[bookmark: _GoBack]3GPP TSG-RAN WG4 Meeting #105                                          R4-2219500
Toulouse, France, November 14 – 18, 2022

Title:	[draft] Reply LS reply on the UE power limitation for STxMP in FR2
[bookmark: OLE_LINK57][bookmark: OLE_LINK58]Response to:	R1-2205639
[bookmark: OLE_LINK59][bookmark: OLE_LINK60][bookmark: OLE_LINK61]Release:	Rel-18
Work Item:	NR_MIMO_evo_DL_UL

Source:	TSG RAN WG4
To:	TSG RAN WG1
[bookmark: OLE_LINK45][bookmark: OLE_LINK46]Cc:	- 

Contact person:	
Name:	Xiang Gao
E-mail Address:	gaoxiang74@huawei.com


Attachments: None

1	Overall description
RAN4 would like to thank RAN2 for the LS on UE power limitation for STxMP in FR2. The answers are provided from RAN4 perspective as below:
Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible? 
Answer: This issue depends on RAN1 understanding to the RAN4 power limitation concepts as listed in the Annex.

Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
Answer: Assumption 2 is feasible since all existing power limitation concepts as listed in the Annex are per UE level.
   
Question 3: In either of Assumption 1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
Answer: The total transmission power per UE cannot violate the regulatory limitation for sure. On the other hand, there can be another limitation (as mentioned by the “total power concept” as in Annex) which it to take multiple implementation aspects into consideration, e.g. MPE limitation and heat dissipation. The UE could have greater transmission power if it can satisfy such implementation limitation and not violate the regulatory limitation at the same time.

Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?
Answer: Please refer to the above answer for Question 3.

RAN4 will discuss whether to define additional limitation or requirement for STxMP once RAN4 begin work on this topic. The WI has not started in RAN4 yet.

2	Actions
To RAN1 
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 to take the above answers into consideration for their work.   

3	Dates of next TSG RAN WG4 meetings
TSG RAN WG4 Meeting #106   	  February 27 – March 3, 2023		      Athens, Greece
TSG RAN WG4 Meeting #106bis-e	  April 17 – April 21, 2023		         Electronic meeting

4	Annex
Power limitation: 
1. Power class: The definition of power class (e.g. TS 38.101-2 clause 6.2.1.x), which is a package composed of below requirements
a. Min peak EIRP (The lower limit of EIRP at Tx beam peak direction);
b. Max EIRP (This is derived from regulatory requirements) and Max TRP;
c. Spherical coverage (The minimum EIRP at the Nth percentile of the distribution of power measured over the full sphere around the UE).
2. Configured transmitted power: PCMAX, f, c, which is used in RAN1 spec TS 38.213 power control part, and also applied in TS 38.101-2 clause 6.2.4: “The configured UE maximum output power PCMAX, f, c for carrier f of a serving cell c is defined as that available to the reference point of a given transmitter branch that corresponds to the reference point of the higher-layer filtered RSRP measurement as specified in TS 38.215”. It is noted that PCMAX used by RAN1 power control mechanism for FR2 is considered at the virtual antenna connector which is not testable from RAN4 perspective.
3. Total power concept: In Rel-17, RAN4 had a discussion about “total power concept”, which is a maximum output power limitation for a FR2 UE from implementation perspective, but there is no conclusion and the related discussion is still ongoing in Rel-18. In general, it means the actual radiation power of a UE considering multiple implementation aspects e.g. MPE limitation and heat dissipation. In this sense, the actual TRP limitation of the UE is not identical to the max limitation, i.e. Max TRP as defined for the power class of the UE.
4. P-max: The parameter p-Max (i.e. p-UE-FR2) similar to FR1 p-UE-FR1 was introduced by RAN2 spec, which is the maximum total transmit power to be used by the UE across all serving cells in frequency range 2 (FR2) across all cell groups. However, P-max for FR2 has not been implemented in RAN4 requirements.
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