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1. Overall Description:

RAN2 kindly thank SA3 to ask RAN2 clarification and the followings are RAN2 answers.
Question 1:

In the SN initiated modification procedure with MN involvement clause 10.3.2 TS 37.340, SA3 assumes that this procedure is used for existing DRBs and/or SRB and steps 2/3 are not always performed to update the key at the SN. In such case, does RAN2 assumes that the MN always signal the selected security algorithms? If the answer is yes, does RAN2 assumes that the MN always caches the security algorithms? If the answer is no, does RAN2 assumes the selected algorithms must be signalled in step1? 
Answer to Q1:

In RAN2 understanding, the security algorithm for the PDCP entities at SN is selected by the SN and according to the existing RAN2 IE design, the SN will only configure the security algorithm in case of set up of signalling and data radio bearer and change of termination point for the radio bearer form MN to SN.
Question 2:

In all the procedures where the UE receives an SN RRC Reconfiguration message from the SN either directly or through the MN. Is it possible that this affects the MN configuration? If yes, then the MN, when involved, or the UE need to check that the received SN RRC Reconfiguration message does not affect the MN configuration. Is SA3’s understanding correct? If yes, is this is expected to be described in the RAN specification?

Answer to Q2:

It is true that the SN configuration may affect the MN configuration. RAN2 wants to clarify that the SRB3 is only used in the procedures where the MN is not involved. For the configuration which requires coordination, it is up to MN to decide on how to resolve the dependency between MN and SN. The UE is not required to check whether the received SN RRC Reconfiguration message does affect the MN configuration or not.

Question 3:

Does RAN2 assumes that the SN can modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE without MN involvement? Does RAN2 assumes that the SN can add new DRBs and/or SRB while communicating directly to the UE all configurations parameters including security related parameters?

Answer to Q3:

RAN2 agreed that the SN cannot add new DRBs and/or SRB without MN involvement. RAN2 does not allow SN to modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE without MN involvement.
Further, RAN2 would like to inform SA3 that for NE-DC, we agreed to support UP IP for the user plane whose PDCP ternmiates on the SN.
2. Actions:

To RAN3
ACTION: 
RAN2 respectfully ask SA3 to take the RAN2 agreement into account.
3. Date of Next TSG-RAN WG2 Meetings:
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