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1	Overall description
RAN3 thanks to RAN2 for the LS which raises the questions on RAN visible QoE. RAN3 has discussed the questions, and would like to provide the answers as shown below:

Question 1: Is a periodicity specific for buffer level measurement necessary for RVQoE? If yes, what is the motivation and what should be the configurable values? If not, what are the assumptions on how often the application layer performs the measurements of buffer level and how the buffer level list is filled?

[bookmark: _GoBack]Answer to Question 1: For RAN Visible QoE measurements, RAN3 agrees that the measurement interval is be calculated based on the reporting interval configured by the RAN, which was mentioned by SA4 in S4-221129. 
There are several possible options for how to handle this, and the application layer needs to know what to do. For instance, the buffer level measurement interval could relate to the reporting interval. In such a case the application layer could do eight equally-divided buffer level measurements to fill the eight entries in one RVQoE report. So if the RVQoE reporting interval is configured as 640 ms, there will be 80 ms between each buffer level measurement. 

The application layer fills the RAN Visible QoE buffer level list in the same manner as specified for the RAN Visible QoE buffer list on the AS layer, i.e., as specified in clause 5.7.16.2 of TS 38.331.
set the appLayerBufferLevel values in the appLayerBufferLevelList to the buffer level values received from the upper layer in the order with the first appLayerBufferLevel value set to the newest received buffer level value, the second appLayerBufferLevel value set to the second newest received buffer level value, and so on until all the buffer level values received from the upper layer have been assigned or the maximum number of values have been set according to appLayerBufferLevel, if configured;

Question 2: Should the PDU session ID(s) be provided for each RAN visible QoE report and should it be mandatory or optional in the signaling? 

Answer to Question 2: PDU session ID(s) can be kept as optional in the Uu signalling, but the PDU session IDs (if received from upper layers) must be included when the RAN visible QoE metrics are reported.

Question 3: What is the motivation for specifying that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports? Is the requirement that RAN visible QoE reports should be sent together with the legacy QoE reports intended for the application layer or AS layer? If for AS layer, could the reporting periodicity for RAN visible QoE reports be considered mandatory because AS layer is not aware of when the legacy QoE reports will be triggered?

Answer to Question 3: RAN3 is still working on this question, and will provide feedback to RAN2 once RAN3 has an answer. 

2	Actions
To RAN2 and SA4: 
ACTION: 	RAN3 kindly asks RAN2 and SA4 to take the feedback above into account.
3	Dates of next RAN3 meetings
RAN3#118	2022-11-14 - 2022-11-18		Toulouse, FR
RAN3#119	                                    2023-2-27 - 2023-3-3		Athens, GR

