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1. Overall description:
At the RAN3#117-bis-e meeting, RAN3 agreed the replies to Questions 1 and 2 from RAN2’s LS (R2-2206833) and sent the LS reply in R3-226017. At the RAN3#118 meeting, RAN3 discussed the reply to Question 3. 
Question 3: What is the motivation for specifying that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports? Is the requirement that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports intended for the application layer or AS layer? If for AS layer, could the reporting periodicity for RAN visible QoE reports be considered mandatory because AS layer is not aware of when the legacy QoE reports will be triggered? 
RAN3 answer:
RAN3 further discussed the expected behavior of RVQoE reporting when RVQoE periodicity is not explicitly configured. Sending of RVQoE reports together with QoE reports is one possible way, but there are scenarios for which the RVQoE reporting periodicity is not specified, while the sending of RVQoE reports is decoupled from the sending of QoE reports. Here are two examples:
1) If an RVQoE configuration is purely trigger-based (i.e., periodic RVQoE reporting is not required by the RAN), the configuration will not include the RVQoE reporting periodicity. Nevertheless, for trigger-based RVQoE reporting, the RVQoE reports should be sent upon trigger fulfillment, i.e., independently from QoE reports. The same holds even if the RVQoE configuration stipulates both periodic and trigger-based RVQoE reporting. 
2) According to the Rel-17 agreements, in case of RAN overload, the sending of QoE reports can be paused, but the sending of RVQoE reports will resume uninterruptedly. In this scenario, even if RVQoE reporting periodicity is not specified, the sending of RVQoE reports is decoupled from the sending of QoE reports.

Conclusions: 
· The RAN can optionally configure the RVQoE reporting periodicity, and this is intended for the UE Application Layer. 
· If the RVQoE reporting periodicity is not configured, the RVQoE reports can be sent both together and independently of QoE reports.  
With respect to the above, RAN3 noted that the above thinking is not accurately captured by clause 21.4 of TS 38.300:
The RAN visible QoE measurements can be reported with a reporting periodicity different from the one of regular QoE measurements. If there is no reporting periodicity defined in the RAN visible QoE configuration, RAN visible QoE reports are sent together with the non-RAN visible QoE reports.
RAN3 agreed to change the above text of TS 38.300 as follows:
The RAN visible QoE measurements can be reported with a reporting periodicity different from the one of regular QoE measurements. If there is no reporting periodicity defined in the RAN visible QoE configuration, RAN visible QoE reports can be sent together with the non-RAN visible QoE reports.
which is also aligned with the agreement taken at RAN3#115:
If the reporting periodicity of RVQoE is not explicitly indicated in the RVQoE configuration, RVQoE reports can be sent together with the legacy QoE reports.


2. Actions:
RAN3 respectfully asks RAN2 and SA4 to take the above reply into account and update their specifications as needed. 

3. Dates of next TSG RAN WG3 meetings:
RAN3#119                         February 27th – March 3rd, 2023		Athens, GR
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