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1. Overall Description:
RAN4 has been discussing the PL-RS configuration used for PUCCH transmission on target being-activated SCell during the activation procedure. RAN4 understand PL-RS assumption of PUCCH transmission for the active DL BWP of the carrier of the primary cell is specified RAN1 TS38.213 section 7.2.1; however, RAN4 is not sure whether or not such assumption could be applied for target being-activated PUCCH SCell during activation procedure, and what the UE behavior is to determine the PL-RS for PUCCH of target being activation SCell.
Thus, RAN4 has made following working assumption and would like to kindly ask RAN1 to confirm/clarify:
Working assumption:
· RAN4 to agree that PL-RS assumptions defined in TS38.213 section 7.2.1 can be applied for the PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure. In FR2 if UE is not provided pathlossReferenceRSs but provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command, as UE may not obtain MIB during activation procedure, UE shall use the associated DL-RS in PUCCH-SpatialRelationInfo as PL-RS.
[Question to RAN1]: Is the above working assumption in line with RAN1’s understanding? 
· If the answer to above question is NO, how could UE determine the PL-RS for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure for the following scenarios respectively:
· if the UE is not provided pathlossReferenceRSs and is provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is not provided pathlossReferenceRSs, and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If any case is missing in above combinations for PL-RS determination for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure, please RAN1 indicates and explains the UE behavior of PL-RS determination for the missing case(s).
2. Actions:
To: RAN1
ACTION: RAN4 respectfully asks RAN1 to confirm RAN4 working assumption and answer the corresponding questions if needed.

3. Date of Next RAN4 Meetings: 
TSG-RAN4 Meeting #102-e		21 February – 3 March 2022
TSG-RAN4 Meeting #103-e		16 May – 27 May 2022
