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1 Introduction
In RAN3#105bis, the PWS corrections were further discussed, and the left issue is whether Concurrent Warning Message (CWM) indicator IE is needed or not. In this contribution, we will further address this issue.  
2 Discussions
During the online discussions in RAN3#105bis, companies have different understandings on the concurrent broadcasting for warning message. The controversial points are mainly about the following two questions:

· Is concurrent broadcasting mandatory to CMAS?

· What’s the usage of CWM indicator over NG interface?
After some further internal checking, we still have different understandings from the ones in [1].
Q1: Is concurrent broadcasting mandatory to CMAS?

	Understanding 1
	YES
	The logical of such understanding is:

· ETWS does not support concurrent broadcasting, and CMAS supports concurrent broadcasting

· In TS23.041, “CBC shall set the Concurrent Warning Message (CWM) indicator in all Write-Replace Warning Request messages, if the PLMN supports concurrent warning message broadcasts.”, which indicates that the CWM indicator shall be always present. 

	Our understanding
	No
	The above citation from TS23.041 includes “…, if the PLMN supports concurrent warning message broadcasts”. Apparently, there is case that some PLMNs do not support concurrent broadcast. After checking with our CT delegates, we are told that some of PLMNs in some countries don’t support concurrent broadcasting due to no existence of the regulation.


If in some PLMNs, concurrent broadcasting is not supported for CMAS, the method in [2] may not work for RAN sharing case. For example, as shown in Fig.1, gNB-CU1 and gNB-CU2 share the same gNB-DU, and PLMN1&2 do not support concurrent broadcasting. However, in RAN sharing case, Notification Information IE should be always included in order to “avoid that duplications trigger new broadcast or replace existing broadcast.” Following the method in [2], the new received CMAS message with message ID=3 and Serial Num=5 will be concurrently broadcast with the existing one, even if PLMN does not support it. 
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Fig. 1 Non-concurrent broadcast in RAN sharing case
Q2: What’s the usage of CWM indicator over NG interface?
	Understanding 1
	An indicator differentiating CMAS messages from ETWS
	The logical of such understanding is:

· Only CMAS supports concurrent broadcasting, and it is mandatory

· The Message Identifier IE is transparent to gNB so that gNB cannot deduce the PWS message type based on it.  This is based on “This parameter identifies source/type of a CBS message and is passed transparently from the CBC to the MS/UE. Its format is defined in subclause 9.4.1.2.2.” in TS23.041

	Our understanding
	Indicate the concurrent broadcasting is applied to the received message. The differentiation between CMAS and ETWS relies on message ID
	· Message Identifier IE is understandable by the gNB since this IE has been used by gNB to determine whether it is the same as the existing message being broadcast, e.g., in TS38.413, “If, in a certain area, broadcast of a warning message is already ongoing and the NG-RAN node receives a WRITE-REPLACE WARNING REQUEST message with Message Identifier IE and/or Serial Number IE which are different from those in the warning message being broadcast, and if the Concurrent Warning Message Indicator IE is not present, the NG-RAN node shall replace the warning message being broadcast with the newly received one for that area.”. Meanwhile, in section 9.4.3.2.1 and 9.4.1.2.2 of TS 23.041, the Message Identifier is able to indicate the type of warning message for GSM and E-UTRAN, which will also be reused in NR. 
· Citation from TS38.413 on CWM indicator
“This IE indicates to the NG-RAN node that the received warning message is a new message to be scheduled for concurrent broadcast with any other ongoing broadcast of warning messages.”
The above sentence clearly indicates: this indicator is used to tell the gNB that the received message should be concurrently broadcast with the existing one. 


The method in [2] is developed based on Understanding 1. So, it does not work by taking our understanding into account. However, no matter which understanding is correct, the method with explicit CWM indicator always works. 

Observation 1: the explicit CWM indicator can work no matter which understanding is correct; while the method in [2] only works based on Understanding 1.  

On the other hand, the explicit CWM indicator is a more clear method, and is aligned with NG interface, i.e., gNB-CU receives it from NG interface and then transmit it to the gNB-DU. Moreover, according to TS23.041 and TS38.413, the explanation of CWM indicator and this IE’s name clearly indicate the usage of this IE. If we take this IE as an implicit indication for PWS message type, it is not obvious.  
Observation 2: the explicit CWM indicator is aligned the method used in NG interface and the intention of CT1. 

Any progress on this issue depends on the justification of two above understandings. However, this may need some advices from CT1. Based on this situation, we would like to propose
Proposal: the potential wayforwards on this issue can be: 

· If the above two understandings cannot be justified during RAN3#106, an LS to CT1 can be sent out for clarification.
· If we don’t want to delay this issue to next Quarter, the explicit indicator method is selected since it is applicable to both Understandings. 
3 Conclusions
In this contribution, we further discuss concurrent PWS message transmission, and propose:
Proposal: the potential wayforwards on this issue can be: 

· If the above two understandings cannot be justified during RAN3#106, an LS to CT1 can be sent out for clarification.

· If we don’t want to delay this issue to next Quarter, the explicit indicator method is selected since it is applicable to both Understandings. 
A draft LS to CT1 is given in [3], and the corresponding CRs for explicit concurrent indicator is given in [4]. 
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