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1 Introduction
According to WF about PUCCH with SCell activation[1], there are many open issues:
	· Beam information assumption
· PUCCH Scell activation delay requirement for valid/invalid TA case
· [bookmark: OLE_LINK16][bookmark: OLE_LINK17]Applicability of PUCCH SCell activation requirements


In this contribution, we will provide our views regarding these issues.
2 Discussion
Issue 1-2-1: How to indicate the beam information for PUCCH Scell activation for unknown cell (The procedure for beam indication for PUCCH Scell activation)?
In RAN4 #100e meeting, LS is sent out to ask for the feasibility and potential solutions for the support of PUCCH SCell activation procedure for unknown cell. The Reply LS[] from RAN1 is as follows:
	Q1: Whether UE can report CSI (e.g. L1-RSRP) of the target being-activated PUCCH SCell belonging to secondary PUCCH group by configuring CSI report setting (e.g. CSI-ReportConfig) on any active serving cells belonging to primary PUCCH group
Answer: There is no restriction in the current RAN1 specification that would not allow UE to report CSI of a SCell belonging to secondary/primary PUCCH group by PUSCH or PUCCH of active serving cells belonging to primary/secondary PUCCH group. But there is no RAN1 consensus on whether all UEs supporting NR-CA with dual PUCCH-groups for the BC support such CSI report in Rel-15 and Rel-16. Support of such CSI report is indicated in Rel-17 with a new UE capability. Potential CSI processing timeline relaxation for UEs reporting the new UE capability can be discussed.


From the reply from RAN1, UE may not support such CSI report in Rel-15/Rel-16. In last RAN4 meeting, it’s also agreed that for unknown cell, TCI sate, PL-RS and spatial relation indication are assumed to be based on L1-RSRP measurement.  Considering the backward compatibility, don’t need to define PUCCH SCell activation requirement for the unknown cell.
Proposal 1: Don’t define PUCCH SCell activation requirement for the unknown cell.
	Issue 1-3-2b: For Tactivation_time, whether the PL-RS will introduce extra delay time?
Open issue: 
· Option 1: (MTK, Apple, Intel, OPPO, CATT, ZTE, vivo, NTT DOCOMO, Huawei)
· For Tactivation_time, only define detailed requirement for PL-RS known case, and 5 samples of PL-RS measurement time shall be considered. 
· If the PL-RS of PUCCH on target SCell is unknown, in spec it can be clarified that “longer activation time is expected if the pathloss reference signal is unknown.”
· Option 2: (Ericsson, Qualcomm, Nokia)
· When DL-RS configured as PL-RS is known to UE, no additional time shall be granted for determining pathloss i.e. NM=0 shall be applied in requirement in TS 38.133 clause 8.14.3.
· Option 2a: (Qualcomm, Huawei, Apple, Intel, MTK)
· The condition of “known PL-RS” means that SSB to be used for DL synchronization and so on for the PUCCH SCell activation shall be associated with PL-RS configured for the to-be activated PUCCH SCell.


According to current spec, if PL-RS is known but it’s not maintained by UE, 5 samples are still needed. for option 1, it’s better to clarify that 5 samples are still needed if it’s not maintained by UE. If it’s maintained by UE, there is no extra delay.
Proposal 2: For option 1, clarify that 5 samples are still needed if it’s not maintained by UE. If it’s maintained by UE, there is no extra delay.
	Issue 1-4-2: The delay for obtaining a valid TA command for the sTAG to which the Scell configured with PUCCH belongs (i.e. T2)
Open issue: 
· Option 1: (CATT)
· T2 is the delay for obtaining a valid TA command from the point that UE transmit PRACH
· Option 2: (Qualcomm, Apple, Huawei, Intel, Xiaomi, Nokia, Ericsson, ZTE, NTT DOCOMO)
· T2 is the delay from slot n + (THARQ + Tactivatation_time +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated. Tactivatation_time is defined in TS38.133 section 8.3.2. slot n is the slot when UE received PUCCH Scell activation MAC CE.
· Option 3: (vivo, NTT DOCOMO)
· T2 is the delay from slot n + (Tactivate_basic +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated. Tactivate_basic is the normal Scell activation delay in TS38.133 section 8.3.2 (i.e. ( THARQ + Tactivation_time +TCSI_Reporting)/ NR slot length). Slot n is the slot when UE received PUCCH Scell activation MAC CE. 



Support option 2. For option 2 and option 3, the difference is about the starting point for T2. From our understanding, UE can’t send CSI reporting on PUCCH SCell before RACH procedure is completed. TCSI_Reporting will not be accounted in.
Proposal 3: T2 is the delay from slot n + (THARQ + Tactivatation_time +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated.
	Issue 1-4-3: The components of Tactivation_time 
Open issue: 
· Option 1: (Nokia, Ericsson)
· For invalid TA case, Tactivation_time is up to the RAN1/2 discussion on how to transmit the beam information of PUCCH Scell and can be revisited based on their reply. 
· Option 2: (Apple, Huawei, Xiaomi, CATT, NTT DOCOMO)
· Continue RAN4 discussion with assumption that UE could somehow report beam information back to network. When RAN1/2 has decision on the beam information report, the requirement can be revisited if needed.



According to the reply LS from RAN1, we propose not to define requirement for unknown cell. Therefore, Tactivation_time will only be defined for known cell.
Proposal 4: Tactivation_time will only be defined for known cell.
	Issue 1-6-2: Applicability on PDCCH order receiving: 
Open issue: 
· Option 1: (CATT)
· TPDCCH is needed for PUCCH Scell activation requirements for invalid TA case and TPDCCH is the time interval from (THARQ + Tactivation_time) until network sent PDCCH order
· Option 2: (MTK, OPPO)
· UE needs to receive a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH Scell within TCSI_Reporting (can’t earlier than THARQ + Tactivation_time) otherwise the longer PUCCH SCell activation time is expected. 
· Option 3: (Qualcomm, MTK, OPPO, Ericsson, vivo, Xiaomi)
· UE shall be capable to perform downlink actions related to the SCell activation command as specified in TS38.321 for the SCell being activated on the PUCCH SCell from slot n+(THARQ+Tactivation_time)/(NR slot length) at the latest. 
· FFS on multiple SCell activation with PUCCH SCell.
· Option 3a: (Nokia, Huawei)
· The UE has received a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH SCell within THARQ+ Tactivation_timeotherwise additional delay to activate the SCell is expected;
· Option 4: (Apple)
· UE needs to receive a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH Scell no earlier than n+THARQ + Tactivation_time, otherwise the longer PUCCH SCell activation time is expected.
· A delay uncertainty for reception of PDCCH order shall be accounted for in the activation timeline. The delay uncertainty for reception of PDCCH order shall be the time from end of n+THARQ + Tactivation_time until reception of PDCCH order.



Some of the options are similar. Since here we are discussing about the time line where PDCCH order is expected to be received, option 4 is more clear. UE needs to receive a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH Scell no earlier than n+THARQ + Tactivation_time, otherwise the longer PUCCH SCell activation time is expected. We also need to consider the delay uncertainty which is the second bullet.
Proposal 5: For applicability on PDCCH order receiving, support option 4.
3 Conclusion
In this contribution, we provide our views regarding PUCCH SCell activation:
Proposal 1: Don’t define PUCCH SCell activation requirement for the unknown cell.
Proposal 2: For option 1, it’s better to clarify that 5 samples are still needed if it’s not maintained by UE. If it’s maintained by UE, there is no extra delay.
Proposal 3: T2 is the delay from slot n + (THARQ + Tactivatation_time +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated.
Proposal 4: Tactivation_time will only be defined for known cell.
Proposal 5: For applicability on PDCCH order receiving, support option 4.
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