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Regarding the range of power control parameters for eIAB, RAN4 received subsequent reply LS from RAN1 as [1] with more questions:
	On the other hand, RAN1 would like to seek further guidance from RAN4 on the following questions for DL TX power adjustment, provided when the IAB-MT is the only recipient and the DL TX power is constant within a slot:
- What is the impact of IAB-MT/DU if the DL TX power of parent IAB-DU causes basic PSD difference at the IAB node to be exceeded?
- What should be considered for the range of DL TX adjustment (at the parent-node)?
- Whether guard symbols are required to support a DL TX power adjustment?


This contribution provides discussion and proposal on how to reply aforementioned LS from RAN1.  
Discussion     
Under the conditions described by RAN1, i.e, “when the IAB-MT is the only recipient and the DL TX power is constant within a slot.” Our understanding is provided for each individual further question from RAN1 as below. 

Question 1: What is the impact of IAB-MT/DU if the DL TX power of parent IAB-DU causes basic PSD difference at the IAB node to be exceeded?
The basic PSD difference at the IAB node as provided in [2] is derived by two FDM signals with existing receiver requirement of IAB-DU, such as ACS or In-channel selectivity, for which it’s envisioned that such PSD different can be tolerance when IAB-DU and IAB-MT in simultaneous reception operation. And the receiver requirement of IAB-DU considered in previous discussion is the minimum requirements defined in TS38.174 to be meted by IAB node. If the basic PSD difference at IAB-MT/IAB-DU exceeds, we believe that the system performance under such condition can’t be guarantee since no verification on conditions beyond the minimum requirement.  
Proposed reply to question 1: basic PSD difference at IAB node exceeded means the PSD difference between DL TX power of parent IAB-DU to IAB-MT and UE in UL TX mode to IAB-DU is larger than the PSD difference derived by minimum RF requirement defined in TS38.174 to verify selectivity of receiver. Under such condition, if the PSD difference is exceeded the system performance can’t be guarantee since no verification on conditions beyond the minimum requirement. 
 
Question 2: What should be considered for the range of DL TX adjustment (at the parent-node)?
As indicated in previous reply LS[2], the range of DL TX adjustment at parent-node is the same as range of desire/actual applied DL TX power adjustment, which is derived by requirement defined in sub-clause 6.3.1 and 9.4.1.2 of IAB-DU in TS38.174. If we check the RE power control dynamic range for IAB-DU, it’s simply referred to requirement specified in TS38.104 for gNB. And below table is a copy-paste of the detail requirement. 
Table 6.3.2.2-1: RE power control dynamic range (in TS38.104)
	Modulation scheme used
	RE power control dynamic range (dB)

	on the RE
	(down)
	(up)

	QPSK (PDCCH)
	-6
	+4

	QPSK (PDSCH)
	-6
	+3

	16QAM (PDSCH)
	-3
	+3

	64QAM (PDSCH)
	0
	0

	256QAM (PDSCH)
	0
	0

	1024QAM (PDSCH)
	0
	0

	NOTE:	The output power per carrier shall always be less or equal to the maximum output power of the base station.


According to the definition, RE power control dynamic range is the difference between the power of an RE and average RE power for a gNB (or IAB-DU) at maximum output power for a specified reference condition. Hence if for certain group of RE(s) power boosting assumed, power de-boosting should be applied for the (at least partial) remaining RE(s) to maintain the condition of maximum output power. If the maximum output power and operating channel bandwidth fixed (or declared) by IAB-DU, the average RE power would be fixed. Then if the per RE energy of CSI-RS is always on the average RE power, the ratio between PDSCH and CSI-RS would be complied with range as shown in table above. 
Proposed reply to Question 2: the range of DL TX adjustment of parent node, which has been replied in previous RAN4 reply LS as [-6, +4]dB for actual applied/desired DL TX power adjustment for FR1, is according to the RE power control dynamic range requirement explicitly specified in table 6.3.2.2-1 of TS38.104. The definition of RE power control dynamic range between the power of an RE and average RE power for IAB-DU at maximum output power for specified reference condition. If the per RE energy of CSI-RS is on the average RE power, the ration between power per RE(s) for PDSCH to target IAB-MT and power per RE of CSI-RS should comply within the maximum range as [-6, +3] dB.  

Question 3: Whether guard symbols are required to support a DL TX power adjustment?
Usually it’s assumed that IAB-DU DL transmission, similar to gNB behaviour, should be based on equal PSD and constant downlink output power condition. If the DL TX power adjustment considered with respect to certain user, such as IAB-MT, during process of successive transmission, it’s believed that the guard symbols should be required.
Proposed reply to Question 3: guard symbols are needed to allow TX power adjustment especially if DL power adjustment is during the process of successive transmission. 

Conclusion   
In this contribution, the discussion with respect to eIAB power control parameters is provided according to follow-up questions from RAN1. It’s proposed to discuss the reply RAN1 LS based on attached draft LS out. 
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1	Overall description
RAN4 thanks RAN1 for the reply LS on range of power control parameters for eIAB in Rel-17 with answer to RAN4 question. For the further questions from RAN1, RAN4 has discussed and conclude the reply as follows:  
Question 1: What is the impact of IAB-MT/DU if the DL TX power of parent IAB-DU causes basic PSD difference at the IAB node to be exceeded?
RAN4 reply to question 1: basic PSD difference at IAB node exceeded means the PSD difference between DL TX power of parent IAB-DU to IAB-MT and UE in UL TX mode to IAB-DU is larger than the PSD difference derived by minimum RF requirement defined in TS38.174 to verify selectivity of receiver. Under such condition, if the PSD difference is exceeded the system performance can’t be guarantee since no verification on conditions beyond the minimum requirement.
Question 2: What should be considered for the range of DL TX adjustment (at the parent-node)?
RAN4 reply to Question 2: the range of DL TX adjustment of parent node, which has been replied in previous RAN4 reply LS with [-6, +4]dB as maximum range for actual applied/desired DL TX power adjustment for FR1, is according to the RE power control dynamic range requirement explicitly specified in table 6.3.2.2-1 of TS38.104. The definition of RE power control dynamic range between the power of an RE and average RE power for IAB-DU at maximum output power for specified reference condition. If the per RE energy of CSI-RS is on the average RE power, the ration between power per RE(s) for PDSCH to target IAB-MT and power per RE of CSI-RS should comply within the maximum range as [-6, +3] dB.
Question 3: Whether guard symbols are required to support a DL TX power adjustment?
RAN4 reply to Question 3: guard symbols are needed to allow TX power adjustment especially if DL power adjustment is during the process of successive transmission.
2	Actions
To RAN WG1/RAN WG2 
ACTION: 	RAN4 kindly asks RAN1 to consider above answers in future discussion. 
3	Dates of next RAN WG 4 meetings
TSG RAN WG4 Meeting #104-e			22nd –26th Aug, 2022   		Toulouse, FR
TSG RAN WG4 Meeting #105-e			14th – 18th Nov, 2022   	     	US, US



