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1. Introduction

During RAN2#46, RIM submitted R2-050489 an original version of this paper. At the time it was the opinion of the group that this CR was not needed as the highlighted configuration was explicitly avoided by text captured elsewhere within the specification. Unfortunately to date it has not been possible to ascertain as to where this explicit text is.

We therefore are re-submitting this paper to ensure that ths configuration is clearly handled. This paper discusses how UEs who are asked to measure “pathloss” measurements for detected set cells should behave. 

2. Discussion

It is clear from the definition of the pathloss measurement and the definition of detected set cells that there can never be a pathloss measurement on a detected set cell. 

From TS25.331 section 14.1.1

Pathloss in dB = Primary CPICH Tx power - CPICH RSCP.

From TS25.331 section 8.4.0

Cells detected by the UE, which are neither in the CELL_INFO_LIST nor in the active set belong to the detected set. Reporting of measurements of the detected set is only applicable to intra-frequency measurements made by UEs in CELL_DCH state.
This is due to a lack of knowledge of the Primary CPICH Tx power in the UE, as this has not been signalled by the UTRAN and stored in the CELL_INFO_LIST in the UE. 

However, there seems to be some cases where the UE could be expected to perform this measurement and report it to the UTRAN to aid in RRM procedures for that UE. In these cases it seems the UE behaviour is unclear from the current specification. 

It is noted however in some specific cases that it has already been felt necessary to clarify the UE behaviour in such measurement configurations, leading to the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE status being set to TRUE. 
2.1
Measurement Events for Detected Set Cells

Currently when considering the set up of UE measurements, it appears that the use of detected set cells may be applicable to several measurement events as configured within the IE “Intra-Frequency measurement reporting criteria”. It is clarified in some instances of event triggered measurement reporting (i.e. for events 1A and 1E as stated for the IE “triggering condition 2”) however, that the configuration requiring a UE to measure pathloss on detected set cells is “incomplete”. 

From TS25.331 section 8.6.7.16

In case of 1a or 1e event-triggered reporting:

1>
if the IE "Intra-frequency measurement quantity" is set to "pathloss", the UE shall:

2>
if detected set cells are indicated as possibly triggering the event within the IEs "Triggering condition 2" :

3>
set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.

However, in the specific cases of events 1C and 1D it is not clear how detected set cells should be considered for evaluation in these events and in particular how a UE should react when the UTRAN requests the UE to measure detected set cells if the IE “Intra-frequency measurement quantity” is set to pathloss.

In section 14.1.2.3 “Reporting Event 1C: A Non-active Primary CPICH becomes better than an active Primary CPICH”, it is stated that the measurement is applicable to active and non-active set cells. It is understood that the non-active set cells may include detected set cells as well as monitored set cells. 

In the case of 14 .1.2.4 “Reporting Event 1D: Change of best cell”, there is again a note which states that event 1D can be triggered by an active or non-active cell. Again it is understood that a non-active set cell includes detected set cells as well as monitored set cells. 
In both these cases if the “measurement quantity” is configured to be pathloss this measurement will not be possible due to the lack of knowledge regarding the detected set cell’s primary CPICH transmission power. Therefore it is proposed to clarify that in the case that the IE “Intra-frequency measurement quantity” is set to “pathloss” in the case of event 1C and 1D event reporting, that the UE should set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE. This would then ensure consistent event triggered measurement behaviour.

2.2
Periodic Measurements of Detected Set Cells

In a similar way to the setting of measurement events for detected set cells as described above, a UTRAN could signal the establishment of a periodic “pathloss” measurement of the detected set cells. 

Currently if the “measurement quantity” indicates “pathloss” then the UE is unable to determine how it should respond/ configure its measurements in the case that the “reporting quantity” indicates “pathloss” in the case of detected set cells. 

In some cases, however, the UE behaviour is captured within the specification. This can be seen in section 8.6.7.4, where it is clearly stated what the UE should do when the IE “Intra-frequency measurement quantity” is set to “pathloss” and there does not exist any “Primary CPICH Tx power” entry for the identified cell within the CELL_INFO_LIST. In this particular case the UE rejects the MEASUREMENT CONTROL message by setting of the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.

8.6.7.4
Intra-frequency measurement quantity

If the IE "Intra-frequency measurement quantity" is received in a MEASUREMENT CONTROL message, the UE shall:

1>
if the IE "Measurement quantity" is set to "pathloss"; and

1>
for any intra-frequency cell indicated by the IE "Cells for measurement", the IE "Primary CPICH Tx power" in FDD or the IE "Primary CCPCH TX Power" in TDD in the intra frequency cell info list in the variable CELL_INFO_LIST is not present:

2>
set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.
1>
else:

2>
configure the measurement quantity accordingly.

It is noted though that this does not help when the IE “Intra-frequency reporting quantity” is applicable for detected set cells. In this case there is also no entry for the cell in the CELL_INFO_LIST let alone an entry for the “Primary CPICH Tx power”.

If we consider the expected UE behaviour it may be surmised that in fact there could be two ways for the UE to act under such conditions. Firstly it could be considered that the proposed measurement configuration is in fact invalid and therefore the UE should set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.

Alternatively by forbidding the “reporting quantity” from requesting pathloss measurement on a detected set cell, the MEASUREMENT REPORT may still send pathloss measurement results for the active set and monitored set cells, as indicated in the “measurement quantity” and IE “Reporting Cells Status”. Obviously the detected set cells would have to be ranked as the worst cells as no pathloss measurement would have been possible. This could subsequently enable the UTRAN to ask for other measurements on the detected set cells to now be reported, now that it is aware of them being available.

This second behaviour in some ways seem more backwards compatible with  respect that currently such “reporting quantity” may be inadvertently requested, and no error indication is expected to be supported in this case, as would be in the first option. This would enable in service UEs behaving in this manner to continue to provide measurement reports in this case. 

2.3
Cells added to Configured Measurements
In addition to the preceding sections, if we consider when Measurements are set up, as has been mentioned above there are a number of checks to see that the UTRAN doesn’t ask the UE to configure a pathloss measurement for a cell where there does not exist any “Primary CPICH Tx power” in the CELL_INFO_LIST. 

However, if the measurement already exists, and the cell is subsequently added to the CELL_INFO_LIST, without the “Primary CPICH Tx power” then the UE behaviour is currently undefined. 
We propose RAN2 discusses and reaches an agreement on how to address this issue. 

3
Proposal
Firstly it seems the measurement events 1C and 1D have been over looked, with regards the handling of detected set cells. It is therefore proposed to add a clarifying statement to ensure pathloss measurement is not possible to trigger these events for these types of cells.

Secondly, on setting the periodical measurements using pathloss measurements, it is proposed to add a clarifying description to the semantics column of the IE “cell reporting quantities” to ensure for the detected set cells that pathloss measurement is never reported.

A draft CR in accordance with these proposals is attached for agreement.

RAN2 discuss the addition of new cells to existing measurements where the configuration of the measurement is not possible.
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8.6.7.4
Intra-frequency measurement quantity

If the IE "Intra-frequency measurement quantity" is received in a MEASUREMENT CONTROL message, the UE shall:

1>
if the IE "Measurement quantity" is set to "pathloss"; and

1>
for any intra-frequency cell indicated by the IE "Cells for measurement", the IE "Primary CPICH Tx power" in FDD or the IE "Primary CCPCH TX Power" in TDD in the intra frequency cell info list in the variable CELL_INFO_LIST is not present:

2>
set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.
1>
else:

2>
configure the measurement quantity accordingly.

(----------------------NEXT SECTION---------------------------------(
8.6.7.16
Intra-frequency measurement

If IE "Intra-frequency measurement" is received by the UE in a MEASUREMENT CONTROL message, where IE "measurement command" has the value "setup", but IE "Intra-frequency measurement quantity", IE "Intra-frequency reporting quantity", "CHOICE Report criteria" or "parameters required for each event" (given "CHOICE report criteria" is set to "intra-frequency measurement reporting criteria") is not received, the UE shall:

1>
clear all stored measurement control information related associated to this measurement identity in variable MEASUREMENT_IDENTITY;

1>
set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.

In case of 1a or 1e event-triggered reporting:

1>
if the IE "Intra-frequency measurement quantity" is set to "pathloss", the UE shall:

2>
if detected set cells are indicated as possibly triggering the event within the IEs "Triggering condition 2" :

3>
set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.

In case of 1c or 1d event-triggered reporting:
1>
if the IE "Intra-frequency measurement quantity" is set to "pathloss", the UE shall:

2>
if detected set cells exist:

3> set the variable CONFIGURATION_INCOMPLETE to TRUE.
(----------------------NEXT SECTION---------------------------------(
10.3.7.5
Cell reporting quantities

Includes non-frequency related cell reporting quantities.

For all boolean types TRUE means inclusion in the report is requested.

	Information Element/Group name
	Need
	Multi
	Type and reference
	Semantics description

	Cell synchronisation information reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	Cell Identity reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	CHOICE mode
	MP
	
	
	

	>FDD
	
	
	
	

	>>CPICH Ec/N0 reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	>>CPICH RSCP reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	>>Pathloss reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	Set to FALSE when included in reporting quantities for detected set cells for the IE “Intra-frequency Reporting Quantity”

	>TDD
	
	
	
	

	>>Timeslot ISCP reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	>>Proposed TGSN Reporting required
	MP
	
	Boolean
	

	>>Primary CCPCH RSCP reporting indicator
	MP
	
	Boolean
	

	>>Pathloss reporting indicator
	MP
	
	Boolean
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