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1 Introduction
Common measurement gap was agreed for dual connectivity, and then an LS [1] was received from RAN4 which further clarified the measurement gap length. In this contribution we clarify several issues.
2. Discussion
2.1 The interruption:
In the LS [1], RAN4 explain the exact value of measurement gap for DC scenario as following:
	Question 3: What is the exact value on the extension of the measurement gap?

[Answer]: 

· Measurement Gap for synchronized case

· A Measurement GAP length, which is the time from starting tuning to end of retuning, is 6ms for SCG. No extension is needed for SCG.
· Measurement Gap for unsynchronized case

· The Measurement GAP length is 6 ms but a total interruption time on SCG is [7] subframe.
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(a) synchronized case                                 (b) unsynchronized case

Figure 1: Measurement GAP


For the case of the synchronized DC, measurement gap and interruption should be the same as CA from UE point of view and no extra clarification in needed and current specification can be reused.

For the case of the unsynchronized DC, the measurement gap length is still 6ms, but a total interruption time on SCG is [7] subframe. On MCG, no change is expected since the measurement gap aligning with subframe boundary. On SCG, it is not clear what the meaning of interruption here. Specifically whether this interruption already includes the subframe occurring immediately after measurement gap.
In TS36.113:

	In the uplink subframe occurring immediately after the measurement gap,

-
the E-UTRAN FDD UE shall not transmit any data
-
The E-UTRAN TDD UE shall not transmit any data if the subframe occurring immediately before the measurement gap is a downlink subframe. 
-
Whether the E-UTRAN TDD UE can transmit data or not is up to the UE implementation if the subframe occurring immediately before the measurement gap is an uplink subframe.


In TS36.321, Annex A:

	In this specification, the subframes which cannot be used for transmission according to subclause 8.1.2.1 of [9] are also considered as part of measurement gaps in uplink. Measurement gaps are defined in [9].
In a subframe that is part of a measurement gap, the UE shall not perform the transmission of HARQ feedback and CQI/PMI/RI/PTI, and SRS shall not be reported.


It is not clear whether “the uplink subframe occurring immediately after the measurement gap” in SCG in the unsynchronized DC case means the subframe #7 or #8 as shown in figure 1(b):
Proposal 1: For unsynchronized DC, on SCG, ask RAN4 to clarify and specify the “the uplink subframe occurring immediately after the measurement gap” 

2.2 Receiving before of the measurement gap:
On the beginning part (between dash lines) of the first subframe which is partially in measurement gap, reception may be possible for PDCCH/PHICH channel if enough symbols are available. As discussed in [1], for PHICH channel, no matter whether UE try to receive the PHICH or not, it will end up in the same situation, since the next possible UL (re)transmission point at the n+4 still collides with measurement gap; For PDCCH channel, if UE try to receive, it will cause DRX misalignment due to uncertainty of UE behaviour, 
Note that in TS36.321, section 5.7, following text could be understood to cover the above case as well. Since the subframe #1 on SCG is part of a configured measurement gap:
	-
during the Active Time, for a PDCCH-subframe, if the subframe is not required for uplink transmission for half-duplex FDD UE operation and if the subframe is not part of a configured measurement gap:

-
monitor the PDCCH;


Proposal 2: UE shall not receive PDCCH/PHICH in the first subframe which is partially in measurement gap but no extra specification is needed. 
3. Conclusion

In this contribution, we discussed several issues regarding measurement gap in DC and propose:
Proposal 1: For unsynchronized DC, on SCG, ask RAN4 to clarify and specify the “the uplink subframe occurring immediately after the measurement gap” 

Proposal 2: UE shall not receive PDCCH/PHICH in the first subframe which is partially in measurement gap but no extra specification is needed. 
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