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1	Introduction
RAN5 has considered the issue of duplicated measurement results for SCell (reported as a serving cell and as a neighbour). Their concerns and questions have been sent in [1].This paper attempts to work out the responses RAN5 is seeking for. 
2	Discussion
Let’s begin with a quick recap on what the actual issue is. According to RAN5, it may happen that SCell measurement results are duplicated and available both in measResultServingCellMOList and in measResultNeighCells [2]. This may occur when SCell is measured and considered as a neighbour in event A3/A5 evaluation and also when servingCellMO flag is set for this serving cell (SCell). 
Observation 1: Measurement results for the SCell may be duplicated if the SCell is considered as a neighbour in A3/A5 event and when servingCellMO is set for this SCell.
RAN5 in their LS [1] asks RAN2 the following two questions:
	Question 1: In the RAN5 test case [2] event A3/A5 is used for Handover evaluation where Scell measurements if included in the measResultNeighCells are checked, is there a need to mandate the duplication of the measurements by including it in the measResultServingCellMOList as well? 
Question 2: If the answer to Question 1 it is “not mandatory”, can it be assumed that UE can either include it in both lists or at least in measResultNeighCells list? 



Regarding Question 1, in our understanding from the network’s perspective, there is no need to mandate/expect such duplication. It all depends how the network sets the servingCellMO flag. Even if it is set to TRUE for this SCell and duplication of measurement results occurs, there is nothing fundamentally wrong, as the UE does not have to measure twice. Furthermore, the NW will be able to figure out there are duplicated results and will filter them out appropriately. Additionally, according to the current procedure from 5.5.5.1 of [2], the UE actually has no choice, but to include the results in both IEs considered in [1].
Observation 2: According to the procedure in TS 38.331, section 5.5.5.1, the UE is obliged to report the measurement results via both considered IEs.
A lot depends on how the network handles each of the reported Information Elements (IEs), but in our opinion it is not a big burden for the NW to comprehend what is reported and realize if the results for the same cell are provided twice.
Observation 3: It is not an issue for the network if the UE reports the measurement results for the same cell twice (in measResultServingCellMOList and in measResultNeighCells). 
Regarding Question 2, any answer is OK from the network perspective. However, in order not to define two different UE behaviors, we think it is desirable to expect the UE to include the results in both lists (as per current specification). 
Proposal 1: As that does not seem to be a major issue if duplicated results are reported, it is suggested to keep the current behavior intact and expect the UE to insert the results independently into both IEs (i.e. measResultServingCellMOList and measResultNeighCells) as defined currently in RRC (i.e. no changes to existing RRC procedural text).
As a consequence of the considerations in this paper, we have also drafted a response LS to RAN5 [3].
Proposal 2: RAN2 is asked to agree the response LS in [3].  
3	Conclusion
The following observations and proposals have been made in this paper:
Observation 1: Measurement results for the SCell may be duplicated if the SCell is considered as a neighbour in A3/A5 event and when servingCellMO is set for this SCell.
Observation 2: According to the procedure in TS 38.331, section 5.5.5.1, the UE is obliged to report the measurement results via both considered IEs.
Observation 3: It is not an issue for the network if the UE reports the measurement results for the same cell twice (in measResultServingCellMOList and in measResultNeighCells). 
Proposal 1: As that does not seem to be a major issue if duplicated results are reported, it is suggested to keep the current behavior intact and expect the UE to insert the results independently into both IEs (i.e. measResultServingCellMOList and measResultNeighCells) as defined currently in RRC (i.e. no changes to existing RRC procedural text).
Proposal 2: RAN2 is asked to agree the response LS in R2-2201083.  
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