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[bookmark: _Ref488331639]Introduction
[bookmark: _Ref178064866]This is to discuss the left issues on aggregated bandwidth due to R4-2322003.
Discussion
For the answer of Q1:
There are two concepts of aggregated CBW capability. One is for aggregated RF CBW capability for signalling overhead reduction, and the other one is for aggregated baseband BW capability […]. Additional MIMO layers increase baseband throughput not RF bandwidth and RAN4 term aggregated bandwidth is applicable for RF bandwidth. […] Therefore, it is not suggested to consider the aggregated MIMO layers capability along with baseband aggregated BW capability.
So baseband BW, which is the premise of aggregated MIMO capability, is not the targeted BW concept for aggregated BW from R4 perspective.
Proposal 1 [bookmark: _Toc159163868]Following R4 reply, R2 not pursue aggregated MIMO layer related capability.
For the answer of Q4:
The scaling factor of 2 is appropriate for baseband aggregated bandwidth, but not for RF aggregated bandwidth. Also, the factor of 2 for FDD assumed 15 kHz SCS for FDD and 30 kHz for TDD, while the RAN4 specs allow for 15, 30 or 60 kHz SCS for both FDD and TDD FR1 bands.[…] Where “aggregated” bandwidth is FDD+TDD . Note the above equation represents total aggregated baseband BW with regards to different SCS assuming the same modulation order and MIMO layer for all carriers.
So it is clear that the scaling factor is applicable to baseband bandwidth, which is not the focus on R4 for maximum aggregated bandwidth, as clarified in answer to Q1, i.e., “RAN4 term aggregated bandwidth is applicable for RF bandwidth”.
Observation 1 Scaling factor is not applicable to RF BW, and R4 clarified in the answer to Q1 that “RAN4 term aggregated bandwidth is applicable for RF bandwidth”. 
Then to further analyse the feasibility of baseband-based aggregated bandwidth.
In the legacy, UE BB (BaseBand) capability is reflected somehow based on “supported max data rate for DL/UL” as defined in TS 38.306 clause 4.1.2, calculated based on the max BW, max MIMO layer, and supported modulation order. And network has flexibility to tune the value of <modulation order, MIMO layer, per-CC BW> under max-data-rate limit.
	supportedModulationOrderDL
Indicates the maximum supported modulation order to be applied for downlink in the carrier in the max data rate calculation as defined in 4.1.2. If included, the network may use a modulation order on this serving cell which is higher than the value indicated in this field as long as UE supports the modulation of higher value for downlink. If not included:
-	for FR1, the network uses the modulation order signalled per band i.e. pdsch-1024QAM-FR1-r17 or pdsch-1024QAM-2MIMO-FR1-r17 when pdsch-1024QAM-FR1-r17 or pdsch-1024QAM-2MIMO-FR1-r17 is signalled for the band, otherwise the network uses the modulation order signalled in pdsch-256QAM-FR1.
-	for FR2, the network uses the modulation order signalled per band i.e. pdsch-256QAM-FR2 if signalled. If not signalled in a given band, the network shall use the modulation order 64QAM.
In all the cases, it shall be ensured that the data rate does not exceed the max data rate (DataRate) and max data rate per CC (DataRateCC) according to TS 38.214 [12].
	FSPC
	No
	N/A
	N/A

	supportedModulationOrderUL
Indicates the maximum supported modulation order to be applied for uplink in the carrier in the max data rate calculation as defined in 4.1.2. If included, the network may use a modulation order on this serving cell which is higher than the value indicated in this field as long as UE supports the modulation of higher value for uplink. If not included,
-	for FR1 and FR2, the network uses the modulation order signalled per band i.e. pusch-256QAM if signalled. If not signalled in a given band, the network shall use the modulation order 64QAM.
In all the cases, it shall be ensured that the data rate does not exceed the max data rate (DataRate) and max data rate per CC (DataRateCC) according to TS 38.214 [12].
	FSPC
	No
	N/A
	N/A


Observation 2 Based on legacy spec, UE and network are aligned in terms of BB capability in the form of max data rate, which is defined as DataRate and DataRateCC. 
Now if per-CC BB BW becomes coupled/dependent with each other following the scaling factor based formula,
RAN4 would recommend that uplink and downlink aggregated baseband BW capabilities can be reported separately as follows:
Total FDD BB BW = 2*FDD_BW15 kHz SCS + FDD_BW30 kHz SCS + ½*FDD_BW60 kHz SCS
Total TDD BB BW = 2*TDD_BW15 kHz SCS + TDD_BW30 kHz SCS + ½*TDD_BW60 kHz SCS
Total aggregated BB BW = 2* aggregated BW15 kHz SCS + aggregated BW30 kHz SCS + ½* aggregated _BW60 kHz SCS
Where “aggregated” bandwidth is FDD+TDD. Note the above equation represents total aggregated baseband BW with regards to different SCS assuming the same modulation order and MIMO layer for all carriers.
It is not clear how to bound the UE BB capability. For example, if aggregated BW = 100Mhz, and thus UE supports the three cases (assume supportedBandwidthDL-v17x0 of CC1 is 50MHz, and supportedBandwidthDL-v17x0 on CC2 is 100MHz)
Case 1: <CC1: 25MHz, 4-layers, 15kHz SCS, CC2: 100MHz, 4-layer, 60kHz SCS> (2*25 + 1/2*100 = 100)
Case 2: <CC1: 40MHz, 4-layers, 15kHz SCS, CC2: 40MHz, 4-layer, 60kHz SCS> (2*40 + 1/2*40 = 100)
Case 3: <CC1: 50MHz, 4-layers, 15kHz SCS, CC2: not configured> (2*50 + 1/2*0 = 100)
Apparently Case-1 would consume much higher BB capability than Case-2, e.g., if one calculate max data rate. So the question is how to calculate DataRate for the following formula in 38.214. 
, 
In other words, our understanding is the BB-based aggregated BW was to design the aggregated BW considering BB capability limitation, and thus the UE BB capability can be roughly at similar level when per-CC BW varies within the BB-based aggregated BW (under same modulation-order/MIMO-layer restriction), but if the BB capability would vary a lot by using the BB-based agg-BW, it seems it would not be a typical implementation that UE basing on BB aggregated-BW to report capability.
Observation 3 BB-based aggregated-BW would not lead to same level of UE BB capability (e.g., if calculate the maximum data rate for different per-CC BW combination), so it is questionable whether it would be a typical case that the scaled aggregated BB-BW keeps at a same level for UE capability. 
Proposal 2 [bookmark: _Toc159163869]R2 discuss whether to adopt BB-based aggregated-BW, considering UE BB-capability variations when the scaled aggregated BB-BW is kept as same. 
Furthermore, the usage of max-data-rate formula has to be clarified, under the aggregated BW framework
1) On the one hand, it seems incorrect to calculate based on supportedBandwidthDL-v17x0, which would end up with a data rate even beyond Case-1
2) On the other hand, if the rule is that we base on Case-1 to calculate the BB capability upper bound, it seems that one has to exhaust all combination under aggregated BW to find the upper bound. It seems to change the data rate formula defined for now.
Anyway, UE and network have to align with each other in terms of this aspect. 
Proposal 3 [bookmark: _Toc159163870]If R2 would like to adopt BB-based BW based aggregated BW, R2 clarify how the DataRate / DataRateCC should be calculated, e.g., based on each per-CC BW combination under the aggregated-BW restriction.
Furthermore, there are some other detailed issues to solve for this BB-BW based aggregated-BW. E.g., 
Q1: What if the UE capability of modulation order, MIMO layer is different on different carriers. Seems the easy answer is that only RF BW is applicable in this case. 
Q2: Is there really a need to report scaling factor, since if scaling factor is dependent on numerology and numerology has been reported to network. I.e., it seems it is sufficient to use an indication to differentiate between RF and BB BW, instead of applying scaling factor to all cases (i.e., no need to define scaling factor = 1 to cover RF BW case). 
Observation 4 There are also other detailed issues to solve before adopting the BB-BW as above. 
Proposal 4 [bookmark: _Toc159163871]If R2 would like to adopt BB-BW based aggregated BW, R2 avoid defining mandatory scaling factor capability, i.e., an optional field of which the presence is only for the case of BB-BW, and in case same MIMO layer and modulation order are reported on all carriers. 
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Proponent supports so from the perspective that, aggregated-BW should be applicable to 1+1 case, and thus in legacy 2+0/0+2 cannot report a different BW, there is no much difference after applying aggregated-BW.
While the essential issue is that, whether it is a typical case that band-1/2 (for R17 Tx Switching) or band-1/2/3/4 (for R18 Tx Switching) have various per-CC bandwidth, but would keep the (scaled) aggregated bandwidth still. At least for BB-based aggregated-BW, which requires same MIMO layer on all carriers, it is questionable whether the aggregated-BW concept applies to it. 
[bookmark: _Hlk158992703]A concrete example is that, the aggregated BW makes sense only if the UE would report multiple FS-entries using legacy signaling
	supportedAggBW-FR1-r17=100
	FS for CC1 on Band1, 30KHz
supportedMinBandwidthDL-r17=20
supportedBandwidthDL-v17x0=80
	FS for CC2 on Band2, 30KHz
supportedMinBandwidthDL-r17=20
supportedBandwidthDL-v17x0=80

	FS-Entry-1
	20MHz, 2-Layer
	80MHz, 2-Layer

	FS-Entry-2
	30MHz, 2-Layer
	70MHz, 2-Layer

	…
	…
	…

	FS-Entry-N
	80MHz, 2-Layer
	20MHz, 2-Layer


For normal BC without Tx-Switching, UE can report such FS-entries (i.e., 20+80, 30+70, …, 80+20) as long as it supports these BW-combinations for the normal 1T+1T CA case. 
But here for BC with Tx-Switching, UE has to be able to support these BW-combination a) not only for normal 1T+1T CA case, b) but also for 0T+2T and 2T+0T cases to report these BW-combinations, then it motivates the usage of aggregated-BW framework. 
1) For RF-BW, whether it is valid relies on UE implementation.
2) Yet at least it is questionable for BB-BW (although the example is provided by assuming same SCS for the two carriers, the issue is the same for different SCS and thus with scaling factor for BB-BW), since it requires same MIMO layer for the carriers.
Observation 5 It is not clear whether the BB BW based aggregated-BW can applied to Tx-Switching case where the MIMO layer of a band may dynamically change (regardless of whether the same two MIMO layer is reported on each band). 
Proposal 5 [bookmark: _Toc159163872]R2 check with R1/4 before applying BB-based aggregated BW for Tx-Switching BC-list. 
For the answer of Q2:
[…] the aggregated BW capability signaling for inter-band FR1 CA with BCS5 can be applicable to NR-DC cases. It is left to RAN2 to decide whether/when to extend the capability to NR-DC based on RAN2 specification impacts and efforts.
Although the FFS point is on the inter-node signaling on maximum aggregated bandwidth, it should not affect UE capability signaling, i.e., the reporting of maximum aggregated bandwidth should not be dependent on cell-grouping scheme for a same BC.
Proposal 6 [bookmark: _Toc159163873]R2 discuss whether to extend the capability to NR-DC, but not pursue per-cell-grouping maximum aggregated bandwidth. 

Conclusion
We have the following proposals:
Proposal 1	Following R4 reply, R2 not pursue aggregated MIMO layer related capability.
Proposal 2	R2 discuss whether to adopt BB-based aggregated-BW, considering UE BB-capability variations when the scaled aggregated BB-BW is kept as same.
Proposal 3	If R2 would like to adopt BB-based BW based aggregated BW, R2 clarify how the DataRate / DataRateCC should be calculated, e.g., based on each per-CC BW combination under the aggregated-BW restriction.
Proposal 4	If R2 would like to adopt BB-BW based aggregated BW, R2 avoid defining mandatory scaling factor capability, i.e., an optional field of which the presence is only for the case of BB-BW, and in case same MIMO layer and modulation order are reported on all carriers.
Proposal 5	R2 check with R1/4 before applying BB-based aggregated BW for Tx-Switching BC-list.
Proposal 6	R2 discuss whether to extend the capability to NR-DC, but not pursue per-cell-grouping maximum aggregated bandwidth.
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