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Discussion
RAN2 has sent a Reply LS to RAN4 asking some questions about timing error margins [1]. Below we provide our view on the questions from RAN2 and related issues.
Question 1: Will there also be definition of applicable values of timing error margin for Tx TEG and/or for RxTx TEG, similar to that for Rx TEG?
RAN4 reached an initial agreement regarding applicability of timing error margins for RxTx TEGs [2]. The agreement contains FFS statements that need to be addressed. For now, RAN4 can inform RAN2 of the current agreement and that RAN4 is still discussing this issue.
Issue 2-1-2 Candidate timing error margin for RxTx TEG? 
Agreements:
· (16 values): 1/2 Tc, 1 Tc, 2 Tc, 4 Tc, 8 Tc, 12 Tc, 16 Tc, 20 Tc, 24 Tc, 32 Tc, 40 Tc, 48 Tc, 64 Tc, 80 Tc, 96 Tc, 128 Tc.
· The applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of twice the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin
· FFS on the frequency drift margin
· FFS on “sum of twice the Rel-16 group delay margin and frequency drift margin”


For TxTEGs, our view is that no applicability rule for timing error margin values is needed.
Observation 1: RAN4 is still discussing the applicability of timing error margin values associated with RxTx TEGs. 
Proposal 1: RAN4 will not define an applicability rule for timing error margin values associated with Tx TEGs.
Question 2: Is the “applicability of timing error margin of Rx TEG” as included in the RAN4 LS (R4-2214493) supposed to be specified in LPP?
In our view, it is not necessary to include the above applicability statement in the LPP specification. Instead, it would be preferrable to add references to the associated measurement accuracy requirements in 38.133. 
Observation 2: It is not necessary to capture the applicability of timing error margin values for Rx TEGs and RxTx TEGs in the LPP specification.
Proposal 2: Recommend to RAN2 to add references in LPP to the measurement accuracy requirements associated with TEGs in 38.133, clauses 10.1.23 (RSTD) and 10.1.25 (UE RxTx).
Question 3: Does the applicability of timing error margin of Rx TEG in the LS (R4-2214493) apply for UE Rx-Tx timing difference? 
To address question 3, we refer to the prior RAN4 agreements shown below [2, 3]. In our view, the applicability of Rx TEG timing error margins defined by RAN4 (third agreement below) only applies in the context of the RSTD measurement accuracy requirements with TEG that RAN4 agreed to define in Rel-17 (first and second agreements below). 
Issue 2-1-6 Accuracy requirements needed to be defined related to TEG?
Agreements:
· Define absolute RSTD measurement accuracy requirements when the measurements of reference cell and neighbor cell are within the same Rx TEG.
· When defining the absolute accuracy requirements of RSTD, the simulation results of RSTD in R16 can be reused.
· Discuss whether to define relative UE Rx-Tx accuracy requirements with timing error for the case where two measurements are in same RxTx TEG.
Issue 2-2-1 RSTD measurement accuracy requirements with TEG? 
Agreements:
· For RSTD measurements where the reference cell and neighbour cell TOAs belong to the same Rx TEG, absolute measurement accuracy requirements are defined as the sum of the baseband accuracy derived from simulations and the Rx TEG timing error margin.
Issue 2-1-1 Applicability of timing error margin of Rx TEG? 
Agreements:
· For Rx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin. 

RAN4 has also agreed to define relative accuracy requirements for UE Rx-Tx for measurements associated with the same RxTx TEG. There is no agreement in RAN4 to introduce new requirements for UE Rx-Tx when measurements are reported with Rx TEGs.
[bookmark: _Hlk118538632]Issue 2-2-2 Whether to define UE Rx-Tx accuracy and test case related to TEG? 
Agreements:
· Define relative UE Rx-Tx accuracy requirements and corresponding test cases for the case where two measurements are in same RxTx TEG based on side condition with one cell is -6dB the other is -13dB by using the absolute RSTD simulation results from Rel-16. 

Issue 2-2-2 Whether to define UE Rx-Tx accuracy and test case related to TEG? 
Agreements:
· Define relative UE Rx-Tx accuracy requirements and corresponding test cases for the case where two measurements are in same RxTx TEG based on side condition with one cell is -6dB the other is -13dB by using the absolute RSTD simulation results from Rel-16. 



Proposal 3: Clarify the prior RAN4 agreement on the applicability of timing error margin values for Rx TEGs
· For RSTD measurements where the reference cell and neighbour cell TOAs belong to the same Rx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin. 
Conclusions
Observation 1: RAN4 is still discussing the applicability of timing error margin values associated with RxTx TEGs. 
Proposal 1: RAN4 will not define an applicability rule for timing error margin values associated with Tx TEGs.
Observation 2: It is not necessary to capture the applicability of timing error margin values for Rx TEGs and RxTx TEGs in the LPP specification.
Proposal 2: Recommend to RAN2 to add references in LPP to the measurement accuracy requirements associated with TEGs in 38.133, clauses 10.1.23 (RSTD) and 10.1.25 (UE RxTx).
Proposal 3: Clarify the prior RAN4 agreement on the applicability of timing error margin values for Rx TEGs
· For RSTD measurements where the reference cell and neighbour cell TOAs belong to the same Rx TEG, the applicable timing error margin values that can be selected by the UE are the pre-defined values that are not larger than the sum of the Rel-16 group delay margin (dependent on PRS/SRS BW) and frequency drift margin. 
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