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1. BACKGROUND
RAN plenary #94e approved the WID in [1] for Rel-18 MIMO enhancements. As described in WID, one of the goals in Objective 7 is to study and specify the operation of simultaneous UL transmission across multiple UE panels (STxMP). In this context, for the case of simultaneous UL transmissions, the operation is limited to the description of Objective 6 in WID.  RAN1 initiated discussions in the last meeting led to an LS to RAN4 in [2] regarding UE power limitation for STxMP in FR2.
In the last RAN4 e-meeting #104bis-e two versions of the LS reply were proposed without reaching a final agreement in [5] and [6].

We are listing below the content of the RAN1 LS for convenience as it is the main subject of this contribution:

	Regarding UE power control for STxMP in FR2, RAN1 has two following assumptions on power limitation so far:
· Assumption 1: Power limitation per panel for STxMP
· Assumption 2: A total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP
Above power limitation includes both total radiated power and EIRP, and scenarios of these assumptions include at least single carrier scenario in FR2.
RAN1 seeks a few answers from RAN4 on the following questions in order to proceed further on the study of UE power control for STxMP.
Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?



2. DISCUSSION
In this contribution, we share our analysis on panel definition, power limitation and propose answers for the LS reply to RAN1. 

2.1 OUTPUT POWER FOR MULTI-TRP FOR STXMP TARGETED DEVICES
[bookmark: _Hlk68019238]
  As one of the questions raised in the last meeting was about the power limits, we believe that current power class definitions from TS38.101-2 are clear and applicable. Along with a UL beamforming capability definition, we believe that STxMP case it is testable.

Observation 1: Current power class definitions from 38.10-2 are clear and applicable.

Moreover, the currently defined power classes consider the regulatory requirements and nonetheless feasibility
in terms of thermal and output power capabilities. Moreover, the MPR has been defined against these power classes. Thus, we believe that the current power classes shall be considered further as reference for any power limitation while defining the new requirements for STxMP case.

Proposals 1: The current defined power classes shall be considered further as reference for any power limitation while defining the new requirements for STxMP case.

2.2 PANEL DEFINITION
      
      Another question raised in the last meeting was related to the panel definition. In the last meeting, has been mentioned that the “panel notion” is not clear. While RAN4 tried to keep the implementation aspects out of specifications and use instead the term “beam”, we would like mention that the panel definition/concept has been defined in TR38.803 and RAN1 is still using the concept. In section 5.2.3.1 of TR38.803 we find the panel concept description that we reproduce here for convenience:

	A general antenna model is a uniform rectangular panel array, comprising MgNg panels, as illustrated in Figure 5.2.3.1-1.
-	Mg is number of panels in a column
-	Ng is number of panels in a row
-	Antenna panels are uniformly spaced in the horizontal direction with a spacing of dg,H and in the vertical direction with a spacing of dg,V.
-	On each antenna panel, antenna elements are placed in the vertical and horizontal direction, where N is the number of columns, M is the number of antenna elements with the same polarization in each column.
-	Antenna numbering on the panel illustrated in Figure 5.2.3.1-1 assumes observation of the antenna array from the front (with x-axis pointing towards broad-side and increasing y-coordinate for increasing column number).
-	The antenna elements are uniformly spaced in the horizontal direction with a spacing of dH and in the vertical direction with a spacing of dV.
-	The antenna panel is either single polarized (P=1) or dual polarized (P=2).

The rectangular panel array antenna can be described by the following tuple .


Figure 5.2.3.1-1: General antenna model


For a uniformly distributed array (ULA) antenna, as shown in Figure 5.2.3.1-2, the radiation elements are placed uniformly along the vertical z-axis in the Cartesian coordinate system. The x-y plane constructs the horizontal plane. A signal acting at the array elements is in the direction of u. The elevation angle of the signal direction is denoted as (defined between 0° and 180°, 90° represents perpendicular angle to the array antenna aperture) and the azimuth angle is denoted as(defined between -180° and 180°).



In the above description, we observe that the general antenna model mention “a panel array antenna” comprising a
uniform rectangular panel array, as a matrix of (Mg x Ng) panels, as illustrated in Figure 5.2.3.1-1.
-	Mg is number of panels in a column
-	Ng is number of panels in a row

While each panel within the panel array defined by  is a (M, N, P) based structure of M rows and N columns of antenna elements with or without polarization expressed by P.
Thus, RAN1 by using the term panel has not deviated from the above definition which defines a panel array antenna model. Probably it may be important to mention the TR38.803 based panel definition as a “panel array” in the LS reply for clarification.
Proposal 2: Use the definition of the array panel in further RAN4 discussions.
With the above clarifications, we believe that without limiting the implementation choices, RAN4 can answer that Assumption 1 and 2 are feasible while the power class as defined currently in RAN4 is the upper limit requirement that the UE shall respect for question 3.
For question 4, we believe that the answer is related to the Pcmax requirement definition for STxMP mDCI case. This is a RAN4 issue, and we believe that when defined, it will clearly and fully address the power control procedures from RAN1 specification TS 38.213.
It is important to mention that the TCI state related to the reference point of the measured pathloss for the UL beam is an important feature and we agree with the fact that defining the maximum configured power requirements for STxMP case requires the TCI state as beam indicator as it is part and fully aligned with the power allocation equation in 38.213 specification where the measured pathloss is involved.
Observation 2: The TCI state associated with a beam definition is important for the Pcmax per beam definition as it is linked to the measured path loss on the reference point.
While considering per beam Pcmax definition, associate with a beam related serving TCI, when it is coming to defining the Pcmax requirement for STxMP globally, the EIRP power may or may not be shared in order to respect the EIRPmax and this depends on the UE implementation and beamforming capabilities.
Observation 3: The EIRP power may or may not be shared in order to respect the EIRPmax and this depends on the UE implementation and beamforming capabilities.
        However, what is important in our view is how the UE uses the power and what the gNB needs to know about this UE process. While Pcmax per beam is used in power control equations, the fact the EIRP and/or TRP is shared is a matter of power headroom calculation and how it is reported. Thus, if the power headroom indicates the power sharing status when operating in STxMP mDCI mode, we believe that the system can properly perform and assess the UE power capabilities, leaving plenty of implementation freedom.
Observation 4: Signaling the UL power sharing status for ST-MP mDCI case for a combination of TCI states is enough for the gNB(s) to optimally operate the scheduler(s).
Proposal 3: The following answers can be provided to the RAN1 questions:
	Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
RAN4 Answer: Yes.
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
RAN4 answer: Yes
[bookmark: _Hlk118202554]Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
RAN4 answer: No, it cannot. According to current specification, the power class as defined in 38.101 specifications series is the reference upper power limit for the UE.
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
RAN4 answer: Based on currently defined power classes definitions, the relationship will be defined by RAN4 within Pcmax requirement for STxMP mDCI case which is not currently developed. RAN4 envision to define the maximum configured power per UL associated TCI state going forward.



However, for the testing purposes, a beamforming capability manufacturing declaration may be required. This will allow for proper setup of the testing equipment. 
Observation 5: A beamforming capability manufacturing declaration may be required for the testing purposes.	



3. CONCLUSIONS
This contribution discussed the question freom RAN1 LS on mDCI simultaneous UL transmissions on STxMP. We made the following observations and proposals:
Observation 1: Current power class definitions from 38.10-2 are clear and applicable.
Observation 2: The TCI state associated to a beam definition is important for the Pcmax per beam definition as it is linked to the measured path loss on the reference point.
Observation 3: The EIRP power may or may not be shared in order to respect the EIRPmax and this depends on the UE implementation and beamforming capabilities.
Observation 4: Signaling the UL power sharing status for ST-MP mDCI case for a combination of TCI states is enough for the gNB(s) to optimally operate the scheduler(s).
Observation 5: A beamforming capability manufacturing declaration may be required for the testing purposes.	
Proposals 1: The current defined power classes shall be considered further as reference for any power limitation while defining the new requirements for STxMP case.
Proposal 2: Use the definition of the array panel in further RAN4 discussions.
Proposal 3: The following answers can be provided to the RAN1 questions:
	Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
RAN4 Answer: Yes.
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
RAN4 answer: Yes
Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
RAN4 answer: No, it cannot. According to current specification, the power class as defined in 38.101 specifications series is the reference upper power limit for the UE.
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
RAN4 answer: Based on currently defined power classes definitions, the relationship will be defined by RAN4 within Pcmax requirement for STxMP mDCI case which is not currently developed. RAN4 envision to define the maximum configured power per UL associated TCI state going forward.
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