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Introduction
RAN2#119-e sent RAN4 the LS on applicability of timing error margin of Rx TEG [1] in reply to RAN4 LS on the UE/TRP TEG framework [2]:
	1. Overall Description:

RAN2 thanks RAN4 for the Reply LS on the UE/TRP TEG framework (R4-2214493). RAN2 discussed the LS and related questions on the applicability of timing error margin of Rx TEG at RAN2#119bis-e meeting and would like to ask RAN4 the following questions:

Question 1: Will there also be definition of applicable values of timing error margin for Tx TEG and/or for RxTx TEG, similar to that for Rx TEG?

Question 2: Is the “applicability of timing error margin of Rx TEG” as included in the RAN4 LS (R4-2214493) supposed to be specified in LPP?

Question 3: Does the applicability of timing error margin of Rx TEG in the LS (R4-2214493) apply for UE Rx-Tx timing difference? 

RAN2 found there are no definitions of Rel-16 group delay margin and frequency drift margin. So RAN2 kindly asks RAN4 to provide the definitions of Rel-16 group delay margin and frequency drift margin for the applicability of timing error margin of Rx TEG.

2. Actions:
To RAN4
ACTION: 	RAN2 kindly asks RAN4 to provide the answers to above questions and RAN4’s view on where/how to capture these definitions.



In the following section, the aspects raised in the LS are discussed. 
Discussion
Definition of Rel-16 group delay and frequency drift margins
In the last paragraph of the overall description, RAN2 seeks guidance from RAN4 on definitions for Rel-16 group delay margin and frequency drift margin, where the sum is an upper limit for applicable timing error margins for Rx TEG in Rel-17. In fact, RAN4 has specified Rel-16 measurement accuracy requirements for RSTD in clause 10.1.23.2 in 38.133, as follows: 
	
10.1.23.2	Measurement Accuracy Requirements
The accuracy requirements for RSTD measurement shall be within ±(X+Y+Z) Tc.
X is defined in Table 10.1.23.2-1 for AWGN channel and Table 10.1.23.2-3 for fading channel for FR1, provided that the following conditions are met. 
-	Conditions defined in clause 7.3 of TS 38.101-1 [18] for reference sensitivity are fulfilled.
-	Conditions for RSTD measurements are fulfilled according to Annex B.2.14 for a corresponding Band for each relevant PRS resource configured for measurement.
-	UE does not perform positioning measurement with reduced number of samples.
X is defined in Table 10.1.23.2-2 for AWGN channel and Table 10.1.23.2-4 for fading channel for FR2, provided that the following conditions are met. 
-	Conditions defined in clause 7.3 of TS 38.101-2 [19] for reference sensitivity are fulfilled.
-	Conditions for RSTD measurements are fulfilled according to Annex B.2.14 for a corresponding Band for each relevant PRS resource configured for measurement.
- 	UE does not perform positioning measurement with reduced number of samples.
X is defined in Table 10.1.23.2-5 for AWGN channel in FR1 provided that the following conditions are met. 
-	Conditions defined in clause 7.3 of TS 38.101-1 [18] for reference sensitivity are fulfilled.
-	Conditions for RSTD measurements are fulfilled according to Annex B.2.14 for a corresponding Band for each relevant PRS resource configured for measurement.
-	UE supports positioning measurement with reduced number of sample and is indicated by LMF to perform positioning measurement with reduced number of samples.
X is defined in Table 10.1.23.2-6 for AWGN channel in FR2 provided that the following conditions are met. 
-	Conditions defined in clause 7.3 of TS 38.101-1 [18] for reference sensitivity are fulfilled.
-	Conditions for RSTD measurements are fulfilled according to Annex B.2.14 for a corresponding Band for each relevant PRS resource configured for measurement.
-	UE supports positioning measurement with reduced number of sample and is indicated by LMF to perform positioning measurement with reduced number of samples.
Note: The requriements for fading channel in this clause are derived based on TDL-A (30 ns delay spread, 5Hz) and TDL-C (60 ns delay spread, 300 Hz) channel models for FR1 and FR2 respectively. 
When UE measures RSTD on PRS resources belonging to different PFLs, then the RSTD accuracy is defined as the accuracy corresponding to the largest accuracy value among different PFLs. 
When UE measures RSTD on PRS resources belonging to same PFL, Y=32 Tc, provided that the time offset between the two PRS resource instances from the reference cell and the neighbor cell, which are used for a single RSTD estimate, is no greater than 160 ms.
When UE measures RSTD on PRS resources belonging different PFLs, Y=256 Tc, provided that the time offset between the two PRS resource instances from the reference cell and the neighbor cell, which are used for a single RSTD estimate, is no greater than 1280 ms.
Z is defined in Table 10.1.23.2-5 for FR1 and Table 10.1.23.2-6 for FR2, respectively.




The margin Z, depending on PRS bandwidth and SCS, equals the sum of group delay margin and frequency drift margin for the Rx path and is specified for FR1 and FR2 as follows:
	Table 10.1.23.2-5: Margin for RSTD measurement accuracy in FR1
	PRS BW (RB number)
	Margin (Tc)

	SCS=15kHz
	SCS=30kHz
	SCS=60kHz
	

	≥ 24
	N/A
	N/A
	120

	≥ 52
	≥ 24
	N/A
	72

	≥ 104
	≥ 48
	≥ 24
	36

	N/A
	≥ 132
	≥ 64
	16

	N/A
	N/A
	≥ 132
	12



Table 10.1.23.2-6: Margin for RSTD measurement accuracy in FR2
	PRS BW (RB number)
	Margin (Tc)

	SCS=60kHz
	SCS=120kHz
	

	≥ 24
	N/A
	72

	≥ 64
	≥ 32
	32

	≥ 132
	≥ 64
	16

	N/A
	≥ 128
	12

	
	
	






Thus, following proposal is submitted.
RAN4 to reply to RAN2 that the sum of group delay margin and frequency drift margin is represented by the Rel-16 margin Z in TS 38.133, Table 10.1.23.2-5 for FR1 and 10.1.23.2-6 for FR2, which represents the upper boundary for applicable timing error margins for Rx TEG in Rel-17.
Applicable values for Tx TEG and RxTx TEG
RAN2 raises the question whether there will also be definition of applicable values of timing error margin for Tx TEG and/or for RxTx TEG, similar to that for Rx TEG.
Given that RAN4 has defined applicability for Rx TEG as follows [2]:
· For Rx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin. 
Hence similar to Rx TEG, applicability for RxTx TEG needs to be defined: 
· For RxTx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values (as contained in [2]) that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin considering both Rx and Tx path. 
The margin , depending on PRS bandwidth and SCS, equals the sum of group delay margin and frequency drift margin for Rx and Tx path and is specified for FR1 and FR2 as follows:
	
Table 10.1.25.2-5: Margin for UE Rx-Tx time difference measurement accuracy in FR1
	Min(PRS BW, SRS BW) (RB)
	Margin (Tc Note 1)

	SCS = 15 kHz
	SCS = 30 kHz
	SCS = 60 kHz
	

	≥ 24
	N/A
	N/A
	[160]

	≥ 52
	≥ 24
	N/A
	[80]

	≥ 104
	≥ 48
	≥ 24
	[56]

	N/A
	≥ 132
	≥ 64
	[24]

	N/A
	N/A
	≥ 132
	[24]

	NOTE 1:	Tc is the basic timing unit defined in TS 38.211 [6].
NOTE 2: If SRS and PRS have different SCS, the margin corresponding to the smallest RS BW in MHz applies.



Table 10.1.25.2-6: Margin for UE Rx-Tx time difference measurement accuracy in FR2
	Min(PRS BW, SRS BW) (MHz)
	Margin (Tc Note 1)

	SCS = 60 kHz
	SCS = 120 kHz
	

	≥ 24
	N/A
	[76]

	≥ 64
	≥ 32
	[32]

	≥ 132
	≥ 64
	[24]

	N/A
	≥ 128
	[20]

	NOTE 1:	Tc is the basic timing unit defined in TS 38.211 [6].
NOTE 2: If SRS and PRS have different SCS, the margin corresponding to the smallest RS BW in MHz applies.






Thus, following proposal is submitted.
RAN4 to reply to RAN2 that for RxTx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values (as contained in [2]) that are not larger than the Rel-16 impairments margin  (dependent on PRS/SRS BW) considering both Rx and Tx path. The impairments margin  is preliminarily specified in TS 38.133, Table 10.1.25.2-5 for FR1 and 10.1.25.2-6 for FR2 and represents the upper boundary for applicable timing error margins for RxTx TEG in Rel-17. 
Regarding Tx TEG, RAN4 so far has not specified applicable values for timing error margins for Tx TEG and upper boundaries, hence further discussion in RAN4 is needed on the range of applicable timing error margin values.
However, RAN4 has sent at RAN4 #103-e the LS [3] to RAN1/2/3, including candidate values for timing error margins for Tx TEG:
	In RAN4#103e meeting, RAN4 also discussed the timing error margins of UE/TRP Tx/Rx/RxTx TEG , and the following agreements are made:
	· Candidate timing error margins for UE/TRP Rx TEGs: 
· 0Tc, 2 Tc, 4 Tc, 6 Tc, 8 Tc, 12 Tc, 16 Tc, 20 Tc, 24 Tc, 32 Tc, 40 Tc, 48 Tc, 56 Tc, 64 Tc, 72 Tc, 80 Tc.
· For UE/TRP Tx TEGs, Use the same candidate timing error margins as UE/TRP Rx TEG.
· The reported value for Tx TEGs, Rx TEGs and RxTx TEGs can be different.
· The reported value for Tx/Rx/RxTx TEGs can be different at different times. 






Thus, following proposal is submitted.
RAN4 to reply to RAN2 that further consideration on the range of applicable timing error margin values for Tx TEG is needed by RAN4.
Specification of applicability of Rx TEG margins in LPP 
RAN2 raises the question whether the “applicability of timing error margin of Rx TEG” as included in the RAN4 LS (R4-2214493) is supposed to be specified in LPP.
In [2] RAN4 had replied as follows: 
	Applicability of timing error margin of Rx TEG: 
· For Rx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin. 


 
The applicable timing error margin for Rx TEG is selected by UE and cannot be larger than the upper boundary as defined in Rel-16. The UE then reports along the PRS measurement the selected timing error margin for RxTEG to the LMF. Thus, the applicability of the timing error margin of Rx TEG should be specified in LPP, i.e. as part of the reporting procedure in TS 37.355. 
RAN4 to reply to RAN2 that the applicability of the timing error margin of Rx TEG should be specified in LPP, i.e. as part of the reporting procedure in TS 37.355.
Applicability of Rx TEG margin for UE Rx-Tx time difference 
RAN2 raises the question whether the applicability of timing error margin of Rx TEG in the LS (R4-2214493) apply for UE Rx-Tx timing difference.
As UE Rx-Tx time difference is a measurement type which is assigned a timing error margin of RxTx TEG, candidate timing error margins of Rx TEG are not applicable. Thus, following proposal is submitted:

RAN4 to reply to RAN2 that the measurement type UE Rx-Tx time difference is assigned a timing error margin of RxTx TEG, hence timing error margin of Rx TEG is not applicable. The applicable values for timing error margins for UE Rx-Tx time difference can be selected according to Proposal 2. 
Conclusion
This paper has discussed questions raised in the RAN2 LS [1]. 
Following proposals are submitted.
1. RAN4 to reply to RAN2 that the sum of group delay margin and frequency drift margin is represented by the Rel-16 margin Z in TS 38.133, Table 10.1.23.2-5 for FR1 and 10.1.23.2-6 for FR2, which represents the upper boundary for applicable timing error margins for Rx TEG in Rel-17.
RAN4 to reply to RAN2 that for RxTx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values (as contained in [2]) that are not larger than the Rel-16 impairments margin  (dependent on PRS/SRS BW) considering both Rx and Tx path. The impairments margin  is preliminarily specified in TS 38.133, Table 10.1.25.2-5 for FR1 and 10.1.25.2-6 for FR2 and represents the upper boundary for applicable timing error margins for RxTx TEG in Rel-17. 
RAN4 to reply to RAN2 that further consideration on the range of applicable timing error margin values for Tx TEG is needed by RAN4.
RAN4 to reply to RAN2 that the applicability of the timing error margin of Rx TEG should be specified in LPP, i.e. as part of the reporting procedure in TS 37.355.
RAN4 to reply to RAN2 that the measurement type UE Rx-Tx time difference is assigned a timing error margin of RxTx TEG, hence timing error margin of Rx TEG is not applicable. The applicable values for timing error margins for UE Rx-Tx time difference can be selected according to Proposal 2. 
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