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1	Overall description
RAN4 would like to thank RAN1 for the LS on UE power limitation for STxMP in FR2. 
Since RAN4 has not defined the concept of “panel” unfortunately, following answers are provided based on earlier RAN1 assumption as below, which requires further confirmation by RAN1: 
 ‘Panel’ is defined as one or multiple as combination of below depending on different UE implementation: 
1. Unit of antenna group to control beam independently 
a. Within a panel, one beam can be selected and used for UL transmission (or DL Reception).
b. Across different panels, multiple beams (each selected per panel) may be used for UL transmission (or DL Reception)
c. ‘Beam’ is assumed to mean spatial filter associated with transmission or reception
2. Unit of antenna group to control its transmission power
3. Unit of antenna group to have a common UL timing

Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
Answer: Yes.
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
Answer: Yes. 
Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
Answer: RAN4 confirm that existing UE RF requirements are framed so standards compliance implies regulation compliance (clause 6.5x in TS38.101-2). 
For any additional limitation like the sum over all panels of the per-panel power limitation for STxMP, would be defined in RAN4 if necessary, after the WI started in RAN4.
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
Answer: It is believed that both assumptions are feasible, and both assumptions shall be applied to a same UE. The per-panel power limitation would be defined in latter stage if necessary, and the per-UE power limitation should be applicable at all the time. ‘Limitation’ here applies to regulatory compliance rather than a configured power requirement.
Additionally, RAN4 has agreed that ‘Panel’ shall not be explicitly used in a requirement to ensure maximum flexibility for different UE implementations.
2	Actions
To RAN1
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 to take the above answers into account, which is based on earlier RAN1 assumption of ‘panel’ that requires further confirmation by RAN1.
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