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1. Overall Description
RAN 3 would like to thank SA2 for the LS. For the 3 questions from SA2, the answers for UMTS and LTE are as follows:

· Question 1: SA2 would like RAN3 to clarify in case the RABs requested by the core network are fewer than the RABs in the transparent container, will this be a problem for the handover procedure; If yes, then is it possible to take the handling of the LIPA PDN connection as an exception, similar to the exceptional handling for SRVCC?
Yes, it is a problem for the handover procedure if the RABs requested by the core network are fewer than the RABs in the transparent container. RAN3 has agreed strict stage 3 procedural text on this point which is there for several years. Here is the statement in TS25.413:
In a UTRAN to UTRAN relocation, the message shall contain the information (if any) required by the UTRAN to build at least the same set of RABs as existing for the UE before the relocation, except the relocation due to SRVCC operation
This means that the relocation will fail if such situation happens.
If could be possible to make an exception like for SRVCC, however this would not work for target RNC nodes not implementing the Release 10 version implementing this change. RAN3 understands that it is highly desirable for operators to find a solution that doesn’t need the target RNC (or target HNB) to be upgraded or LIPA aware. Therefore this exception should not be considered here for the LIPA case.
· Question 2: SA2 would like RAN3 to clarify if 23.401 is correct for E-UTRAN terminated handovers;

RAN3 understands that the question relates to the following paragraph:
TS23.401 clause 5.5.2.2.2 specifies:  “The target eNodeB shall ignore it if the number of radio bearers in the Source to Target Transparent container does not comply with the number of bearers requested by the MME and allocate bearers as requested by the MME.”

RAN3 thinks that LTE-LTE handovers are similar to UMTS in the sense that the number of bearers requested by the MME could be greater than the number of bearers in the container if E-RABs had been preserved at the source side. Also similar to UMTS, if the number of bearers requested by the MME is lower than the number of bearers received in the container, this would be a mistake leading to handover failure. 
· Question 3: SA2 would like RAN3 to clarify whether the behaviour at target UTRAN depends on whether the source RAT is UTRAN or E-UTRAN. 
The behaviour at target UTRAN depends on the source RAT as can be seen from TS25.413 statement above mentioned which starts with “in a UTRAN to UTRAN relocation…”. When the source RAT is LTE, then the target RNC would not care of the RAN container (source E-RAB configuration is not sent).
2. Actions 
To SA2: 
RAN 3 kindly ask SA2 to take the above response into consideration.
3. Date of Next RAN 2 Meetings:
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