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1 Introduction

CB: # SONMDT12_NRU

- Check the LS from RAN2 and finalize the metrics for MLB in the BL CRs
- Whether and how to use Xn Setup and NG-RAN Node Configuration Update to support of MLB for NR-U?

- Whether send the RLF report due to LBT failures from target node to the source node?
- Capture agreements and provide TPs if agreeable

(Nok - moderator)

Summary of offline disc R3-222428
2 For the Chairman’s Notes
Propose the following:
R3-20xxxa, R3-20xxxc merged

R3-20xxxc rev [in xxxg] – agreed

R3-20xxxd rev [in xxxh] – agreed

R3-20xxxe rev [in xxxi] – agreed

R3-20xxxf rev [in xxxj] – endorsed

Propose to capture the following:

Agreement text…

Agreement text…

WA: carefully crafted text…

Issue 1: no consensus

Issue 2: issue is acknowledged; need to further check the impact on xxx. May be possible to address with a pure st2 change. To be continued…
3 Discussion (1st round)
3.1 LS from RAN2
At the meeting, RAN3 opened an LS from RAN2 [1], which is a response to the question asked by RAN3. Based on the responses, there are following proposals how to handle channel identification in RAN3 signalling:
1) In [3] and [5], it is proposed to use the NR ARFCN and Bandwidth to identify an NR-U channel.

2) In [6] and [7], it is proposed to enable NR-U channel indexes and to enhance the configuration information exchanged between nodes so that the information on served NR-U channels is included.

Question 1: Please comment, which way of handling the identification of NR-U channel in the resource reporting is preferred?
	Company
	Option
	Comment

	Charter Comm.
	1
	We prefer the NR ARFCN and Bandwidth, because it is a more direct reference to the channel, rather than an indirect reference by defining the channel ID in configuration information exchanged between nodes, and referring to this channel ID later on.

	
	
	


Furthermore, the LS commented that aspects related to the ED threshold are within RAN1’s responsibility. There is no response from RAN1 yet, so we have to address the issue ourselves.

1) In [3], it is proposed to remove the reporting of the ED threshold.

2) In [5] and [6], it is proposed to define the ED threshold based on TS 37.213.

Question 2: Please comment, if the ED threshold shall be added to the reporting, evn if RAN3 does not know how it works?
	Company
	Answer (yes/no)
	Comment

	Charter Comm.
	Yes, but
	We are OK with defining the threshold based on TS 37.213, but we are not OK with the definition of the ED threshold mentioned in [5].  That definition says “Average ED threshold used for DL channel sensing, as defined in TS 37.213”.  But TS 37.213 only defines a maximum threshold, and any value below that can be used, but as mentioned in the answer from RAN2 to Q4, that value is configured to the UE via the ServingCellConfig, which usually contains the configuration per cell.  So it is that single value per cell that should be included in this field.  If some in RAN3 have an interpretation different from that (such as assuming that one can configure different ED thresholds per UE), then we should get clarification from RAN1.

	
	
	


Finally, RAN2 responds that LBT monitoring is up to node’s implementation. Based on that, following proposals are made:

1) In [6], the reporting is kept as defined for DL.

2) In [3], it is proposed to keep the LBT report for DL, but a value representing “no data” shall be added.

3) In [5], it is proposed to remove LBT reporting altogether.

Question 3: Please comment, which way of reporting LBT is preferred (if any)?
	Company
	Option
	Comment

	Charter Comm
	Remove LBT reporting
	Channel occupancy reporting based on LBT sensing duration of the reporting node only, will not be an accurate representation of channel occupancy.  TS 37.213 in section 4.0 defines channel occupancy, but that definition requires that every gNB/eNB/UE accessing the channel passed the information about LBT sensing duration to every other device accessing the same channel, and the receiving device added up the sensing duration of all received reports.  Is that what is being proposed?  We believe there is still controversy / misunderstanding about how to measure channel occupancy, so we think it should be removed, and without that there is not much to this reporting.

	
	
	


3.2 MRO for NR-U

Despite the fact that the WI is closing, some companies propose in [2] and in [4] to send an LS to RAN2 asking for RLF reporting enhancement related to NR-U. The scope of the LS was sketched already at RAN3 #114-bis.
Question 4: Do you agree to send an LS to RAN2 to ask for enhancement of the UE reporting related to the MRO for NR-U, as defined at RAN3 #114-bis?
	Company
	Answer (yes/no)
	Comment

	
	
	

	
	
	


3.3 Others

Since RAN3 is closing the discussion on SON for NR-U, is there anything else that requires attention at this meeting?

Question 7: Please, provide any comments, if there are any issues that require attention before the work on SON for NR-U is closed in Rel.17?
	Company
	Comment

	
	

	
	


4 Conclusion, Recommendations [if needed]
If needed
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