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1. Introduction
In RAN4#104-bis-e meeting, RAN4 has some initial discussion on L1/L2 based inter-cell mobility, and the related WF was approved in [1]. In this contribution, we would like to discuss L1-RSRP measurement requirements for L1/L2 based inter-cell mobility and provide our proposals.
2. Discussion
In RAN1 incoming LS [2], RAN1 has discussed L1 intra-frequency and inter-frequency measurement for L1/L2 based inter-cell mobility, and the following agreements are reached.
	L1 Intra-frequency measurement
Agreement
· For Rel-18 L1/L2 mobility, L1 intra-frequency measurement for candidate cell is supported
· At least the following aspects are for RAN1 further study:
· RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point.
· Whether and how to apply relaxation for the restrictions imposed on the Rel-17 intra-frequency L1 non-serving cell measurement defined in 9.13.2 of TS38.133, where RAN4 impact is foreseen, e.g.
· SFN offset alignment compared with serving cell
· BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP
· Introduction of symbol level gap or SMTC for larger Rx timing difference (i.e. larger than CP length) 
· Commonality with intra-frequency L3 measurement
· Commonality with L1 inter-frequency measurement for measurement configuration
[bookmark: _Hlk116971433]Question 1 (to RAN4): As mentioned in this agreement, while RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point for L1 intra-frequency measurement for Rel-18 L1/L2 mobility, RAN1 wonders if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not.


In Rel-17, the intra-frequency L1-RSRP measurement requirement for NSC was defined provided that the target NSC is known to UE. And the cell known conditions are defined as follows:
	The cell with different PCI from serving cell is considered as known if the following conditions are met in this requirement:
-	The SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE
-	The SSB of the cell with different PCI from serving cell has the same SCS, sfn-SSB-Offset and center frequency as the SSB of the serving cell
-	The timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS
-	The UE has sent a valid L3 measurement report during the last 5 seconds, and
-	The SSB from the cell with different PCI remains detectable according to the cell identification requirements specified in clause 9.2.
Otherwise, the cell is unknown.


The condition of BWP setting, e.g. the SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE, is to ensure the UE can simultaneously receive the SSB of serving cell and target NSC, otherwise, measurement gap for L1 measurement is needed. Considering the measurement gap for L1-RSRP measurement may be introduced in Rel-18 L1/L2 based inter-cell mobility, the condition of BWP setting may be revised.
Proposal 1: The condition of BWP setting, e.g. the SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE, may be relaxed if the measurement gap for L1-RSRP measurement is introduced in Rel-18 L1/L2 based inter-cell mobility.
The condition of SFN alignment, e.g. the SSB of NSC has the same sfn-SSB-Offset as the SSB of the serving cell, in my understanding, the same SFN offset of the transmitted SSB ensure the UE can simultaneously receive the SSBs from serving cell and target SCN, the UE may need additional effort to measure SSB of target NSC. Thus, the condition of SFN alignment cannot be relaxed.
Proposal 2: The condition of BWP setting cannot be relaxed, e.g. SFN alignment, e.g. the SSB of NSC has the same ‘sfn-SSB-Offset’ as the SSB of the serving cell.
The condition of Rx timing difference, e.g. the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS, is to guarantee the UE can simultaneously receive the signals from the serving cell and target NSC without degradation, otherwise, the impact and interference on serving cell is expected. We think the condition of Rx timing difference cannot be relaxed.
Proposal 3: The condition of Rx timing difference cannot be relaxed, e.g. the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS.
	L1 Inter-frequency measurement
· For Rel-18 L1/L2 mobility, further study the potential RAN1 spec impact of L1 inter-frequency measurement 
· The definition and scenarios of L1 inter-frequency measurement is determined by RAN4, and RAN1 assumes at least the following until receiving their confirmation
· The scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· At least the following aspect is studied:
· Commonality with L1 intra-frequency measurement for measurement configuration

	Question 2 (to RAN4): As mentioned in this agreement, RAN1 would like to ask RAN4 to confirm our understanding that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE 

Also, RAN1 would like to inform RAN4 of our understanding that the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is expected to be a RAN4 issue. 


In Rel-18 L1/L2 based inter-cell mobility, the definition of intra-frequency and inter-frequency measurement was agreed. Follow the definition of L3 measurement, if the centre frequency and SCS of the SSB of the neighbour cell is the same as SSB of the serving cell, the measurement is defined as intra-frequency measurement. And the measurement not included in intra-frequency measurement are regarded as inter-frequency measurement, which including the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but the SCS of measured RS is not the same as the SSB of SpCell and Scells.
Proposal 4: RAN4 to confirm that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but the SCS of measured RS is not the same as the SSB of SpCell and Scells.
3. Conclusion
In this contribution, we discuss the L1-RSRP measurement for L1/L2 based inter-cell mobility based on RAN1 incoming LS and provide our proposals as follows.
Proposal 1: The condition of BWP setting, e.g. the SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE, may be relaxed if the measurement gap for L1-RSRP measurement is introduced in Rel-18 L1/L2 based inter-cell mobility.
Proposal 2: The condition of SFN alignment cannot be relaxed, e.g. the SSB of NSC has the same ‘sfn-SSB-Offset’ as the SSB of the serving cell.
Proposal 3: The condition of Rx timing difference cannot be relaxed, e.g. the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS.
Proposal 4: RAN4 to confirm that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· The frequency of the measured RS covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but the SCS of measured RS is not the same as the SSB of SpCell and Scells.
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1. Overall Description:
RAN4 thanks RAN1 for the LS on LS on L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility. RAN4 has discussed Question 1 and Question 2 and made the following consensus.
[bookmark: _Hlk116971447]Question 1 (to RAN4): As mentioned in this agreement, while RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point for L1 intra-frequency measurement for Rel-18 L1/L2 mobility, RAN1 wonders if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not.
[RAN4]: RAN4 has discussed and concluded on the restrictions defined in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement as follows:
· RAN4 to confirm the following restrictions cannot be relaxed 
· SFN alignment, e.g. the SSB of NSC has the same ‘sfn-SSB-Offset’ as the SSB of the serving cell.
· Rx timing difference, e.g. the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS.
· RAN4 to confirm the restriction BWP setting (e.g. the SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE) can be relaxed if the measurement gap for L1-RSRP measurement is introduced in Rel-18 L1/L2 based inter-cell mobility.

Question 2 (to RAN4): As mentioned in this agreement, RAN1 would like to ask RAN4 to confirm our understanding that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and SCells configured for a UE.
[RAN4]: RAN4 to confirm that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but the SCS of measured RS is not the same as the SSB of SpCell and Scells.



