3GPP TSG-RAN2 Meeting #97bis
R2-1703689
Spokane, USA, April 3-7 2017
Agenda item:
8.5
Source: 

Qualcomm Incorporated
Title: 
Report of Email Discussion [97#58][LTE/TEI14] RLC UM for LWA bearer
Document for:
Discussion and Decision
1. Introduction

The support of RLC UM for LWA bearer was discussed in RAN2#97 [1]. It was argued in [2] that the restriction of LWA to RLC AM does not have a technical basis; however some companies believe that there might be problems, especially with ROHC and this is why RLC UM was excluded for Dual Connectivity split-bearer in Rel-12.
This following email discussion was agreed to capture the potential issues associated with RLC UM support for LWA bearers:
[97#58][LTE/TEI14] RLC UM for LWA bearer (Qualcomm)

Discuss issues associated with RLC UM support for LWA bearers. If concluded to be introduced this would be part of TEI14 and not eLWA WI.

Intended outcome: Email discussion report to next meeting.

Deadline: Thursday 16/03/2017

It is also worth noting that, unlike LTE DC where only RLC AM is allowed for split-bearer, it was agreed in RAN2#97 that NR will also support RLC UM mode and there are no issues with ROHC. 
This contribution will capture the company views on this issue and propose a way forward. 
2. Discussion
In Rel-13 LWA, only RLC AM on the LTE link is allowed for an LWA bearer. This decision was motivated by the Rel-12 Dual Connectivity (DC) where same restriction applies for a split bearer. However, the justification for not adopting RLC UM in DC is not clear and the relevant text from RAN2#85 Chair Notes where this decision was made is shown in the Annex below. Therefore it is useful to understand why this decision was taken in Rel-12.
Question 1: List the reasons why RLC UM was not adopted for LTE Dual Connectivity split bearer in Release-12? Please provide any additional reasons, if any, which were not discussed at the time.
	Company
	Comments

	LG
	The decision not to support RLC UM for split bearer was made in RAN2#85. At that time, there was no clear reason to exclude RLC UM, but it was excluded because there was no clear reason to support RLC UM for split bearer. 


	Qualcomm
	Agree with LG that there wasn’t a technical reason to exclude RLC UM in Rel-12 DC. This seems to be a rush decision, perhaps justified by the thought that DC is more tailored towards high data rate traffic while RLC UM is for voice. However RLC UM can also carry high data rate video traffic. 

	HW
	RLC UM applies to time-sensitive services but for Dual Connectivity split bearer, non-ideal backhaul exists between MeNB and SeNB, resulting in long X2 latency. Therefore for split bearer, there is no strong motivation to support UM mode. 

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	One reason for not supporting RLC UM for DC is that it would have required separate RX window handling (“pull-window”) in PDCP (see R2-140407). However, this did not consider any PDCP feedback, which we hvve in the form of LWA status report for eLWA. With those, push-window used in AM can be used despite RLC UM.


In current specifications, header compression is not allowed when PDCP reordering is used (DC split bearer and LWA bearer). This seems to imply that out-of-order reception of PDUs by PDCP has potential conflicts with header decompression. It is essential to understand what these issues are.

Question 2: List the reasons why header compression is not allowed when PDCP reordering is used.
	Company
	Comments

	LG
	The decision not to support ROHC for split bearer was made in RAN2#87bis. There was a big discussion on whether to discard a PDU or update ROHC context when a PDU is received out of reordering window. To avoid complex mechanism, RAN2 decided that ROHC is not configured for split bearers.
R2-144125
Discarding PDCP PDU in the reception of split bearer
Huawei, HiSilicon
Disc

· Samsung think if there is no header compression configured, silent discarding would work. ZTE think we should design assuming that header compression is configured. 
=>
Noted

LAST_SN – Window < PDU < LAST_SN

· Lenovo think we should discard PDU without processing because the PDU has been already delivered to upper layer. Chairman think the already-delivered packet may have the IR packet, so it should be processed before discarded. Ericsson agrees. Chairman think the network should ensure the IR packet is delivered first in this case. 

LAST_SN < PDU < NEXT_SN

· Huawei, Lenovo think we should replace the PDU already stored in the buffer. Lenovo think just storing the newly received PDCP PDU would be simple by avoiding checking whether there is stored PDU or not.

NEXT_SN < PDU < LAST_SN + Window

· ZTE think this PDU should be regarded as a new packet.
· NokiaN wants to discard everything considering the limited time of Rel-12. NokiaN also wants to not configure ROHC for split bearers. Ericsson agrees. QC agrees. LG agrees. CATT agrees

=>
For Rel-12, ROHC is not configured for Split bearers.
=>
PDCP discards the received PDU without processing if it is already delivered to upper layer or already stored in the buffer.


	Qualcomm
	It is still not clear why header compression has any issues with out-of-order delivery to PDCP and the proposals in the above paper seem to make sense. 

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	RoHC is another discussion topic: First we should focus on the support of RLC UM for LWA.
Further, the proposals in the cited paper go against Rel-8 PDCP procedures where a PDCP received out of window is decompressed before discarding.


The main additional difference of RLC AM from RLC UM is the retransmissions of packets which provide reliable transmissions. In DC, as well as LWA setting, this means that RLC may not deliver all the PDUs to PDCP if RLC UM is used. Note that the PDCP receiver can still perform reordering and deliver the PDCP PDUs in order to upper layers albeit with some missing and then it is up to the upper layers to recover these losses. Then the question is whether this operation has any impact on other PDCP functions such as decompression and deciphering?

Question 3: In Dual Connectivity, does non-reliable operation (lack of retransmissions) of RLC UM have any impact on PDCP functions such as decompression and deciphering for Dual Connectivity split bearer? 

Here it is assumed that both MeNB and SeNB links will be configured with RLC UM since mixed mode operation of AM and UM on different links were not discussed in DC and seem to be less useful.
	Company
	Comments

	LG
	We don’t see any impact on deciphering. For decompression, we don’t want to discuss until it is decided to be supported.

We think supporting RLC UM mainly has impacts on the PDCP reordering, where the reordering delay might be huge due to unreliable RLC UM.

	Qualcomm
	We think non-reliable transmission of RLC UM does not impact PDCP functions including decompression and deciphering.  

	HW
	There seems no impact on deciphering and decompression. But we share the same view as LG that we should firstly settle down whether to support UM before we go further details. 

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	Either some form of PDCP feedback or different PDCP window handling would be needed to support RLC UM for LTE DC.


The PDCP reordering procedure for DC split bearer and LWA is exactly same in TS 36.323. One difference between DC and LWA is the lack of RLC AM type reliability and reordering at WiFi link which can deliver PDUs out-of-order to PDCP for LWA bearer. Whether this creates any additional issues compared to Dual Connectivity RLC UM should also be clarified.
Question 4: For eLWA, if RLC UM is configured on LTE link, does out-of-order delivery and missing packets from the WiFi link have any additional impact on PDCP functions such as decompression and deciphering?
	Company
	Comments

	LG
	We don’t see any impact on deciphering. For decompression, we don’t want to discuss until it is decided to be supported.

We think supporting RLC UM mainly has impacts on the PDCP reordering, where the reordering delay might be huge due to unreliable RLC UM.

	Qualcomm
	The main difference between RLC UM on LTE link and WiFi link will be the out-of-order delivery for the latter one. However, since PDCP does perform reordering, we do not see any additional issues.

One important point to note is that it is not expected for an eNB to use split operation (per packet scheduling on both links) for an LWA bearer when RLC UM is configured on LTE. In other words, it is more likely to be a “switched” bearer operation or only one link to be used. However, LWA bearer does not have a separate mode for this operation (DC Option 2C) and thus it will have to depend on eNB implementation.

	HW
	There seems no impact on deciphering and decompression. But we share the same view as LG that we should firstly settle down whether to support UM before we go further details.

	Nokia, Alcatel-Lucent Shanghai Bell
	If we assume no RoHC, there are no issues to handle and no impact to decompression and deciphering.


3. Conclusion
All companies which provided feedback agree that there is no technical reason in not allowing RLC UM for an LWA bearer. One company stated that the use case for RLC UM in DC split-bearer was not strong due to RLC UM being used usually for delay sensitive traffic while DC has X2 backhaul delay. However we note that LWA is also applicable to collocated eNB/AP deployments. It should also be pointed out that RLC UM will be allowed for split bearer in NR DC. One company stated that the existing PDCP reordering mechanism for LWA bearer mapped to RLC AM can also be used for RLC UM since PDCP feedback is in place. 
The specification impact of supporting RLC UM for an LWA bearer seems to be very minimal, namely only limited to modifying the sentence “Only RLC AM can be configured for an LWA bearer” in TS 36.300, and thus it is proposed that:

Proposal 1: An LWA bearer can be configured with RLC UM.
A related issue is whether header compression can also be allowed for an LWA bearer as some applications carried over an RLC UM logical channel are configured with header compression. The current specification (TS 36.331) does not allow configuring ROHC when t-Reordering is used at PDCP, which covers both DC split and LWA bearer. This issue was discussed in Rel-12 DC and most companies believe that this should a separate discussion. It is also expected that this issue will come up in NR WI. Thus, it is recommended to have a separate discussion on this topic.
Proposal 2: Header compression support for LWA bearer (and possibly DC split bearer) should be discussed separately.
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Annex

Excerpt from RAN2#85 Chair Notes for the discussion on RLC UM mode for DC split bearer

R2-140269
PDCP reordering for option 3C in dual connectivity; Intel Corporation; Disc; 
[Moved from 7.2.3 to 7.2.1]

-
Samsung thinks we do not need to support RLC UM bearers in split mode. NSN would also suggest not to support RLC UM.

-
PDCP buffer management: MediaTek wonders whether there will be a flow control protocol for managing the buffer and the delivery towards the SeNB. Ericsson agrees that they are very related. Ericsson thinks that the PDCP status report could be part of the flow control message. NSN wonders what the relation is. LG thinks that today PDCP PDUs can only be discarded based on the PDCP status reports. NSN thinks that RAN3 can discuss whether there is a need for an indication from SeNB to MeNB. Huawei thinks that the SeNB should inform the MeNB about successfully transmitted PDCP PDUs. ALU wonders whether the SeNB would then inspect the PDCP PDUs. Samsung thinks that it could probably be done with a timer. Huawei thinks that if the SeNB is congested the reordering timer in PDCP bears a risk of out of sequence delivery. Therefore, Huawei thinks that it would be good to at least receive an indication which PDCP PDUs are still pending in the SeNB and which ones have been delivered. 

	Agreements
0
We do not support RLC UM bearers in split mode.

1
RLC UM like reordering scheme (with a t-Reordering timer) is used for PDCP layer reordering in case of split bearers.

2
From RAN2 point of view we do not want continuous PDCP status reporting from the UE to the MeNB.


FFS for other cases such as mobility/SeNB change/reconfiguration.

 
FFS whether the SeNB needs to inform the MeNB about successfully delivered (and/or pending) PDCP PDUs or whether it is sufficient to rely on e.g. a discard timer in the MeNB. 

3
PDCP reordering after SeNB release if FFS.

4
PDCP reordering may only be configured for split bearers.
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