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[bookmark: _Hlk72145532][bookmark: _Hlk72145577]The deadline for providing replies to Phase 1 is Thursday, February 24th at 23.59 UTC.
Relevant papers:
[Eri1684] (TP for IAB BL CR for TS 38.473) Congestion Mitigation in IAB Networks (Ericsson) 
[bookmark: _Hlk96096380][Hua2129] (TP for BL CR for TS 38.473) Further discussion on congestion mitigation (Huawei)	
A TP for QoE BL CR for TS 38.473 will be drafted based on the outcome of this round.
[bookmark: _Hlk87391000]For the Chairman notes
TBW

Discussion

Implementation of WAs confirmed in RAN3#114bis-e
The F1AP TP in R3-221684 proposes to implement the confirmed WAs from RAN3#114bis-e and will be included in the TP assembled in the second round. The confirmed WAs are:	Comment by Lenovo: In ASN.1 part, the presence status “M” of the childNodeIdentifier IE needs to be removed.
Turn the following WAs into agreements:
· WA: per-BAP routing ID congestion indication will not be pursued in this release.
· WA: the presence of Child Node Identifier IE is Mandatory.
For inter-donor topology redundancy, the non-F1-terminating CU can initiate the revocation to handle the congestion at the upstream of boundary node in its topology.

Buffer size threshold configuration
[Hua2129] proposes to include in the F1AP BAP MAPPING CONFIGURATION message an IE for configuring the buffer level threshold at the IAB-DU. The following RAN2#115-e agreement is referenced:
A configured threshold of available buffer size based on flow control feedback is used to determine the congestion, for the purpose of local re-routing.
Q1: Should RAN3 define F1AP signalling for configuring the buffer size threshold at the IAB-DU?
	Company
	Answer
	Comment

	Ericsson
	No
	In previous RAN3 IAB discussions on congestion/flow control it was concluded that specifying signalling for setting thresholds related to flow control is not preferred. 

	Lenovo
	Yes, but
	Based on the BL CR of TS 38.340.
For a link, the BAP entity at the IAB-DU or IAB-donor-DU may:
-	if the available buffer size as indicated by the received BAP Control PDU for flow control feedback per BAP routing ID is less than the [congestedThreshold-r17], if configured:
-	consider the BH link as congested for this BAP routing ID (for rerouting purpose defined in accordance with clause 5.2.1.3).
A configured threshold of available buffer size needs to be configured to the parent IAB-node to determine the congestion based on the received HbH flow control. However, the threshold should be configured per BAP routing ID because the buffer size for each BAP routing ID may be different.

	Nokia
	No
	OAM can be used to configure the IAB-DU.

	Fujitsu
	Yes
	RAN2 agreement need to be respected. It is better to use F1AP signalling.
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