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1. Introduction
RAN3 has received an LS from SA3 [1] in the context of their ongoing study on User Plane Integrity Protection for LTE connected to EPC. The LS contains three questions directed at RAN3, and this document analyses these. An LS reply is provided in an accompanying document [2].
2. Analysis of LS questions to RAN3
The questions in the LS are reproduced below. We consider the three highlighted questions below:
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2.1 Question (a): NR/LTE PDCP

According to TS 37.340 (clause 4.2.1), if the UE supports EN-DC, regardless of whether EN-DC is configured or not, the network can configure either E-UTRA PDCP or NR PDCP for MN terminated MCG bearers while NR PDCP is always used for all other bearers.. 

Therefore, the use of E-UTRA or NR PDCP depends largely on the eNB capability or network policy, for UEs supporting EN-DC. For all other UEs, E-UTRA PDCP is used. Based on this, and for consistency with 5GC access, it seems reasonable that UP IP is supported with NR PDCP.

We can note that even if IP is supported for both cases, a key point is that it cannot be triggered in cases involving a legacy UE or a legacy eNB. Therefore, some support is required to enable rejection of the request, or detection of RAN support. 

Observation 1: The protocol will need to handle cases where UP IP cannot be triggered in the RAN. 

Hence from RAN3 point of view, extension to cover for example non-support in case of E-UTRA PDCP should be straightforward, if needed.

Observation 2: In case UP IP is not supported for either PDCP, the handling should be straightforward.
In conclusion, there is no RAN3 specific perspective on this question, and since the impact is mostly on RAN2 protocols, RAN3 can follow RAN2’s view on this matter.
Proposal 1: Regarding support of UP IP in E-UTRA or NR PDCP, RAN3 can respond in a neutral way, also expressing that it can follow RAN2’s view.
2.2 Question (c): MME handling of EEA/EIA bits
This question relates to the UE Security Capabilities IE (9.2.1.40 in TS 36.413). This comprises two bit-strings – the Encryption Algorithms IE and the Integrity Protection Algorithms IE. Both are defined as size 16, but extendable. Support of an algorithm is indicated by setting a specific bit to value “1”, and the semantics explain the mapping to algorithms, where some bits are “reserved for future use” in a particular version.
The use of a bit string (rather than e.g. a list of enumerations) allows in principle the bits “reserved for future use” to be transparently passed across to the RAN. This enables potential use of new security algorithms by the RAN even if not supported by some MMEs.
On the other hand, the NAS coding for UE security capabilities (i.e. sent from UE to MME) is somewhat different (see 9.9.3.36 of TS 24.301), which is a common  case for IEs that pass from NAS to S1AP. Below we have a summary of the correspondence for the case of integrity protection algorithms

	Algorithms
	NAS
	S1AP

	EIA0
	Bit 8 of octet 4 set to “1”
	All bits equal to zero

	128-EIA1
	Bit 7 of octet 4 set to “1”
	First bit (MSB) of IE set to “1”

	128-EIA2
	Bit 6 of octet 4 set to “1”
	Second bit (MSB-1) of IE set to “1”

	128-EIA3
	Bit 5 of octet 4 set to “1”
	Third bit of IE (MSB-2) set to “1”

	EIA4 (TBD)
	Bit 4 of octet 4 set to “1”
	Not specified 

	EIA5 (TBD)
	Bit 3 of octet 4 set to “1”
	Not specified

	EIA6 (TBD)
	Bit 2 of octet 4 set to “1”
	Not specified

	EIA7 (TBD)
	Bit 1 of octet 4 set to “1”
	Not specified


Ignoring the fact that the S1AP bit string has a longer length for future proofing, a logical mapping from above is that 
Bit (7-N) (NAS) = Bit (MSB-N) (S1AP), where N=0,1,..6
i.e. the seven bits (1-7) of the NAS octet could be directly mapped to the most significant 7 bits of the S1AP bit string.
Observation 3: The S1AP bit strings can be directly constructed from the NAS octets, without interpretation of the data (as would be the case if enumeration had been used).
We also note that according to TS 23.401 and TS 33.401, the MME replays the UE’s security capabilities towards the UE within the NAS security mode command, so that the UE can detect potential bidding down attacks. This would imply that the MME stores the full octet as received (regardless of whether the algorithms are defined and/or supported), and echoes this towards the UE. 
Observation 4: MME behaviour and requirements in TS 33.401 imply that the full NAS octet (set of capabilities) should be provided to the UE (in the NAS security mode command), irrespective of whether MME supports or knows of all algorithms.

We also note that a new algorithm was introduced in release 10 [3], but the CR only points out that “the algorithm negotiation functionality as defined in TS 33.401, Cl. 7.2.4, ensures that interoperability is maintained and the connection is not lost, irrespective of whether the MME only, the eNB only, or both, support the functionality in this CR”. In the indicated clause, it is stated that the MME “shall send the UE EPS security capabilities to the eNB”, i.e. this seems to imply that the same full set of capabilities is available to the RAN. No clear statements in minutes have been found around the time this algorithm was introduced.
Observation 5: From the time of introduction of the ZUC algorithm (2012), there seems to be no clear indication regarding MME behaviour in S1AP IE building.
Given the above observations, it seems to be possible for an MME implementation to map the bit string from NAS to S1AP including non-understood bits; also there seems to be no reason to have a bit string in S1AP if the behaviour was the same as for a list of enumerations. However there seems to be no mandate to do such mapping, and at least in theory the future mapping might not be the same as what logically could be derived from the above table.

Proposal 2: Respond to SA3 that there seems to be no mandate for the MME to copy all the EEA/EIA bits from NAS signalling into the S1-AP signalling – although implementations may do so.

2.3 Question (d): eNB handling of EEA/EIA bits
This question is basically the same as above, but within the RAN (for handover and SN addition), where the IE structure does not change – the IE structure (UE Security Capabilities) is exactly the same in X2 as in S1AP. 
The handover procedure has no procedural text for this since it is mandatory.
A related aspect is that in the PATH SWITCH REQUEST message, the eNB sends this IE to the MME, so that the MME is able to “verify that the UE EPS security capabilities received from the eNB are the same as the UE EPS security capabilities that the MME has stored. If there is a mismatch, the MME may log the event and may take additional measures, such as raising an alarm.” (see TS 33.401).

Based on the above, a reasonable implementation could store and pass the full bit string, but this is not mandated. If for example a legacy eNB does not do so, and the MME detects the loss of security capability information, it is not clear that the alarm requires any action since the situation may be as expected (e.g. in case of mixed releases). 

Observation 6: There is no specific mandate on eNBs to copy / paste the full UE Security Capabilities IE at handover, although implementations may do so since understanding of the meaning of all bits is not required for re-encoding.
Observation 7: The standard provides a means to detect loss of security capability information due to a mix of eNB releases in a deployment.

Overall, there seems to be no strict requirement for the RAN to copy all the EEA/EIA bits from S1A-AP signalling into the X2-AP signalling at handover (and X2-AP to X2-AP at successive handovers) and secondary node addition.
Proposal 3: Respond to SA3 that there seems to be no mandate for the eNB to copy all the EEA/EIA bits from S1-AP signalling into the X2-AP signalling (and during successive X2-AP mobility actions) – although implementations may do so.

An LS draft reply is provided in [2].
2.4 Possible mitigation using NG-RAN framework
The outcome of the above analysis is that behaviour at the MME and RAN is somewhat implementation dependent, and therefore the introduction of a new security algorithm (or use of a spare bit as mentioned in the SA3 LS) requires upgrading of the involved nodes:
· MME upgrade seems inevitable because the information might never reach the RAN (either at context setup, or after inter-MME mobility).

· eNB upgrade seems needed – obviously for support of the algorithms, but also to support transfer of the information.
A possible mitigation of this last aspect would consist of allowing the MME to send the UE Security Capabilities IE in the PATH SWITCH REQUEST ACKNOWLEDGMENT message – similarly to the case in NGAP. This seems a more powerful mechanism than currently used in EPS (i.e. raising an alarm). This also provides a defence against the possibility that an eNB is able to downgrade the security protection in the rest of the connected mode period.
Proposal 4: To reduce the possibility of loss of information during mobility, consider allowing the MME to send the UE Security Capabilities IE in the PATH SWITCH REQUEST ACKNOWLEDGMENT message.
3. Conclusions

This contribution has examined the issues raised by the received SA3 LS on User Plane Integrity Protection for E-UTRA connected to EPC [1], and reached the following observations and proposal:

Regarding question (a):

Observation 1: The protocol will need to handle cases where UP IP cannot be triggered in the RAN. 

Observation 2: In case UP IP is not supported for either PDCP, the handling should be straightforward.

Proposal 1: Regarding support of UP IP in E-UTRA or NR PDCP, RAN3 can respond in a neutral way, also expressing that it can follow RAN2’s view.

Regarding question (c):
Observation 3: The S1AP bit strings can be directly constructed from the NAS octets, without interpretation of the data (as would be the case if enumeration had been used).

Observation 4: MME behaviour and requirements in TS 33.401 imply that the full NAS octet (set of capabilities) should be provided to the UE (in the NAS security mode command), irrespective of whether MME supports or knows of all algorithms.

Observation 5: From the time of introduction of the ZUC algorithm (2012), there seems to be no clear indication regarding MME behaviour in S1AP IE building.

Proposal 2: Respond to SA3 that there seems to be no mandate for the MME to copy all the EEA/EIA bits from NAS signalling into the S1-AP signalling – although implementations may do so.

Regarding question (d):
Observation 6: There is no specific mandate on eNBs to copy / paste the full UE Security Capabilities IE at handover, although implementations may do so since understanding of the meaning of all bits is not required for re-encoding.

Observation 7: The standard provides a means to detect loss of security capability information due to a mix of eNB releases in a deployment.

Proposal 3: Respond to SA3 that there seems to be no mandate for the eNB to copy all the EEA/EIA bits from S1-AP signalling into the X2-AP signalling (and during successive X2-AP mobility actions) – although implementations may do so.

Additionally:
Proposal 4: To reduce the possibility of loss of information during mobility, consider allowing the MME to send the UE Security Capabilities IE in the PATH SWITCH REQUEST ACKNOWLEDGMENT message.
An LS draft reply is provided in [2].
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(RAN 2 and RAN 3) when supporting UP IP do you have any feedback on whether it should be supported with NR PDCP or LTE PDCP or both? 


 (SA2 and CT4) for the supply of UPIP policy to the RAN, is it preferred for the HSS to supply the policy to the MME (as in solution #11), or, for a “combined SMF+PGW-C” to supply the policy to the MME (as outlined in solution #15)? 


(RAN 3 and CT 1) is a MME mandated to copy all the EEA/EIA bits from NAS signalling into the S1-AP signalling?


(RAN 3) is a legacy eNB mandated to copy all the EEA/EIA bits from S1A-AP signalling into the X2-AP signalling at handover and secondary node addition?


(SA2 and CT1)SA3 decides UE to send an indication to the network that the UE support UP IP with eNB, one of options is to reuse EEA/EIA bits in UE EPS Security Capability (e.g. reuse EIA7 to indicate UE support UP IP with eNB), so that both eNB and MME can use the UE EPS Security Capability to know UE support UP IP with eNB. Does there any issue on this?
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