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1. Introduction
RAN4 received an LS from RAN2 in [1] with some questions regarding BM/RLM/BFD. In this paper we discuss the answer to RAN2’s questions.
2. Discussion
The LS in [1] contains the 2 questions listed below for convenience. The replies are discussed separately further below

Question 1:
Whether it is a valid scenario in the standard to support the operation of BWP without SSB where the UE does not perform BM/RLM/BFD due to the lack of necessary reference signal (SSB and CSI-RS) in the active BWP.

Question 2:

If the answer to question 1 is that this is not valid, how should the UE perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB.
Discussion on Q1:
RLM is a very important UE feature for mobility which leads to UE triggering a connection re-establishment when the link becomes unstable(when RLF is triggered). RLM also ensures that UE stops any spurious transmissions when UE goes out of network coverage. These are fundamental functionalities of cellular networks that could also have regulatory implications.
Hence, it is not a valid scenario to support any kind of operation in which the UE does not perform RLM.

Observation 1: It is not a valid scenario to support any kind of operation in which the UE does not perform RLM.

Discussion on Q2:
The current RAN4 requirements for RLM clearly stipulate that “UE is not required to perform RLM outside the active DL BWP” (TS 38.133, clause 8.1.1). This text was introduced based on a RAN1 agreement from Rel.15 that the UE is not required to perform RLM outside the active BWP. Hence, RAN4 requirements are developed under the assumption that some RLM-RS will be available in the active BWP. If SSB is not available within the active BWP, CSI-RS should be. 
However, from a UE operation point of view, it would be possible for the UE to also perform RLM on signals that are not contained within the active BWP. The UE would have to use some measurement gaps or have a configured RF bandwidth wider than the active BWP to also cover the frequency range of the configured RLM-RS. It should be mentioned that the use of measurement gaps for RLM might not be appropriate the UE might have to perform link evaluation more often than the gap repetition period. If the UE RF bandwidth is wider than the active BWP, there will be  some impact on the UE power consumption, however, this could be more than offset by the increase in throughput due to the absence of measurement gaps. 

A by-product of having the RF bandwidth to cover the SSB would be that gaps for mobility measurements will also not be needed leading to an increase in UE throughput and scheduling flexibility on the network side.

The analysis above also applies to BM and BFR. 
Based on this discussion, from a RAN4 point of view it is feasible for the UE to perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB. This is also possible without having any measurement gaps configured. The changes to the RAN4 specifications would also be limited to some applicability clarifications when the UE supports BWP operation without bandwidth restriction.

Observation 2: from a RAN4 point of view it is feasible for the UE to perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB. This is also possible without having any measurement gaps configured.
The proposed reply to the RAN2 LS is presented in the Annex.
3. Conclusion
In this paper we discussed replies to the RAN2 questions in [1]. We made the following observations:
Observation 1: It is not a valid scenario to support any kind of operation in which the UE does not perform RLM.

Observation 2: from a RAN4 point of view it is feasible for the UE to perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB. This is also possible without having any measurement gaps configured.
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5. Annex

Draft LS reply to RAN2:
RAN4 would like to thank RAN2 for the LS on BWP operation without bandwidth restriction. RAN4’s answers are given below:

Question 1:

[RAN4] From a RAN4 point of view, it is not a valid scenario to support any kind of operation in which the UE does not perform RLM. 

Question 2:

[RAN4] From a RAN4 point of view, it is feasible for the UE to perform BM/RLM/BFD when the active BWP does not contain SSB. This is also possible without having any measurement gaps configured.[image: image1.png]
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