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1	Overall description
RAN4 would like to thank RAN1 for the LS on UE power limitation for STxMP in FR2. 
Since RAN4 has not defined the concept of “panel” unfortunately, following answers are provided based on initial RAN4’s understanding:
	Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
[Answer]: Yes.
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
[Answer]: Yes. 
Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
[Answer]: RAN4 confirm that existing UE RF requirements are framed so standards compliance implies regulation compliance (see Annex and clause 6.5x in TS38.101-2). 
For any additional limitation like the sum over all panels of the per-panel power limitation for STxMP, would be defined in RAN4 if necessary, after the WI started in RAN4.
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
[Answer]: It is believed that both assumptions are feasible, and both assumptions shall be applied to a same UE. The per-panel power limitation would be defined in latter stage if necessary, and the per-UE power limitation should be applicable at all the time. ‘Limitation’ here applies to regulatory compliance rather than a configured power requirement.



RAN4 can define requirements for STxMP, e.g., per-panel/TCI configured output power once RAN4 begin work on this topic. The WI has not started in RAN4 yet.
Additionally, RAN4 has agreed that ‘Panel’ shall not be explicitly used in a requirement to ensure maximum flexibility for different UE implementations.
2	Actions
To RAN1
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 to take the above answers into account.
3	Dates of next TSG RAN WG 4 meetings
[bookmark: OLE_LINK55][bookmark: OLE_LINK56][bookmark: OLE_LINK53][bookmark: OLE_LINK54]3GPP RAN4#106			27th February – 3rd March 2023		Athens
3GPP RAN4#106-bis-e		17th – 26th April 2023				Electronic
Annex
Power limitation: 
1. Power class: The definition of power class (e.g. TS 38.101-2 clause 6.2.1.x), which is a package composed of below requirements
a. Min peak EIRP (The lower limit of EIRP at Tx beam peak direction);
b. Max EIRP (This is derived from regulatory requirements) and Max TRP;
c. Spherical coverage (The minimum EIRP at the Nth percentile of the distribution of power measured over the full sphere around the UE).
2. Configured transmitted power: PCMAX, f, c, which is used in RAN1 spec TS 38.213 power control part, and also applied in TS 38.101-2 clause 6.2.4: “The configured UE maximum output power PCMAX, f, c for carrier f of a serving cell c is defined as that available to the reference point of a given transmitter branch that corresponds to the reference point of the higher-layer filtered RSRP measurement as specified in TS 38.215”. It is noted that PCMAX used by RAN1 power control mechanism for FR2 is considered at the virtual antenna connector which is not testable from RAN4 perspective.
3. Total power concept: In Rel-17, RAN4 had a discussion about “total power concept”, which is a maximum output power limitation for a FR2 UE from implementation perspective, but there is no conclusion and the related discussion is still ongoing in Rel-18. In general, it means the actual radiation power of a UE considering multiple implementation aspects e.g. MPE limitation and heat dissipation. In this sense, the actual TRP limitation of the UE is not identical to the max limitation, i.e. Max TRP as defined for the power class of the UE.
4. P-max: The parameter p-Max (i.e. p-UE-FR2) similar to FR1 p-UE-FR1 was introduced by RAN2 spec, which is the maximum total transmit power to be used by the UE across all serving cells in frequency range 2 (FR2) across all cell groups. However, P-max for FR2 has not been implemented in RAN4 requirements.


