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1		Introduction
In RAN3#117 meeting, the RAN2 liaison[1] on the question on RAN visible QoE is discussed but make consensus on the reply the liaison. Several agreements and open issues are captured in [2] as below:
Inform RAN2 that the RAN3 agreements imply that the indication of separate periodicity for RVQoE should be optional in RRC signalling.
Inform RAN2 that the application layer fills the RVQoE buffer level list in the same manner as specified for the RVQoE buffer list on the AS layer, i.e., as specified in clause 5.7.16.2 of TS 38.331.
Discuss whether there is a need to inform the RAN about the recording periodicity for buffer level QoE measurements.
Discuss whether the PDU Session ID should be mandatory or optionally present in RVQoE reports.
For the case when the RVQoE reporting periodicity is not explicitly configured, discuss which one of the two following two holds:
The RVQoE and QoE reports are always sent together from the UE App layer to the UE AS layer.
It is up to UE implementation whether the UE App layer sends together the QoE and RVQoE reports to the UE AS layer.
SA4 response to the RAN2 liaison[1] in [3] in which they provide their view on this question. This contribution will further discuss the open issues based on the RAN3 discussion and SA4 response liaison..
[bookmark: _Toc449541143]2		Discussion
For the question 1 in RAN2 liaison as below, RAN3 didn’t get consensus on whether the periodicity specific for buffer level measurement is needed. Almost all the companies agree that RAN does not provide the separately periodicity for RVQoE buffer level measurements, and use periodicity of the legacy QoE defined or implemented by application layer. But there are still some concerns from company on the proposal during online meeting.     
Question 1: Is a periodicity specific for buffer level measurement necessary for RVQoE? If yes, what is the motivation and what should be the configurable values? If not, what are the assumptions on how often the application layer performs the measurements of buffer level and how the buffer level list is filled?
In SA4 response liaison [3], they provide their view on this question as below: 
-----------------------Partially excerpt-----------------------------------------------  
However, for RVQoE there is currently no specification on how often the application layer needs to measure the buffer level. Note that even if buffer level measurement is already configured by the legacy QoE reporting, it is likely not relevant to re-use the same measurement interval (the "n" value) for the RVQoE buffer level measurements, as the legacy QoE reporting and measurements are typically done on a much longer time-scale.
There are several possible options for how to handle this, and the application layer needs to know what to do. For instance, the buffer level measurement interval could relate to the reporting interval. In such a case the application layer could do eight equally-divided buffer level measurements to fill the eight entries in one RVQoE report. So if the RVQoE reporting interval is configured as 640 ms, there will be 80 ms between each buffer level measurement. 
Alternatively, RAN2/3 could also add a new configuration parameter (similar to "n") which specifies a fixed measurement interval. In such a case the application layer will fill the buffer level list accordingly (and disregard the oldest values in case more than eight measurements are done during one reporting interval). 
Anyway, from SA4’s perspective, how the application layer shall handle the periodicity for buffer level measurement for RVQoE must be clearly specified.
Note that with the relatively short reporting intervals for RVQoE (from 120 ms up to 1024 ms), the relevance of making many buffer level measurements during one reporting interval is not obvious. However, that depends on the RVQoE requirements and intended usage of these RVQoE reports, and SA4 defers to RAN3 to making such determination/decision and inform us of the associated reasons.
-----------------------Partially excerpt ended-----------------------------------------------  
From above their response, they suggest how the application layer shall handle the periodicity for buffer level measurement for RVQoE must be clearly specified. And they also provide two solutions. 1) Add new parameter with fixed value for the periodicity of the measurement. 2) Calculate periodicity of measurement based on the reporting interval. 
Considering the RAN3 output of the discussion, there is another solution. 3) Use same periodicity of the legacy QoE. But SA4 state this solution is not relevant because the legacy QoE done on a much longer time-scale.
For the solution 1), the new parameter should be added and RAN2 need to modify the encoding of the IE. Also to assure at least one measurements result in one report, the measurement interval should be less than the report interval. So the solution 2) is best solution to solve this issue. Others, the numberOfBufferLevelEntries for the maximum number measurement result in one report has been specified. If the solution 2) is used, only add the description for how to calculate the periodicity based on the ran-VisiblePeriodicity and numberOfBufferLevelEntries in RAN2 specification. Like as “The buffer level measurement interval for RV QoE equals ran-VisiblePeriodicity divided by numberOfBufferLevelEntries.”
Observation 1: For RV-QoE, Calculate periodicity of buffer level measurement based on the reporting interval is less impaction on specification
Proposal 1: inform RAN2 the periodicity for RV QoE buffer level measurements is calculated based on the existing parameter ran-VisiblePeriodicity and numberOfBufferLevelEntries. i.e. The RV QoE buffer level measurement interval equals ran-VisiblePeriodicity divided by numberOfBufferLevelEntries

3		Conclusion
In the present contribution we make the following observations and proposal:
Observation 1: For RV-QoE, Calculate periodicity of buffer level measurement based on the reporting interval is less impaction on specification
Proposal 1: inform RAN2 the periodicity for RV QoE buffer level measurements is calculated based on the existing parameter ran-VisiblePeriodicity and numberOfBufferLevelEntries. i.e. The RV QoE buffer level measurement interval equals ran-VisiblePeriodicity divided by numberOfBufferLevelEntries
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