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1 Introduction

CB: # 92_ExpectedUEActBehavior

-  check w.r.t. SA2 specs

- why is aggregation needed on 2 levels? RAN level is enough?

- check path switch message

- liaise SA2?

- check details

(HW - moderator)

Summary of offline disc R3-206964
2 For the Chairman’s Notes

Propose to capture the following:

Proposal 1: Send a LS to SA2 asking which one(s) of the following interpretations is the correct understanding. 

-
Interpretation 1: the NG-RAN performs aggregation of PDU session level and UE level “Expected UE activity behavior”. 

-
Interpretation 2: the AMF performs aggregation of PDU session level into UE level, then sends the UE level “Expected UE activity behavior” to the NG-RAN node. 

Ask also which exact parameters of table 4.15.6.3 of TS 23.502 are to be considered and at which level. 

It is proposed to implement the proposal 1 as follows 

Proposal a: Agree the LS to SA2 in R3-207105. 

3 Background

The agreed SA2 CR S2-1912437 introduced the PDU session level “Expected UE activity behaviour”. The following copies the reason of change in cover page for reference, with highlighted sentences. 

	During discussions in RAN WG3, the issue was raised that SA2 specifications are not clear on whether the AMF sends the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameter sets separately to the RAN or the AMF uses these parameter internally to derive a single "Expected UE activity behaviour" for the UE.

This paper clarifies that the AMF may send to the RAN (within the UE context) either or both of the different types of "Expected UE activity behaviour":

 - a single UE level of "Expected UE activity behaviour" parameters set; and

 - one or more PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters sets.

As discussed and agreed during the Rel-16 5G-CIoT SI and WI, the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters set are used to tune RAN-specific parameters in case of corresponding UP resources are acitvated or deactivated for the corresponding PDU Session ID.  The reason to send the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters to the RAN is because the AMF does not know when a UP resources for a PDU Session are activated/deactivated (especially when the UE is in CM-Connected state and other PDU Sessions are activate). Thus, the AMF cannot instantly update the UE context in the RAN by considering the PDU Session level parameters; whereas the RAN knows the activated PDU Sessions and can use the corresponding PDU Session level parameters. 

If the UE in CM-Connected state establishes a new PDU Session, for which PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters set is derived in the AMF, the AMF should updated the UE context in the RAN by sending the new PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters set for the new PDU Session.


Based on the CR, the section 5.4.6.2 in TS 23.501 captures the PDU session level “Expected UE activity behaviour” as follows. 

	-
AMF may provide to the RAN a PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters set, e.g. considering the SMF derived CN assisted RAN parameters tuning, per established PDU Session. The PDU Session level "Expected UE activity behaviour" set of parameters is associated with and valid for a PDU Session ID. The RAN may consider the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" parameters when the User Plane resources for the PDU Session are activated;


4 Discussion

4.1 The usage of UE level and PDU session level “Expected UE activity behaviour”

Based on the online question, the moderator suggests to start from the clarification on the usage of UE level and PDU session level “Expected UE activity behaviour”. 

The following provides an implementation example. 

	In 5G we have the feature that the user plane (UP) resources for PDU Sessions can be activated or deactivated independently for each PDU session.
Let’s assume the following example: a UE in Idle state has established 2 PDU Sessions. The UE performs NAS Service Request to activate the PDU-Session#1. The AMF will send to the RAN node the UE context including the Expected UE Activity Behaviour IEs for the UE and for each of PDU-Session#1, e.g. described as:
-        Expected UE Activity Behaviour _UE
-        Expected UE Activity Behaviour _ PDU-Session#1
The RAN node will get from the 5GC (SMF) NG-AP request to establish DRB(s) for the QoS flows of PDU-Session#1.  While establishing the DRBs for PDU-Session#1 the RAN node performs RRC Connection Reconfiguration procedure and should consider both “Expected UE Activity Behaviour _UE” and “Expected UE Activity Behaviour _ PDU-Session#1” when deriving the UE state transition parameters.

If some time later the UE activates the UP resources for PDU-Session#2, the RAN node would receive Expected UE Activity Behaviour IEs for PDU-Session#2. The RAN node should also consider the “Expected UE Activity Behaviour _ PDU-Session#2”.

If after some time the CN may decide to deactivate the UP resources for PDU-Session#1, i.e. only the DRBs for PDU-Session#2 should stay established. In this case the RAN node considers the “Expected UE Activity Behaviour _UE” and “Expected UE Activity Behaviour _ PDU-Session#2” when deriving the UE state transition parameters.

If all DRBs are released, but the UE stays in Connected mode due to C-plane exchange (e.g. SMS, C-plane data transmission, UE parameters update from PCF or UDM), the RAN node should apply the “Expected UE Activity Behaviour _UE” only when deriving the UE state parameters. 



Question: Is the above use case valid for you? If not, please provide more comments. 

Please provide your view on this. 

	Company
	Yes/No
	Comment

	Huawei
	Yes
	

	Nokia
	No
	It is not clear what “expected idle period” means for SMF on a PDU session level. The IE in 9.3.1.94 was really to give guidance on expected duration in idle mode which is MM state.

	Ericsson
	No
	It is unclear what 5GC wants to achieve with the two levels “Expected UE Activity Behaviour”.

	Lenovo, Motorola Mobility
	Yes
	the AMF may not know when a PDU Session is activated or deactivated, therefore the AMF cannot make the merging or aggregation

	ZTE
	Yes
	As Huawei and  Lenovo have explained, the CR S2-1912437 has been agreed in SA2 before, we should align with SA2’s agreement.


There are some online discussions whether the AMF can receive the PDU session level “Expected UE activity behaviour” from respective SMF, and aggregate them into UE level before sending NG-RAN node. 

Hence there are two options:

· Option 1: the NG-RAN performs aggregation of PDU session level and UE level “Expected UE activity behaviour”, following the current SA2 specification in section 5.4.6.2 of TS 23.501. 

· Option 2: the AMF performs aggregation of PDU session level into UE level
Question: Do we need to further consider option 2, i.e. the AMF aggregates the PDU session level “Expected UE activity behavior” from respective SMFs, and aggregate them? 

	Company
	Comment

	Huawei
	No. 

This breaks the principle of AMF agnostic operation of activation/deactivation of PDU sessions. That is, each time the SMF activates/de-activates an PDU session, it need to notify the AMF, which allows the AMF implicitly aware of PDU session state. 

Also this is not aligned with current SA2 specification, and may require further SA2 work.

	Nokia
	Option 2 is already specified in TS 23.501. Section 5.4.6.2 assumes AMF does some aggregation/ coordination between PDU session information to build the activity behavior as follows:

AMF may derive and provide to the RAN a UE level of "Expected UE activity behaviour" parameters set considering the Expected UE Behaviour parameters or Network Configuration parameters received from the UDM (see clauses 4.15.6.3 or 4.15.6.3a of TS 23.502 [3]) and the SMF derived CN assisted RAN parameters tuning associated with a PDU Session using Control Plane CIoT 5GS Optimisation. This set of "Expected UE activity behaviour" parameters is valid for the UE.

Hence it seems that by sending the PDU session information to RAN we thus create a duplicate aggregation point. This is why sending an LS to SA2 to clarifying the point would be good. 

	Ericsson
	Agree with Nokia.

According to St2 TS 23.501, SMF sends the PDU session level “EUAB” to AMF. AMF should be able to aggregate.

	Lenovo, Motorola Mobility
	Regarding the AMF to merger the UE-level “Expected UE activity behaviour” and PDU session level “Expected UE activity behaviour”: this was discussed in SA2 around 15 moths ago. The solution that AMF performs the merging was also discussed and the AMF may not know when the DRB/N3 for a PDU Session is activated or deactivated, therefore the AMF cannot make the merging. 

To Nokia’s comments: an exception was done for the PDU Sessions using C-plane transmission (please see next bullet).

AMF may derive and provide to the RAN a UE level of "Expected UE activity behaviour" parameters set considering the Expected UE Behaviour parameters or Network Configuration parameters received from the UDM (see clauses 4.15.6.3 or 4.15.6.3a of TS 23.502 [3]) and the SMF derived CN assisted RAN parameters tuning associated with a PDU Session using Control Plane CIoT 5GS Optimisation. This set of "Expected UE activity behaviour" parameters is valid for the UE.

The yellow text is valid only for the PDU Sessions using the C-plane transmission.  The reason is that the C-plane data packets are sent over SRB2 encapsulated in NAS messages and there cannot be any differentiation between C-plane data transmission and other C-plane transmissions, e.g. sending SMS or provisioning new UE policies, etc.  It was explicitly discussed in SA2 that usual U-plane transmission (when DRB is to be established), the AMF sends the “SMF derived CN assisted RAN parameters tuning associated with a PDU Session” as “PDU session level Expected UE activity behaviour” over N2.

	ZTE
	No strong view, the discussion may be postponed to the next meeting, if there is still no agreement, a LS could be sent to SA2.


Moderator’s summary:

It can be observed that that are different understandings on the section 5.4.6.2 of TS 23.501. The moderator think that a LS to SA2 is needed for clarification. See proposal1 in section 2. 

4.2 Potential CRs and LS(?) (2nd-round discussion)

[3] proposes to introduce the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" over related NG interfaces including:

· PDU SESSION RESOURCE SETUP REQUEST

· PDU SESSION RESOURCE MODIFY REQUEST

· INITIAL CONTEXT SETUP REQUEST

· HANDOVER REQUEST

· PATH SWITCH REQUEST ACKNOWLEDGE
[4] proposes to introduce the PDU Session level "Expected UE activity behaviour" over S-NODE ADDITION REQUEST message.
Please provide your view on these two CRs. 

	Company
	Comment

	Nokia
	As explained above, we need to clarify first with SA2 with LS because we introduce two points of aggregation. Also, it is not clear whether the parameters sent are meaningful per PDU session (see comments above in 4.1).

	Lenovo, Motorola Mobility
	We do not agree the LS to SA2. Please companies check internally carefully! this was discussed in SA2 around 15 moths ago. And when SA2 agreed to have PDU Session Level’s Expected UE activity behavior, there is no objection from the corresponding companies.

	Ericsson
	Prefer to send LS to SA2 and get the understanding what the two levels parameters are for. It is not clear in the current St2,

	
	

	
	


Moderator’s summary:

It can be observed that that are still different understandings. The moderator think that a LS to SA2 is needed for clarification. See proposal1 in section 2. 

5 Conclusion, Recommendations [if needed]

If needed
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