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1 [bookmark: OLE_LINK1][bookmark: OLE_LINK2][bookmark: OLE_LINK132][bookmark: OLE_LINK133]Introduction
[bookmark: _Ref516345544]In this paper, we discuss the incoming LS [1] from RAN2 regarding LocationMeasurementIndication contents and measurement gap parameters.
2 Discussions
[bookmark: _Ref54117246]We captured the 2 questions asked in [1] as below.
	· Question1: 
· whether the request for configuration in LocationMeasurementIndication can be un-ambiguously mapped to a certain pre-configured measurement gap?
· whether anything needs to be added to the current contents of the LocationMeasurementIndication?
· Question2: whether the UE should only autonomously activate/deactivate the pre-configured measurement gap indicated by LocationMeasurementIndication?



Regarding Question 1, we do not observe any ambiguity in LocationMeasurementIndication. There could be 2 cases for further detail discussions.
· Without concurrent gap configured simultaneously: In this case, there is only one measurement gap configured by network. There should be no ambiguity about which gap UE is referring to by LocationMeasurementIndication.
· With concurrent gap configured simultaneously: First of all, RAN4 does not introduce requirements for concurrent gap + pre-MG in Rel-17. Nevertheless, if we consider concurrent gaps for positioning, the current RAN4 requirement assumes one single gap for positioning only. Gap association should be mandatorily provided, which means both UE and network knows exactly which gap is used for PRS measurements. Therefore, there is no ambiguity from RAN4 requirement perspective.
With above observations, we do not see the need to add any content to current LocationMeasurementIndication.
[bookmark: _Ref110440011]Proposal 1:Reply Q1 with the answer that from RAN4 perspective the current request for configuration in LocationMeasurementIndication is un-ambiguously mapped to a certain pre-configured measurement gap, and no need is identified to add anything to the current content of LocationMeasurementIndication.

Regarding Question 2, it is related to the ongoing discussions in RAN4 for autonomous activation/deactivation mechanism for PRS measurement. In [3], an agreement was achieved in last meeting to remove LocationMeasurementIndication from the trigger events in clause 9.1.7.3.1 of TS38.133. The main concern is that UE should not directly and autonomously activate/deactivate Pre-MG right after sending LocationMeasurementIndication, because it leaves no room for network to decide whether to allow positioning measurement for UE. 
Even through LocationMeasurementIndication has been removed from one of the triggering events, in our understanding, UE is still allowed to use LocationMeasurementIndication to tell network about when to start/stop PRS measurement with pre-MG. However, UE needs to wait for network response as a confirmation before proceeding. For examples, network can re-configure the Pre-MG to be activated in the current BWP or switch UE to a different BWP with activated Pre-MG status. In other words, UE still relies on other existing triggering events to determine whether the Pre-MG status should be changed. 
[bookmark: _Ref110440013]Proposal 2: Reply Q2 with the answer that after UE sends LocationMeasurementIndication to tell network about when to start/stop PRS measurement with pre-MG, Network uses other trigger events to change the status of the Pre-MG.  

A new issue we detected is in the case when the Pre-MG is already sufficient for measurement. In this case, according to the current spec, UE will directly perform the PRS measurement without sending LocationMeasurementIndication. This means network has no idea whether UE has started to perform PRS measurement or not. Without this information, network may request UE to switch to a BWP with deactivated Pre-MG later, making the PRS measurement no longer possible at UE. 
[bookmark: _Ref110440015]Observation 1: If the Pre-MG is already sufficient for measurement, network will not know when UE starts the PRS measurement and may trigger BWP switch which turns OFF the Pre-MG. 

In order to handle this issue, we suggest UE to always indication LocationMeasurementIndication to network when starting or stopping PRS measurement if Pre-MG is configured. In this way, network knows whether UE is still performing PRS measurement and can avoid switch BWP during the measurement time.
[bookmark: _Ref110440019]Proposal 3: Together with the answer of Q2, inform RAN2 that UE always indicates ationMeasurementIndication to network regardless Pre-MG status, when starting or stopping PRS measurement if Pre-MG is configured in order to avoid network changing Pre-MG status during the measurement time.
3 Conclusion
In the contribution, we discuss incoming LS [1] from RAN2 regarding LocationMeasurementIndication contents and measurement gap parameters. We have the following observations and proposals: 
Proposal 1:Reply Q1 with the answer that from RAN4 perspective the current request for configuration in LocationMeasurementIndication is un-ambiguously mapped to a certain pre-configured measurement gap, and no need is identified to add anything to the current content of LocationMeasurementIndication.
Proposal 2: Reply Q2 with the answer that after UE sends LocationMeasurementIndication to tell network about when to start/stop PRS measurement with pre-MG, Network uses other trigger events to change the status of the Pre-MG.
Observation 1: If the Pre-MG is already sufficient for measurement, network will not know when UE starts the PRS measurement and may trigger BWP switch which turns OFF the Pre-MG.
Proposal 3: Together with the answer of Q2, inform RAN2 that UE always indicates ationMeasurementIndication to network regardless Pre-MG status, when starting or stopping PRS measurement if Pre-MG is configured in order to avoid network changing Pre-MG status during the measurement time.
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