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1	Introduction
An LS has been received from RAN4 on beam information of PUCCH SCell in PUCCH SCell activation procedure in R4-2115339 [1], which pointed out the issue of when an unknown PUCCH SCell without TA is activated, the NW needs to have beam information to send PDCCH order for the UE to perform CFRA on the PUCCH SCell to obtain valid TA, while CSI cannot be reported via the via the PUCCH SCell itself before getting TA. 
	1. Overall Description:
RAN4 is currently discussing the requirements for PUCCH SCell activation. For unknown PUCCH SCell activation (known cell conditions as defined in TS 38133 clause 8.3.2), from RAN4 perspective, we observe that UE may have problems supporting the following cases under the current NR specification:
· unknown FR1 PUCCH SCell activation with a valid TA
· unknown FR2 PUCCH SCell activation with a valid TA
· unknown FR1 PUCCH SCell activation without a valid TA
· unknown FR2 PUCCH SCell activation without a valid TA
[bookmark: _Hlk80815542]One issue among the above identified cases is the beam information cannot be reported to network via the PUCCH of target being-activated SCell during the PUCCH SCell activation procedure. From RAN4’s perspective, the beam information reporting may be needed for following purposes:
1. Determine the associated SSB in PDCCH order for CFRA for TA updating when TimeAlignmentTimer associated with the TAG containing the PUCCH SCell is not running.
2. Determine the TCI state for PDCCH and PDSCH(when applicable) on target being-activated SCell
3. Determine the UL spatial relation for PUCCH on target being-activated FR2 SCell
4. Determine the Rx beam for PUCCH of target being-activated SCell at network reception 

RAN4 sees benefits in supporting PUCCH SCell activation for the above cases in terms of network operation flexibility and UE power consumption. RAN4 would like RAN1 and RAN2 to answer the following questions:
Q1: Whether UE can report CSI (e.g. L1-RSRP) of the target being-activated PUCCH SCell belonging to secondary PUCCH group by configuring CSI report setting (e.g. CSI-ReportConfig) on any active serving cells belonging to primary PUCCH group
[bookmark: _Hlk80816016]Q2: Whether the above observation is correct, i.e. the identified four cases are not supported by the current RAN1 and RAN2 specification
Q3: Whether the above identified cases can be supported by RAN1 and RAN2 spec updates within Rel-17 timeframe.
RAN4 will further discuss whether/how to define requirements of PUCCH SCell activation for the above cases based on RAN1 and RAN2 reply to above questions.



2	Discussion
The following options had been discussed in RAN4 [2] on how to perform RA on PUCCH SCell when there is no valid TA when the PUCCH SCell is activated:
	· Whether UE can report CSI (e.g. L1-RSRP) of PUCCH SCell belonging to secondary PUCCH group by configuring CSI report setting (e.g. CSI-ReportConfig) on any cells belonging to primary PUCCH group
· Whether CBRA can be supported on PUCCH SCell for the advantages of facilitating the unknown PUCCH SCell activation with invalid TA



It was left to RAN1 and RAN2 to discuss without conclusion reached in RAN4 [3]:
	Issue 1-2-1: How to indicate the beam information for PUCCH Scell activation for unknown cell (The procedure for beam indication for PUCCH Scell activation)?
Agreement: 
RAN4 send LS to RAN1/2 asking for the feasibility and potential solutions for the support of PUCCH SCell activation procedure for unknown cell.



The LS has been discussed in the recent RAN1 meeting discussion without conclusion either if it is supported with clarification or if any clarification is to be done to state it is supported or not supported [4]. 
If cross-PUCCH group CSI is possible from PHY either via PUCCH on SpCell or via aperiodic CSI via PUSCH of any activated cell, there would be no impact from RAN2 point of view unless periodic/aperiodic CSI report configuration needs to be updated. We can wait for RAN1 conclusion if it is possible and if any configuration update is needed. 
While if RAN1 could not conclude if/how to support cross-PUCCH group CSI reporting, two potential options from higher layer point of view: 
· Option 1: to report beam information is via BFR MAC CE which would indicate the candidate beam information 
· Option 2: CBRA on SCell discussed in RAN4 without requiring beam information for the PUCCH SCell
Option 1 with BFR MAC CE requires new BFR trigger for the PUCCH SCell when it is activated, conditionally when it does not have valid TA. It can be supported with minor specification impact.
Option 2 with CBRA on SCell might have larger impact to the specification since RAR for RA on SCell is sent on PCell and the UE is currently not required to monitor CSS of the SCell. 
If we stick to RAR via PCell for CBRA on SCell:
· from UE point of view, it cannot identify whether the RAR scheduled with PDCCH addressed to corresponding RA-RNTI is for PCell or SCell unless there is some RA partitioning between PCell and SCell to ensure the ROs of PCell and SCell does not end up with the same RA-RNTI, which would impact RA capacity and increase collision rate. Indicating PCell/SCell in RAR would not work either since legacy UEs are not able to recognise it. 
· from NW point of view, even if with different RO/RA-RNTI, there could be other UEs in the SCell with it configured as PCell or camping on it, the NW is not able to distinguish if the RA is from a UE with the cell configured as an SCell thus sending the RAR from PCell or whether it is RA from other UEs, double response from both PCell and SCell might be needed. 
One possible solution could be to configure separate RA resource for the SCell that would result in different RN-RNTI as PCell ROs and different from the common RA resource broadcasted in the SCell. Then the UE would be able to receive RAR from PCell without confusion.
We can either choose one of the 2 options above from RAN2 and reply to RAN4, or we can wait for RAN1 to conclude the possibility of cross-PUCCH group CSI reporting and if any update on the configuration is needed.
Proposal 1: Discuss which option to adopt to support unknown PUCCH SCell activation:
· Option 1: trigger BFR for the PUCCH SCell when it is activated and no valid TA 
· Option 2: CBRA on SCell with RA resource separately configured for such purpose that would result in different RN-RNTI(s) as PCell ROs and different from the common RA resource broadcasted in the SCell
· Option 3: wait for RAN1 conclusion on the possibility of cross-PUCCH group CSI reporting and if any configuration update needed
4	Conclusion
Activation of unknow PUCCH SCell is discussed in this contribution with the following proposal proposed:
 Proposal 1: Discuss which option to adopt to support unknown PUCCH SCell activation:
· Option 1: trigger BFR for the PUCCH SCell when it is activated and no valid TA 
· Option 2: CBRA on SCell with RA resource separately configured for such purpose that would result in different RN-RNTI(s) as PCell ROs and different from the common RA resource broadcasted in the SCell
· Option 3: wait for RAN1 conclusion on the possibility of cross-PUCCH group CSI reporting and if any configuration update needed
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