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Introduction
Reply LS on ModifiedMPR-Behaviour clarification for different power classes was agreed in last meeting [1], but there are still two questions raised by RAN5 are not answered yet. 
Question c) For Rel-16 PC3 UE, is the MPR as defined in 38.101-2 v16.2.0 mandatory or optional? In case it is mandatory then is the Rel-16 UE expected to signal modifiedMPR-Behaviour bit 0=true?
Question d) For Rel-16 PC3 UE, which version of specification is taken as default MPR requirement, 38.101-2 v16.2.0 or latest version (v16.11.0 released in Apr 2022)? What are the Rel-16 MPR requirements if the UE signals respectively modifiedMPR-Behaviour bit 0=false and modifiedMPR-Behaviour bit 0=true?
This contribution provides further analysis on the two questions.
Discussion
The main controversial point of question c) is whether the modified MPR is mandatory from the release when it is introduced. Most companies think it should be optional, and only mandate the modified MPR requirement from the next release. And there was a draft CR proposed in last meeting to make the corresponding changes with this understanding [2]. 
Modified MPR was introduced from LTE era, and there are many NR FR1 bands also have this feature specified. It is a long debating for LTE whether the feature should be mandatory or optional for the open release. However, there is no clear agreement in the end. Same debating now occurred for NR as well. We can only consider how to make the interpretation based on the existing specification. 
Mandatory or optional of the modified requirement should be the same for both FR2 and FR1. Table 1 lists the specified behavior for NR FR1 bands. As a comparison, the last added column gives the corresponding descriptions for the release when the modified MPR for the specific band introduced and the next release. 
Table 1: Definitions of the bits in the field modifiedMPR-Behavior
	NR Band
	Index of field
(bit number)
	Definition
(description of the supported functionality if indicator set to one)
	Notes
	Description in the spec release when the modified MPR was introduced

	n30
	0 (leftmost bit)
	Requirements for network signalling value NS_21 as defined in Clause 6.5.2.3.y of 38.101-1 v17.6.0 and A-MPR as defined in Clause 6.2.3.14 of 38.101-1 v17.6.0.
	This bit shall be set to 1 by a UE supporting the Rel-17 version of the specification.
If the bit is not set, then requirements for NS_21 as defined in Clause 6.5.2.3.3 of 38.101-1 v16.11.0 and A-MPR as defined in Clause 6.2.3.14 of 38.101-1 v16.11.0 apply.
	

	N41
	0 (leftmost bit)
	EN-DC contiguous intraband MPR as defined in clause 6.2B.2.1 of 38.101-3 v15.5.0
	- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_(n)41AA UE EN-DC 
	v15.19.0
- This bit may be set to 1 by a UE supporting DC_(n)41AA UE EN-DC

v16.15.0
- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_(n)41AA UE EN-DC

	
	1
	EN-DC non-contiguous intraband MPR as defined in clause 6.2B.2.2 of 38.101-3 v15.5.0
	- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_41A_n41A EN-DC 
	v15.19.0
- This bit may be set to 1 by a UE supporting DC_41A_n41A EN-DC 

v16.15.0
- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_41A_n41A EN-DC

	
	2
	EN-DC contiguous and non-contiguous intraband MPR and A-MPR as defined in 38.101-3 v16.4.0. If this bit is not set the UE uses Rel-15 MPR or A-MPR for EN-DC contiguous and non-contiguous intraband MPR and A-MPR 
	-This bit may be set to 1 by a UE supporting DC_(n)41AA or DC_41A_n41A EN-DC 
	v16.15.0
-This bit may be set to 1 by a UE supporting DC_(n)41AA or DC_41A_n41A EN-DC

	
	3
	PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-3
	This bit may be set to 1 by a UE of any release supporting power class 1.5. This bit is intended to be set by larger form factor FWA devices. If the bit is not set for a Rel-17 and later UE, PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-2 applies. If the bit is not set for a Rel-16 and earlier UE, MPR in Table 6.2.2-4 of 38.101-1 v16.5.0 applies.
	

	N71
	0 (leftmost bit)
	EN-DC contiguous intraband MPR as defined in clause 6.2B.2.1 of 38.101-3 v15.5.0
	- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_(n)71AA UE EN-DC 
	v15.19.0
- This bit may be set to 1 by a UE supporting DC_(n)71AA UE EN-DC 

v16.15.0
- This bit shall be set to 1 by a UE supporting DC_(n)71AA UE EN-DC

	n77
	0 (leftmost bit)
	PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-3
	This bit may be set to 1 by a UE of any release supporting power class 1.5. This bit is intended to be set by larger form factor FWA devices. If the bit is not set for a Rel-17 and later UE, PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-2applies. If the bit is not set for a Rel-16 and earlier UE, MPR in Table 6.2.2-4 of 38.101-1 v16.5.0 applies.
	

	N78
	0 (leftmost bit)
	PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-3
	This bit may be set to 1 by a UE of any release supporting power class 1.5. This bit is intended to be set by larger form factor FWA devices. If the bit is not set for a Rel-17 and later UE, PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-2 applies. If the bit is not set for a Rel-16 and earlier UE, MPR in Table 6.2.2-4 of 38.101-1 v16.5.0 applies.
	

	N79
	0 (leftmost bit)
	PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-3
	This bit may be set to 1 by a UE of any release supporting power class 1.5. This bit is intended to be set by larger form factor FWA devices. If the bit is not set for a Rel-17 and later UE, PC 1.5 MPR as defined in Table 6.2D.2-2  applies. If the bit is not set for a Rel-16 and earlier UE, MPR in Table 6.2.2-4 of 38.101-1 v16.5.0 applies.
	


From the above table, it is clear that the modified MPR behaviour is not mandatory for the release when the requirement has been changed, but it can be mandatory from the next release. 
Observation 1: From the current specification, it is observed that modified MPR is not mandatory for the release when it is introduced. 
For question d), two alternatives were discussed in last meeting:
Answer alt1: For Rel-16 PC3 UE, the latest Rel-16 version of specification can be taken for the MPR requirement. A Rel-16 PC3 UE is still allowed to signal modifiedMPR-Behaviour bit 0=false and use the previous MPR requirement before v16.2.0 specification, otherwise, if modifiedMPR-Behaviour bit 0=true is indicated, the modified MPR is applied for a Rel-16 PC3 UE. 
Answer alt2: For Rel-16 PC3 UE, 38.101-2 v16.1.0 and earlier versions are taken as default MPR requirement. The PC3 UE need meet the MPR as defined in 38.101-2 v16.2.0 if the PC3 UE signals respectively modifiedMPR-Behaviour bit 0=ture, if not, the PC3 UE just need meet the default MPR requirement.
The main difference is which version is considered for the default MPR requirement. Since modified MPR is optional, thus the earlier version is taken as default requirement seems more reasonable.  
Conclusion
This contribution provides further consideration on the modified MPR.
Observation 1: From the current specification, it is observed that modified MPR is not mandatory for the release when it is introduced. 
A draft reply LS for question c) and d) is provided in [3].
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