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Introduction
Measurement gap enhancement WI aims to enhance the current measurement gap design and the following are considered:
· Pre-configured MG pattern(s) per configured BWP (fast MG configuration)
· Multiple concurrent and independent MG patterns
· Network Controlled Small Gap (NCSG)
For pre-configured MG pattern(s) per configured BWP (fast MG configuration) RAN2 scope involves protocol impacts of the mechanisms of activation/deactivation of MG following a DCI or timer based BWP switch, e.g., per BWP MG configuration based on RAN4 input.
Discussion
Activation and Deactivation of preconfigured measurement gaps
RAN2 discussed pre-MG in RAN2 #116-bis-e and reached following agreements [1]
Add 1 bit indication in gapConfig to indicate pre-configured measurement gap.
In case of simultaneous support of legacy gap and pre-configured gap, it is agreed to support option 2: combine concurrent gap to indicate pre-configured gap if both are enabled.
RAN2 confirms that MAC-CE based activation/deactivation for pre-configured MG is NOT supported for MGE WI.

RAN2 has send an LS to RAN4 on preconfigured measurement gaps and has received a reply LS in [2] 
	· Q1: Can FR1 gap and FR2 gap be configured simultaneously for pre-configured gap? Is the following operation supported?
· pre-configured FR1 gap + pre-configured FR2 gap
· Answer to Q1: Yes, subject to UE capabilities for supporting per-FR gap and pre-configured gap. 

· Q2: Can legacy gap and pre-configured gap be configured simultaneously? For example, without considering concurrent gap, are the following operations supported?
· legacy FR1 gap + pre-configured FR2 gap
· legacy FR2 gap + pre-configured FR1 gap
· One legacy per-UE gap + One pre-configured per-UE gap
· One legacy per-UE gap + pre-configured FR1 gap and/or pre-configured FR2 gap
· Answer to Q2: 
· Independent of whether the UE supports concurrent measurement gaps, the following operations are supported (subject to UE capabilities for per-FR gap and pre-configured gap): 
· legacy FR1 gap + pre-configured FR2 gap
· legacy FR2 gap + pre-configured FR1 gap
· Without considering concurrent gap, the following operations are not supported: 
· One legacy per-UE gap + One pre-configured per-UE gap
· One legacy per-UE gap + pre-configured FR1 gap and/or pre-configured FR2 gap
· It is up to RAN2 to decide whether the above two operations are supported from signalling perspective considering forward compatibility. 




RAN4 also has send another LS [3] to RAN2 which indicates the following agreement from RAN4.
	· Support pre-configured MG under CA but based on BWP switching on a single CC



This issue is listed for discussion in open issue list [4].
As mentioned by several companies during open issue discussions, this can have two interpretations.
Interpretation 1: pre-MG status is determined based on the combo of active BWP(s) on multiple CC(s). RAN4 will only consider the case where BWP on a single CC is switched at a time.
Interpretation 2: pre-MG status is based on the BWP on one certain CC.
We think that interpretation 1 is the correct interpretation, especially since RAN4 reply LS mentions that one legacy per-UE gap along with one pre-configured per-UE gap or one legacy per-UE gap along with one pre-configured FR1 gap and/or pre-configured FR2 gap are not simultaneously supported. If interpretation 2 is considered, then there can’t be a measurement gap activated when BWPs of all other CCs are activated which is too big a restriction.
Observation 1: Understanding on “CA where BWP switching on single CC” is “pre-MG status is determined based on the combo of active BWP(s) on multiple CC(s). RAN4 will only consider the case where BWP on a single CC is switched at a time.”

Since UE and network can identify whether gap is needed, if UE autonomous activation and deactivation is used for CA, there is no need for any update in R2 specs. If RRC based signaling is used BWP configuration of the CC can indicate whether pre-MG is activated for this BWP. The detailed signaling is available in [5].
Observation 2: For support of pre-MG under CA with UE autonomous activation of pre-MG, there is no additional spec change needed from RAN2.
Proposal 1: If support of pre-MG under CA with RRC signaling is supported, BWP configuration of the CC indicates whether pre-MG is activated for this BWP.

Conclusion
In this paper, we have discussed preconfigured measurement gaps support for CA in release 17 and have made following observation and proposal.
Observation 1: Understanding on “CA where BWP switching on single CC” is “pre-MG status is determined based on the combo of active BWP(s) on multiple CC(s). RAN4 will only consider the case where BWP on a single CC is switched at a time.”
Observation 2: For support of pre-MG under CA with UE autonomous activation of pre-MG, there is no additional spec change needed from RAN2.
Proposal 1: If support of pre-MG under CA with RRC signalling is supported, BWP configuration of the CC indicates whether pre-MG is activated for this BWP.
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