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Introduction
At RAN4#98-bis-e meeting, an LS was received from RAN5 regarding the applicability of EN-DC REFSENS requirements with no MSD in a 2UL IMD scenario. 
The LS contained 2 questions, and the options for the questions are listed in WF document [1].
This paper discusses the potential answers to Question 2: Clarify the criteria that need to be fulfilled in order for MSD=0 to apply. 
The WF [1] lists the following options for answering Q2:
Option 1: When carrier frequencies and bandwidths are selected such that there is no overlapping interference based on the equations defined in TR37.863, MSD=0 could be applied
Option 1b: the equations in TR 37.863 need to be further check in this case
Option 2: Only test the IMD exceptions due to IMD interference defined in RAN4 spec. MSD=0 case is not tested for band combinations having IMD exceptions
Option 3: Others

Discussion
The formulation of option 2 is not appropriate since the scope of RAN4 is to define requirements, and it is the scope of RAN5 how to test those requirements.
Observation 1: Option 2 above does not answer the question from RAN5. RAN4 should conclude whether there are any requirements or not in this case and leave the decision on how to test for RAN5. 
Proposal 1: Re-word option 2 to say “there are no requirements without MSD in this scenario, i.e. refsens is defined only with the specific test frequency settings in tables under section 7.3B.2.3.5 of TS38.101-3 if 2 UL are active”
For operations with EN-DC in the field, one way of reducing the impact of IMD is planning the channel assignment such that IMD is avoided. This relies on the fact that the degradation any one of these distortion products is significantly reduced should the frequency relation be such that these products do not fall within or just ‘miss’ the victim receive channel. From a deployment perspective it is therefore important to verify the UE receiver performance also when harmonic exceptions are not present.
Therefore, Option 2 is not preferred. 
Observation 2: With Option 1/1b TR37.863 can be used by RAN5 to determine the test settings for MSD=0 dB for a EN-DC configuration if the TR contains a full Self-interference analysis where all possible IMD products are documented. 
Observation 3: In addition to observation 2, it needs to be checked in RAN5 that no other exception is applicable, i.e. Cross band isolation exceptions. 
If option1/1b cannot be accepted by RAN4, there are other alternative solutions which will still enable requirement coverage for this important scenario.
Option 3a: RAN4 to select some severe MSD cases and add another setting in clause 7.3B.2.3.5 of TS38.101-3 with lower (or 0 dB) MSD. This is in alignment with how it is already specified for 2nd order harmonics in clause 7.3B.2.3.1 of TS38.101-3. 
Option 3b: Option 3b combined with a general enhancement of the MSD values for overlapping interference in Rel-17
Option 3c: RAN4 to indicate that if one UL CC is transmitting at Pmin, the high MSD value is not applicable and MSD=0 shall apply instead.
[bookmark: _Hlk71642657]Proposal 2: Select option 1/1b in the LS reply to RAN5. [If not possible to agree, consider 3a or 3b as possible compromises]
Conclusions
Observation 1: Option 2 above does not answer the question from RAN5. RAN4 should conclude whether there are any requirements or not in this case and leave the decision on how to test for RAN5. 
Proposal 1: Re-word option 2 to say “there are no requirements without MSD in this scenario, i.e. refsens is defined only with the specific test frequency settings in tables under section 7.3B.2.3.5 of TS38.101-3 if 2 UL are active”
Observation 2: With Option 1/1b TR37.863 can be used by RAN5 to determine the test settings for MSD=0 dB for an EN-DC configuration if the TR contains a full Self-interference analysis where all possible IMD products are documented. 
Observation 3: In addition to observation 2, it needs to be checked in RAN5 that no other exception is applicable, i.e. Cross band isolation exceptions. 
Proposal 2: Select option 1/1b in the LS reply to RAN5.  
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