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1 Introduction

The scope of the email discussion has been captured as followed:

	CB: # 37_MobEnh_CHOprep_MR-DC

- In case early data forwarding is configured for SN-terminated bearers, keep step 3c (Xn-U Address Indication)

- In case early data forwarding is configured for SN-terminated bearers, the reception of the XN-U ADDRESS INDICATION message triggers the SN to send EARLY FORWARDING TRANSFER message to the source MN

- Discuss how to mirror the agreements to LTE DC (e.g. in TS 36.423 and TS 36.300)

(E/// - moderator)

Summary of offline disc R3-203988


This contribution captures the email discussion.

2 For the Chairman’s Notes

3793 rev in R3-204148 Agreed
3794 rev in R3-204149 Agreed
(TP for LTE_feMob BL CR for TS 36.423) CHO in MR-DC operation (E///) R3-204150 Agreed
(TP for LTE_feMob BL CR for TS 36.300) CHO in MR-DC Operation (E///) R3-204151 Agreed
3 Discussion

3.1 CHO in MR-DC operation – Early Data Forwarding

[1] and [2] propose to discuss how to capture the possibility of having CHO while in MR-DC operation (per RAN2 agreement, CHO can work together with MR-DC). During RAN3#107bis-e, it was decided to cover the case where the SN is released at HO execution. Stage-2 TPs stating that MN initiated SN Release is triggered only after receiving the HANDOVER SUCCESS from the candidate target node was agreed in [3] and [4]. But this only covers late data forwarding. If early data forwarding is to be applied for at least one of the SN-terminated bearers, data forwarding needs to be triggered in the SN before HO execution. MN also needs to know the COUNT status of these bearers in order to send the EARLY FORWARDING TRANSFER message to the target node.

Question 1.1: For CHO in MR-DC operation, when the SN is released at HO execution, does early data forwarding need to be supported for SN-terminated bearers?
	Company
	Comment

	Ericsson
	Yes. Late and early data forwarding are both supported for CHO. The UE being in MR-DC operation or not should not limit the source MN implementation of CHO.

	ZTE
	In theory, yes. 
In case of dual->dual CHO (supported or not ?), the target SN should be ready for early DF. There might be more spec. impacts.

	Nokia
	Yes, this scenario should be supported, because the CHO with DC is supported.

	INTEL
	Yes, and if we allow early forwarding from SN, then I think it would be better to have a new figure for MN to eNB/gNB change scenario in stage-2 for CHO case for clarity, rather than explaining everything in a single note.

	Samsung
	Yes, agree to INTEL. 

	LGE
	Yes. 

	Qualcomm
	Yes.


The following questions are to be answered if the early data forwarding scenario described in [1] needs to be supported (see also response to the previous question).
Question 1.2: How does the MN know about the COUNT of the SN-terminated bearers subject to early data forwarding? Can the Early Forwarding Transfer message be reused from SN to MN?
	Company
	Comment

	Ericsson
	Yes. Impact on specifications is minimum. See stage-3 in [1]

	ZTE
	For stage-3 in [1], the additional procedures look ok, but the new Figure Figure 8.2.C.2-2 is not needed. If you look at section 8.2.2.2, we don’t have Figures for SN status transfer between MN and SN, i.e. only procedure is sufficient.

Furthermore, the Early Forwarding Transfer message may also be used from MN to SN on target side.

	Nokia
	OK – but only if the given SN bearer is to be converted in the target into MN bearer, no? Should it be reflected in the text?

	INTEL
	OK to re-use the Early Forwarding Transfer. We can further revise TP once agreed to do so. 

	Samsung
	OK to reuse the Early Forwarding Transfer. 

	LGE
	Yes, revise the TP seems necessary. 

	Qualcomm
	Yes, the Early Forwarding Transfer can be reused. Also, think that Nokia’s proposal is useful - text can be added that says that the SN-terminated bearers are moved to the target MN. 


Question 1.3: How can the SN know which are the SN-terminated bearers subject to early data forwarding? Can the reception of the XN-U ADDRESS INDICATION message by the SN be used to trigger the sending of EARLY FORWARDING TRANSFER message to the source MN, and start data forwarding?
	Company
	Comment

	Ericsson
	Yes. If agreed there is no need to change stage-3, only stage-2

	ZTE
	The source SN should distinguish normal DF and early DF, deciding when to use TNL address. Maybe, we need new indicator in XN-U ADDRESS INDICATION message.

	Nokia
	Not a strong opinion, but probably it would be cleaner to have a separate flag (possibly in the Release). 

	INTEL
	Yes and No. 

I think we should follow the same principle – the source SN should decide whether to do early forwarding or late forwarding. For that, the source MN needs to toss the forwarding TNL address early via Xn-U ADDRESS INDICATION (right after HO preparation) without triggering SN release. 

And also agree with ZTE/Nokia. Normally upon receiving Xn-U ADDRESS INDICATION, the source SN triggers normal data forwarding (including PDU session forwarding). The source SN needs to be aware of CHO and only need to forward downlink PDCP SDUs with SN assigned by the source via DL DRB level forwarding tunnels, if decided to do early forwarding. For that, a separate flag is needed. Once the source MN receives HO SUCCESS, it will  trigger SN release for which the source SN will freeze and follow normal data forwarding as usual.
Moreover, not only for MR-DC with 5GC, we also need to address EN-DC. Maybe, DATA FORWARDING ADDRESS INDICATION can be enhanced for EN-DC. 

And as mentioned above, these sequence of steps are quite different, so think would be better to have new figures in stage-2 for clarity (at least for MN to Enb/Gnb change). 


	Samsung
	Agree to ZTE/Nokia. Additional flag is needed to distinguish two types of data forwarding. 

	LGE
	Agree with Intel. Separate flag and a new Fig. in stage 2 are cleaner and better. 

	Qualcomm
	Agree with Intel, and the need for an additional flag to indicate the source SN of CHO.  


Conclusion, Recommendations

RAN3 agrees that for CHO in MR-DC operation, when the SN is released at HO execution, early data forwarding need to be supported for SN-terminated bearers.
In order to support this case, the following changes are proposed:

· Reuse EARLY FORWARDING TRANSFER message from SN to MN
· Introduce a flag to the XN-U ADDRESS INDICATION message send to SN, which will be used to trigger the sending of EARLY FORWARDING TRANSFER message to the source MN, and start data forwarding, if needed
· Reflect these changes to stage-2

R3-203793 (for 38.423) and R3-203794 (for 37.340) are taken as baseline and will be revised taking into account the comments made during the email discussion. It is also proposed to agree on mirror TPs for LTE, in 36.423 and 36.300.
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