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Introduction
This contribution provides analysis on RAN1 incoming LS “L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility” [1].
Discussion
There are two questions in RAN1 incoming LS “L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility” [1]. In last meeting, the answer on Question 2 has been replied to RAN1 [2]. This contribution focus on Question 1 (duplicated as below).
	1. L1 Intra-frequency measurement
Regarding L1/L2-based inter-cell mobility for Rel-18 NR further mobility enhancement, RAN1 made the following agreements for L1 intra-frequency measurement:

Agreement
· For Rel-18 L1/L2 mobility, L1 intra-frequency measurement for candidate cell is supported
· At least the following aspects are for RAN1 further study:
· RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point.
· Whether and how to apply relaxation for the restrictions imposed on the Rel-17 intra-frequency L1 non-serving cell measurement defined in 9.13.2 of TS38.133, where RAN4 impact is foreseen, e.g.
· SFN offset alignment compared with serving cell
· BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP
· Introduction of symbol level gap or SMTC for larger Rx timing difference (i.e. larger than CP length) 
· Commonality with intra-frequency L3 measurement
· Commonality with L1 inter-frequency measurement for measurement configuration

[bookmark: _Hlk116971447][bookmark: _Hlk116971433]Question 1 (to RAN4): As mentioned in this agreement, while RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point for L1 intra-frequency measurement for Rel-18 L1/L2 mobility, RAN1 wonders if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not.




For R17 ICBM, in TS38.133 the requirements applicability rule is specified as below,
	The cell with different PCI from serving cell is considered as known if the following conditions are met in this requirement:
-	The SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE
-	The SSB of the cell with different PCI from serving cell has the same SCS, sfn-SSB-Offset and center frequency as the SSB of the serving cell
-	The timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS
-	The UE has sent a valid L3 measurement report during the last 5 seconds, and
-	The SSB from the cell with different PCI remains detectable according to the cell identification requirements specified in clause 9.2.




Regarding the SFN offset, it is required that sfn-SSB-Offset of non serving cell is the same as serving cell. sfn-SSB-Offset is specified in RAN2 as below,
	SSB-Configuration-r16 ::= SEQUENCE { 
ssb-Freq-r16 ARFCN-ValueNR, 
halfFrameIndex-r16 ENUMERATED {zero, one}, 
ssbSubcarrierSpacing-r16 SubcarrierSpacing, 
ssb-Periodicity-r16 ENUMERATED { ms5, ms10, ms20, ms40, ms80, ms160, spare2,spare1 } OPTIONAL, -- Need S 
sfn0-Offset-r16 SEQUENCE { 
sfn-Offset-r16 INTEGER (0..1023), 
integerSubframeOffset-r16 INTEGER (0..9) OPTIONAL -- Need R 
} OPTIONAL, -- Need R 
sfn-SSB-Offset-r16 INTEGER (0..15), 
ss-PBCH-BlockPower-r16 INTEGER (-60..50) OPTIONAL -- Cond Pathloss 
}



	sfn-SSB-Offset 
Indicates the SFN offset of the transmitted SSB relative to the start of the SSB period. Value 0 indicates that the SSB is transmitted in the first system frame, value 1 indicates that SSB is transmitted in the second system frame and so on. The network configures this field according to the field ssb-Periodicity such that the indicated system frame does not exceed the configured SSB periodicity.


This condition means that the SFN offset of the transmitted SSB on non serving cell is aligned with that of serving cell. The intention of the condition is to ensure UE can derive SSB index from serving cell. sfn-SSB-Offset of non-serving cell is the same as that of serving cell doesn’t mean completed/pure synchronized between frame boundary of two cells. As long as the frame boundary (including half frame boundary, subframe and slot boundary) across cells on the same frequency is within 2 SSB symbols, UE can derive SSB index from serving cell,
It shall be noted, if UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the SSB index of the non serving cell would be acquired. Then sfn-SSB-Offset alignment compared with serving cell is not necessary. 
Proposal 1: For L1 intra-frequency measurement, if UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the restriction of sfn-SSB-Offset can be removed, otherwise SFN offset alignment compared with serving cell is needed for intra-frequency L1-RSRP. 
In R17 ICBM, both SC and NSC are served as serving cells for UE. Therefore L1-RSRP measurement is required to be performed in active BWP or associated with initial downlink BWP. In R18 L1/L2 mobility, the non serving cell is a candidate cell and has not been as a serving cell before cell switching. In R15, L3 measurement with measurement gap is supported, as it is not limited that to-be-measured SSB are always in active BWP, especially under dynamic BWP switching scenario. Therefore for R18 L1/L2 mobility, at least for SSB based LTM, the scenario where non-serving cell SSB not covered in active BWP is practical and valid. If to be measured SSB is not in the active BWP, UE can perform measurement with gap or retune to wider bandwidth. A similar discussion on FG 6-1a is on-going in RANP and RAN4. The conclusion of FG 6-1a can be reused for intra-frequency L1-RSRP measurement where SSB from neighbor cell is not within active BWP.
Proposal 2: To perform SSB based L1 RSRP measurement, both scenarios where non-serving cell SSB is covered within serving cell active BWP and not covered within active BWP can be supported. The conclusion on FG 6-1a can be reused for SSB based intra-frequency L1-RSRP measurement where SSB from neighbor cell is not within active BWP.
In R17 ICBM, the limitation on the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is within CP. Taking 30KHz SCS as an example, the CP length is 2.3us. Considering the time alignment error (max to 3us) between two cells, the applicable scenario of R17 ICBM is almost co-located. However R18 inter-cell mobility focus on UE mobility performance, co-located cell switch is not a typical scenario. Considering FR2 scenario with larger SCS, CP length is smaller. If requirements are only specified for within CP case, the applicable scenarios of the L1/L2 mobility feature would be severely limited. Therefore for SSB-based L1 intra-frequency measurement, RAN4 is supposed to support the scenario that RTD between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is larger than CP length of the corresponding SCS. Considering different UE implementation, UE capability can be considered.
Proposal 3: For SSB based intra-frequency L1 measurement, RAN4 is supposed to support the scenario that RTD between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is larger than CP length of the corresponding SCS. UE capability can be considered.
Conclusions
This contribution provides further analysis on L1/L2 based inter-cell mobility for mobility latency reduction. The following proposals are provided:
Proposal 1: For L1 intra-frequency measurement, if UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the restriction of sfn-SSB-Offset can be removed, otherwise SFN offset alignment compared with serving cell is needed for intra-frequency L1-RSRP. 
Proposal 2: To perform SSB based L1 RSRP measurement, both scenarios where non-serving cell SSB is covered within serving cell active BWP and not covered within active BWP can be supported. The conclusion on FG 6-1a can be reused for SSB based intra-frequency L1-RSRP measurement where SSB from neighbor cell is not within active BWP.
Proposal 3: RAN4 is supposed to support the scenario that RTD between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is larger than CP length of the corresponding SCS. UE capability can be considered.
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