our preference would be to stop the discussion in RAN4 and discuss this is RAN.
Proposal 3: If RAN4 can’t reach conclusion on this, stop discussion in RAN4 and continue in RAN, if necessary.

Conclusions

In this contribution Rx requirements for RedCap UE indicating SUL band combinations were discussed considered what to respond to RAN5. Following observations and proposals were made.

Observation 1: RedCap WI set the scope to single band at a time.
Observation 2: RAN plenary has agreed on no specification changes due to RedCap UE supporting SUL.
Observation 3: RAN4 specifications do not include requirements for RedCap UE which indicates support for SUL band combinations
Observation 4: Defining new requirements for Rel-17 RedCap UE is not suitable for maintenance.

Proposal 1: Respond to RAN5 that RAN4 specifications do not include Rx requirements for RedCap UE indicating support for SUL band combinations.
Proposal 2: Agree to send the reply LS provided in Appendix of this Tdoc to RAN5
Proposal 3: If RAN4 can’t reach conclusion on this, stop discussion in RAN4 and continue in RAN, if necessary.
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1. Overall Description:
RAN4 has discussed the questions from RAN5 and would like to provide the following response to RAN5.

Question 1:  Are the requirements in clause 7.3C in 38.101-1 [3] valid for a RedCap UE, indicating SUL band combinations, to be verified with REFSENS specified in clause 7.3I?
RAN4 response: RAN4 has never specifically discussed the combination of RedCap requirements together with SUL. In RAN4 specifications RedCap UE requirements are identified with suffix I and the corresponding receiver requirements do not include SUL. Therefore, Rx requirements do not exist for RedCap UE which indicates SUL band combinations.
Question 2: How could the requirements in 7.3I be applied to 7.3C in respect to Reference sensitivity side conditions (UL/DL configuration), sensitivity allowance, SUL band combination with HD-FDD band.
RAN4 response: Based on response to Question 1, RAN4 has not discussed this.  

2. Actions:
To RAN5 group.
ACTION: 	RAN4 respectfully requests RAN5 group to take the provided information into account.

3. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
TSG-RAN4 Meeting#108		 21st – 25th August 2023	Toulouse, France
TSG-RAN4 Meeting#109		9th – 13th October 2023		Xiamen, China
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Discussion:
conclusion: stide 1 and slide 2 of moderators propasal are endorsed

Decision:  The document was noted.




