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1. Overall description:
RAN3 discussed the RAN2 LS in R3-224215 (R2-2206833) and concluded as below.
Question 1: Is a periodicity specific for buffer level measurement necessary for RVQoE? If yes, what is the motivation and what should be the configurable values? If not, what are the assumptions on how often the application layer performs the measurements of buffer level and how the buffer level list is filled?
RAN3 answer:
The indication of separate reporting periodicity for RVQoE should be optional in RRC signalling. RAN3 expects that application layer fills the RVQoE buffer level list in the same manner as specified for the RVQoE buffer list on the AS layer, i.e., as specified in clause 5.7.16.2 of TS 38.331:
set the appLayerBufferLevel values in the appLayerBufferLevelList to the buffer level values received from the upper layer in the order with the first appLayerBufferLevel value set to the newest received buffer level value, the second appLayerBufferLevel value set to the second newest received buffer level value, and so on until all the buffer level values received from the upper layer have been assigned or the maximum number of values have been set according to appLayerBufferLevel, if configured;
Regarding the opportunity to specify a recording periodicity for buffer level measurements for RVQoE, SA4 has indicated in their reply LS in S4-221129 (R3-225328) that RAN2/3 could add a new configuration parameter (similar to "n") which specifies a fixed measurement interval:
Alternatively, RAN2/3 could also add a new configuration parameter (similar to "n") which specifies a fixed measurement interval. In such a case the application layer will fill the buffer level list accordingly (and disregard the oldest values in case more than eight measurements are done during one reporting interval).
RAN3 agreed to introduce a new configuration parameter, set by the RAN, to specify RVQoE recording periodicity. It is expected that the UE Application Layer can receive a recording periodicity parameter for RVQoE, and, as long as the RVQoE configuration is active, the UE Application Layer will use such parameter to record buffer level values.

Question 2: Should the PDU session ID(s) be provided for each RAN visible QoE report and should it be mandatory or optional in the signalling?
RAN3 answer:
The PDU Session ID should be optional, but it should be provided at least in the first RVQoE report sent to the RAN node during a session, and in the last RAN visible QoE report of the session. It is up to UE implementation whether to include the PDU Session ID in other RVQoE reports. The descriptions corresponding to the expected behavior as described above should be aligned in RAN2 specifications (TS 38.331) and RAN3 specifications (TS 38.473).

Question 3: What is the motivation for specifying that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports? Is the requirement that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports intended for the application layer or AS layer? If for AS layer, could the reporting periodicity for RAN visible QoE reports be considered mandatory because AS layer is not aware of when the legacy QoE reports will be triggered? 
RAN3 answer:
RAN3 has further discussed what is the expected behavior of RAN visible QoE reporting when RVQoE reporting periodicity is not explicitly configured, and agreed on the following:
· The RAN can optionally configure the RAN visible QoE reporting periodicity, and this is intended for UE Application Layer.
· If the RAN visible QoE reporting periodicity is not configured, it is up to UE implementation whether the UE Application Layer sends together the QoE and RVQoE reports to the UE AS layer.
RAN3 also noticed that the clause 21.4 of TS 38.300 states the following:
The RAN visible QoE measurements can be reported with a reporting periodicity different from the one of regular QoE measurements. If there is no reporting periodicity defined in the RAN visible QoE configuration, RAN visible QoE reports are sent together with the non-RAN visible QoE reports.
which does not satisfy the following RAN3#115 agreement:
If the reporting periodicity of RVQoE is not explicitly indicated in the RVQoE configuration, RVQoE reports can be sent together with the legacy QoE reports.
Therefore, RAN3 agreed to change the text of TS 38.300 as follows:
The RAN visible QoE measurements can be reported with a reporting periodicity different from the one of regular QoE measurements. If there is no reporting periodicity defined in the RAN visible QoE configuration, RAN visible QoE reports can be sent together with the non-RAN visible QoE reports.


2. Actions:
RAN2 is respectfully asked to take the above replies into account and update their specification, as per the answers to the Questions 1, 2, and 3. SA4 and CT1 are respectfully asked to take the reply to Question 1 into account and update their specifications accordingly.

3. Dates of next TSG RAN WG3 meetings:
RAN3#118                         November 14th – 18th, 2022		Toulouse, FR
RAN3#119                         February 27th – March 3rd, 2023		Athens, GR
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