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1
Introduction
In the Kobe RAN2 meeting, Motorola presented document R2-071686 which contained a CR to 25.306 to clarify the UE capability for MBMS. However as a result of discussion of that paper it became apparent that there are at least 2 different interpretations of the specification. This paper describes the interpretations and possible ways forward.
2
Discussion

According to 25.331 it should be possible to map the MTCH/MCSH to a FACH on the legacy S-CCPCH (legacy S-CCPCH meaning the S-CCPCH carrying the BCCH/CCCH/DCCH/DTCH that the UE a would receive in CELL_FACH state). The MBMS CURRENT CELL PTM RB INFORMATION message can reference a S-CCPCH defined in SIB5 and includes the comment in the semantic column which says "Every S-CCPCH included in SIB5 may carry MTCH".
25.306 tables 4.13-2 and 4.13-3 give the UE capability for reception of the S-CCPCH onto which MTCH and MSCH are mapped. Table 4.13-3 indicates that the FACH TTI must be 40/80ms. However, it does not say that this TTI restriction is only for the FACH on which the MTCH/MSCH is mapped - and so it can be understood that this TTI restriction must be for all FACHs on the SCCPCH .In the case that MTCH/MSCH is mapped to the legacy S-CCPCH then it means that the TTI restriction also applies to the FACH(s) carrying the BCCH/CCCH/DCCH/DTCH.

This makes it difficult for the MTCH/MSCH to be mapped onto the legacy SCCPCH as the FACH for BCCH/CCCH/DCCH/DTCH would also have to be 40/80ms (compared to the 10ms or occasionally 20ms typically used today). Although this is theoretically a valid configuration it is very unlikely to be used in practice.
2.1
Interpretation 1

The first possible interpretation of the specification is that the 40/80ms FACH TTI restriction in table 4.13-3 is only meant to apply to FACHs carrying the MTCH/MSCH. If the MTCH/MSCH is mapped to the legacy S-CCPCH, then FACHs that only carry the BCCH/CCCH/DCCH/DTCH may be configured with other TTIs.
If this is the agreed interpretation then it can be simply clarified by indicating in table 4.13-1 that the FACH TTI column only applies to FACHs carrying MTCH/MSCH. This is the correction proposed in R2-071686 seen in Kobe, and is also contained in the 'option 1' CR contained in the zip file.

2.2
Interpretation 2

A second possible interpretation is that MBMS capability part B is used for the reception of S-CCPCHs onto which at least the MTCH and MSCH (and possibly also other logical channels) are mapped. The allowed slot format and TTI combinations for S-CCPCHs carrying MTCH and possibly MSCH are described in Tables 4.13-3, 4.13-3a and 4.13-3b (it is noted that the current specification does refers to the plural "Tables 4.13-3" which could be interpreted as all the tables 4.13-3x). In the case that soft/selection combing is used then the configurations in Table 4.13-3 apply. In the case that soft/selection combining is not used and the MTCH/MSCH/MCCH are mapped to the legacy S-CCPCH (i.e. together with BCCH/PCCH/CCCH/DCCH/DTCH ) then the configurations in Table 4.13.3a/b apply.
A correction according to this interpretation is contained in the 'option 2' CR contained in the zip file.

3
Way forward
Given that this is a very late correction to release 6 UE capabilities, an alternative to aligning the specification with one of the above interpretations would be to remove the possibility to map MSCH/MTCH onto the legacy S-CCPCH. In our opinion it is unlikely that this configuration will be used in practice and therefore it may not be a significant concern to remove this configuration option from the standard. Crs to 25.306 and 25.331 implementing this are contained in the the zip file as 'option 3'.

If companies feel it is important to keep this flexibility then consensus should be reached on one of interpretation 1 or 2 and the appropriate CR agreed.
4
Conclusion
RAN2 is asked to discuss the 2 possible interpretations and 3 options for the way forward. Motorola's preference is to remove the flexibility to map MTCH/MSCH to the legacy S-CCPCH from the specification (i.e. 'option 3' CR).
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