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1. Overall Description:
RAN4 would like to thank RAN1 for the LS on UE power limitation for STxMP in FR2. 

Since RAN4 has not defined the concept of “panel”, following answers are provided based on earlier RAN1 assumption and the agreements in Multi-Rx WI as below:
‘Panel’ is defined as a group of antenna element that controls beam independently and has the following attributes: 
a. Within a panel, one beam can be selected and used for DL reception or UL transmission.
b. Across different panels, multiple beams (each selected per panel) may be used for DL reception or UL transmission 
c. ‘Beam’ is assumed to mean spatial filter associated with transmission or reception

Regarding the questions, RAN4 is currently have the following answers:

Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
Answer: Yes. However, whether and how to introduce per-panel power limitation or similar concept and/or requirements in RAN4 is still under discussion.

Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
Answer: Yes. 

Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
Answer: RAN4 confirm that existing UE RF requirements are framed so standards compliance implies regulation compliance (clause 6.5x in TS38.101-2). 
For any additional limitation like the sum over all panels of the per-panel power limitation for STxMP, would be defined in RAN4 if necessary.

Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
Answer: It is believed that both assumptions are feasible, and both assumptions shall be applied to a same UE. The per-panel power limitation would be defined if deemed necessary, and the per-UE power limitation would be applicable at all the time. ‘Limitation’ here applies to regulatory compliance rather than a configured power requirement.
RAN4 can confirm that it can define the configured transmitted power requirement per-TCI for STxMP, but other solutions are not precluded.

Additionally, RAN4 has agreed that ‘Panel’ shall not be explicitly used in a requirement to ensure maximum flexibility for different UE implementations.
An Annex is also provided for some background information related to power limitation specified and discussed in RAN4 for FR2.


2. Actions:
To RAN1:
ACTION: RAN4 respectfully asks RAN1 to take the above answers into account.


3. Date of Next TSG WG RAN4 Meetings:
TSG-RAN WG4 Meeting #106bis-e                  17th April – 26th April 2023         Online  
TSG-RAN WG4 Meeting #107                  22th February – 26th May 2023         Incheon, KR




Annex
Power limitation in RAN4: 
1. Power class: The definition of power class (e.g. TS 38.101-2 clause 6.2.1.x), which is a package composed of below requirements
a. Min peak EIRP (The lower limit of EIRP at Tx beam peak direction);
b. Max EIRP (This is derived from regulatory requirements) and Max TRP;
c. Spherical coverage (The minimum EIRP at the Nth percentile of the distribution of EIRP measured over the full sphere around the UE).
2. Configured transmitted power: PCMAX, f, c, which is used in RAN1 spec TS 38.213 power control part, and also applied in TS 38.101-2 clause 6.2.4: “The configured UE maximum output power PCMAX, f, c for carrier f of a serving cell c is defined as that available to the reference point of a given transmitter branch that corresponds to the reference point of the higher-layer filtered RSRP measurement as specified in TS 38.215”. It is noted that PCMAX used by RAN1 power control mechanism for FR2 is considered at the virtual antenna connector which is not testable from RAN4 perspective.
3. Total power concept: In Rel-17, RAN4 discussed “total power concept”, proposed by some companies, which is a potential extra maximum output power limitation for a FR2 UE from implementation perspective.  However, there was no conclusion and also no ongoing discussion in Rel-18. 
4. P-max: The parameter p-Max (i.e. p-UE-FR2) similar to FR1 p-UE-FR1 was introduced by RAN2 spec, which is the maximum total transmit power to be used by the UE across all serving cells in frequency range 2 (FR2) across all cell groups. However, P-max for FR2 has not been implemented in RAN4 requirements.
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