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1 Introduction
In last RP meeting, there was discussion about band n77 issue in RP-211587 [1] with the following conclusion.

1. RAN4 focuses on the necessary updates to RAN4 requirements and leave signaling work, if any, to RAN2.
2. RAN2 focuses on signaling aspects, with an aim to ensure the network can properly deal with legacy n77 UEs that do not support 3.45-3.55 GHz operation in US
3. RAN tasks RAN4/2 to complete the required work in Aug. and report back to RAN#93-e
4. RAN4 chair is kindly asked to use an appropriate agenda to facilitate the work in Aug. meeting, i.e., R16 maintenance, R16 TEI, etc.
This paper discusses the RAN2 signaling design for n77 issue.
2 Discussion
According to the R4 SPEC 38.101-1, 3GPP defines band n77 (3300 MHz – 4200 MHz) but also limits n77 operation in C-band (3700 – 3980 MHz) only while in USA.
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	Note 12:In the USA this band is restricted to 3700 – 3980 MHz.



However, later on a new DoD band (3450 MHz – 3550 MHz) is released for commercial 5G services (in USA). The DoD band has different RF requirement than original n77 band. For a UE that does not pass the new DoD band certification, it may create uncertified interference while using the DoD cell. Note that RAN4 agree no new 3GPP band defined for DoD band and this create some issues to legacy n77 UEs. 

We understand that there are two aspects that should be discussed. The first one related to IDLE mode behavior. The UE that does not pass DoD band certification should not camp on a cell in DoD band. To prevent legacy UE from camping on, we think that the additionalSpectrumEmission signaling could be reused. The current SPEC already specify the UE shall camp on a cell only if it support at least one additionalSpectrumEmission for the particular band. The following clip from 38.331, section 5.2.2.4.2 is one of the condition that UE should verify before camping on a cell.

2>	if the UE is IAB-MT or supports at least one additionalSpectrumEmission in the NR-NS-PmaxList for a supported band in the downlink for TDD, or a supported band in uplink for FDD, and
The new cell in DoD band could broadcast a new additionalSpectrumEmission value so that the legacy UE will not camp on this.

Proposal 1: Define and signal new additionalSpectrumEmission value for cells in DoD band so that legacy UE will not camp on DoD cells.

Another aspect is the mobility operation in CONNECTED mode. There is no capability to distinguish whether UEs supporting C-band only or full n77 band. Therefore, the network may handover a legacy UE from C-band to DoD band. This may result in uncertified UE interference (if the UE accepts the configuration) or unnecessary performance lost (if the UE rejects the configuration). It may create endless error loop if the network trigger handover to DoD band continuously and UE reject the handover again and again. To solve this issue, we propose to use the reserved capability “modifiedMPR-Behaviour” (bitmask, per band) to indicate whether the UE has passed the DoD band certification. (i.e. indicates whether the UE support DoD band operation). 

Proposal 2:  Use the reserved capability “modifiedMPR-Behaviour” to indicate whether the UE has passed the DoD band certification.

Note that both proposal 1 and 2 (if agreed) should be confirmed by RAN4 as it mainly change the RAN4 SPEC.

Proposal 3:  Inform RAN4 the usage of new NS value (as proposal 1) and capability modifiedMPR-Behaviour (as proposal 2) for DoD band.

3 Conclusions	
Base on the discussion in section 2, we propose the following: 

Proposal 1: Define and signal new additionalSpectrumEmission value for cells in DoD band so that legacy UE will not camp on DoD cells.

Proposal 2:  Use the reserved capability “modifiedMPR-Behaviour” to indicate whether the UE has passed the DoD band certification.

Proposal 3:  Inform RAN4 the usage of new NS value (as proposal 1) and capability modifiedMPR-Behaviour (as proposal 2) for DoD band.
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