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1	Introduction
In this contribution, we address the case on whether there are any restrictions, from RAN2 perspective, on the order by which random access can be carried out towards PCell and PSCell in case of handover with MR-DC configurations. This is also related to a question that RAN2 got from RAN4 in the LS in [1].  
[bookmark: _Ref178064866]2	Discussion
In the LS [1] that RAN2 received from RAN4, it is asked whether from RAN2 perspective, there are any restrictions on the order by which random access can be carried out towards PCell and PSCell in case of handover with MR-DC configurations. The motivation for this question is given in the LS and is as follows:
RAN4 is currently working on defining Rel-17 RRM requirements for handover scenarios involving MR-DC configurations, more generally called Handover with PSCell. While assessing the different options a UE may have for executing such handover, RAN4 has been discussing whether there is any strict order by which random access towards PCell and random access towards PSCell has to be carried out from RAN2 point of view, or whether for instance random access towards PCell can be carried out in parallel with random access towards PSCell. RAN4 would need to understand how this works in order to determine the RRM requirements for this case. As a common understanding has not been reached, RAN4 has decided to consult the RAN2 group by asking for clarification of the following.

Q: For handover with MR-DC configurations, from RAN2 perspective, are there any restrictions on the order by which random access can be carried out towards PCell and PSCell?
According to this, in TS 37.340, section 10.7 it is depicted the scenario that is mentioned by RAN4:


Figure 1. Inter-MN handover with/without MN-initiated SN change procedure
Given the procedural text specified for this use case, there is no restrictions on whether the RACH procedure towards the PCell and PSCell should be carried in any strict order. In fact, for step 7, 8, and 9 of the procedure we have:
------------------------------ From TS 37.340 section 10.7.2 -----------------------------------
7/8.	The UE synchronizes to the target MN and replies with MN RRC reconfiguration complete message.
9.	If configured with bearers requiring SCG radio resources, the UE synchronizes to the (target) SN.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Therefore, the UE may decide to synchronize towards the PCell and PSCell using parallel procedure or by executing a procedure after another, without following a predefined order.
[bookmark: _Toc71584224]According to TS 37.340, section 10.7, there are no restrictions on whether the RACH procedure towards the PCell and PSCell should be carried in any strict order.
As a further clarification for this, there is the same situation for the SN addition procedure where the UE needs to send the reconfiguration complete message to the MN and perform the RACH procedure towards the PSCell. In such a case, we have a clear sentence that the order the UE sends the MN RRC reconfiguration complete message and performs the random access procedure towards the SCG is not defined.
------------------------------- From TS 37.340 section 10.2.2 -----------------------------------
6.	If configured with bearers requiring SCG radio resources, the UE performs synchronisation towards the PSCell configured by the SN. The order the UE sends the MN RRC reconfiguration complete message and performs the Random Access procedure towards the SCG is not defined. The successful RA procedure towards the SCG is not required for a successful completion of the RRC Connection Reconfiguration procedure.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Given this, the same principle should also be applied also for the for handover with MR-DC configurations use case mentioned by RAN4.
[bookmark: _Toc71584225]For the HO with MR-DC configuration, the same principle as for the SN addition should apply where the order the UE sends the MN RRC reconfiguration complete message and performs the Random Access procedure towards the SCG is not defined.
Therefore, according to the observations provided in above, we propose:
[bookmark: _Toc71584237]For the HO with MR-DC configuration, RAN2 to confirm that the order the UE performs Random Access towards the MN and performs the Random Access procedure towards the SCG is not defined.
[bookmark: _Toc71584238]RAN2 to capture in TS 37.340 the changes proposed in the CRs in [2] and [3].
[bookmark: _Toc71584239]RAN2 to agree to the Reply LS to RAN4 (Cc RAN3) in [4].
3	Conclusion
In the previous sections we made the following observations: 
Observation 1	According to TS 37.340, section 10.7, there are no restrictions on whether the RACH procedure towards the PCell and PSCell should be carried in any strict order.
Observation 2	For the HO with MR-DC configuration, the same principle as for the SN addition should apply where the order the UE sends the MN RRC reconfiguration complete message and performs the Random Access procedure towards the SCG is not defined.

Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	For the HO with MR-DC configuration, RAN2 to confirm that the order the UE performs Random Access towards the MN and performs the Random Access procedure towards the SCG is not defined.
Proposal 2	RAN2 to capture in TS 37.340 the changes proposed in the CRs in [2] and [3].
Proposal 3	RAN2 to agree to the Reply LS to RAN4 (Cc RAN3) in [4].
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