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1 Introduction

This contribution is to kick off the following discussion. 
CB: # 84_PDCP_SN_correction

- check note; check details

- merge disc from 6619

(HW - moderator)

rev in R3-206951
6628 rev in R3-206952
Summary of offline disc R3-206950
2 For the Chairman’s Notes

Propose to capture the following:

Proposal 1: On the Note in TS 36.300, the following is the correct interpretation. 
· The source eNB does not forward any assigned PDCP SNs to the target node because of PDCP reset during inter-RAT handover.
Proposal 2: Continue to discuss whether the note in TS 36.300 can be applicable for EPC to 5GC handover. (Marked as to be continued issue for the next meeting)
Proposal 3: R3-206951 and R3-206952 are withdrawn. 

3 Discussion
The Note is copied as follows for reference. 
	10.2.2b
Inter-RAT handovers from E-UTRAN

10.2.2b.1
Data forwarding

10.2.2b.1.1
For RLC-AM bearers

Upon handover, the eNB may forward all downlink PDCP SDUs that have not been acknowledged by the UE, or all downlink PDCP SDUs that have not been transmitted to the UE, to the target node. In addition, the eNB may forward fresh data arriving over S1 to the target node.

NOTE:
Any assigned PDCP SNs are not forwarded because of PDCP reset.
NOTE:
Target node does not have to wait for the completion of forwarding from the eNB before it begins transmitting packets to the UE.




3.1 Interpretation of the Note in TS 36.300

At the online discussion, there seem to have different understandings about the Note. 
Two interpretations are given as follows. 

· Interpretation 1: the source eNB does not forward any assigned PDCP SNs to the target node because of PDCP reset during inter-RAT handover. 
· Interpretation 2: the target node does not forward any assigned PDCP SNs to the UE because of PDCP reset during inter-RAT handover.

Question: Which interpretation is your understanding? 
	Company
	Interpretation1/

Interpretation2
	Comment

	Huawei
	Interpretation 1
	Section 10.2.2b.1 is discussing the data forwarding. Then this note is interpreted as the data forwarding at the source RAN node.
If we follow interpretation 2, the wording “assigned” and “forwarded” is really misleading. 
Huawei2: 
We just check the history with the following observations. 

· This CR including this note was agreed in R3-082271 by RAN3 (title is: Data forwarding for Inter 3GPP-RAT HO)
· In the reply LS R3-081532 to CT4, RAN3 answers the data forwarding question in case of HO: Is it necessary that GTPv2 supports explicit indication if PDCP information element (field) contains 7 bits or 12 bits long number?
· During inter-RAT handover there is no reason to forward PDCP SNs during inter-RAT HO. 

· In case of intra-LTE handover a PDCP SN reset is performed except for RLC_AM bearers.  The PDCP SN is always 12 bits for RLC_AM mode. This means that forwarded PDCP SNs at handover are always of size 12 bits.
Then from the above, RAN3 at that time agreed that for inter-RAT handover, the eNB did not need to forward PDCP SN; while for intra-LTE handover, 12 bits PDCP SN was forwarded. 

	Ericsson
	Interpretation 2
	Data forwarding section is about source, target and UE, as the 2nd note in the text copied above can show

	Nokia
	Interpretation 1
	If Int.2 was intended, it would be described that “the target node does not forward SNs” – like in the Note 2.


Moderator’s summary:

After further checking the history, the moderator think we can come to the consensus that the interpretation 1 is the correct understanding. See proposal 1 in section 2. 
3.2 Whether can the note be applicable for EPC to 5GC handover?
There are two options as follows. 
· Option 1: this note is applicable for EPC to 5GC handover.
· Option 2: this note is not applicable for EPC to 5GC handover 
Question: Which option is your preferred solution? This can be answered together with your answer to section 3.1. 
	Company
	Option 1/Option 2
	Comment

	Huawei
	Option 2 for interpretation 1
	As discussed in [2],  for interpretation 1, 
In case of EPC to 5GC handover, this note is not very necessary due to the following reasons. 

-
In case of EPC to 5GC handover (including EN-DC to SA handover), the target NG-RAN node can simply ignore the PDCP SN in the GTP-U header, and just forwards the PDCP packets to the UE, based on the Handover Type IE. If the target node is dual connectivity or split case, the no signalling of the SN status transfer can be used to hint to ignore the PDCP SNs. 

-
In case the source eNB supports the split architecture, the similar indication is also needed for the related interfaces, which complicates the signalling design. 



	Ericsson
	Option 1 for interpretation 2
	Agree with Huawei that the target NG-RAN node can simply ignore the PDCP SN in the GTP-U header, and just forwards the PDCP packets to the UE. The target NG-RAN node knows that this is EPC to 5GC HO.
But the target CU-UP still needs to know the handover type, , not only for the PDCP SNs to be ignored, but also to understand that no SDAP header will be received, or to select the right forwarding interface (see details in [4] section 2.1). 

	Nokia
	Option 1 for interpretation 1
	There is no information that this note does not apply to any LTE to NR HO. “Hinting” anything by lack of certain signaling is usually considered a bad design: it leads to delays (the receiving node may wait for a long while for the missing message).


Moderator’s summary:

Quite divergent views are provided.  The moderator suggests to discuss this at the next meeting. See proposal 2 in section 2. 
3.3 Potential CRs <Second-round discussion>
[1] proposes that an indicator is added to the SN Release procedure to indicate if the numbering is to be removed for forwarding over X2
[2-3] proposes to update the informative note so that it is not applicable to handover from EPC to 5GC.  
Question: Do you agree the update proposed in [x]? If not, please give further comments?
	Company
	Yes/No
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	


[4] has the following proposals:

· Proposal 1: In case of 4G to 5G HO, the target node is in charge of PDCP SNs reset
· Proposal 2: The target CU-UP should be aware that the Bearer Context Setup procedure is associated to an inter-system HO
And in the CR [5], it is proposed to add an Inter-system handover IE to the Bearer Context Setup Request message
Question: Do you agree the update proposed in [x]? If not, please give further comments?
	Company
	Yes/No
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	


4 Conclusion

If needed
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