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Discussion and Decision
1 Introduction
In RAN4 LS (R2-2104726/ R4-2105830), RAN4 requests RAN2 to provide the answer on the order of PCell RACH and PSCell RACH during the handover with PSCell procedure. 
	RAN4 is currently working on defining Rel-17 RRM requirements for handover scenarios involving MR-DC configurations, more generally called Handover with PSCell. While assessing the different options a UE may have for executing such handover, RAN4 has been discussing whether there is any strict order by which random access towards PCell and random access towards PSCell has to be carried out from RAN2 point of view, or whether for instance random access towards PCell can be carried out in parallel with random access towards PSCell. RAN4 would need to understand how this works in order to determine the RRM requirements for this case. As a common understanding has not been reached, RAN4 has decided to consult the RAN2 group by asking for clarification of the following.

Q: For handover with MR-DC configurations, from RAN2 perspective, are there any restrictions on the order by which random access can be carried out towards PCell and PSCell?


In this contribution, we provide our view on this issue based on current RAN2 spec. 

2 Discussion

According to the following description in section 5.3.5.3 in 38.331 description as below, the NOTEs marked in yellow explicitly indicate that the order of the RRCConnectionReconfigurationComplete delivered to MN link and pSCell RACH is up to UE implementation. 

	1>
if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC):

2>
if the RRCReconfiguration message was received via E-UTRA SRB1 as specified in TS 36.331 [10]; or

2>
if the RRCReconfiguration message was received via E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfiguration within MobilityFromNRCommand (handover from NR standalone to (NG)EN-DC);
3>
if the RRCReconfiguration is applied due to a conditional reconfiguration execution for CPC:
4>
submit the RRCReconfigurationComplete message via the E-UTRA MCG embedded in E-UTRA RRC message ULInformationTransferMRDC as specified in TS 36.331 [10], clause 5.6.2a.

3>
else if the RRCReconfiguration message was included in E-UTRA RRCConnectionResume message:

4>
submit the RRCReconfigurationComplete message via E-UTRA embedded in E-UTRA RRC message RRCConnectionResumeComplete as specified in TS 36.331 [10], clause 5.3.3.4a;

3>
else:
4>
submit the RRCReconfigurationComplete via E-UTRA embedded in E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfigurationComplete as specified in TS 36.331 [10], clause 5.3.5.3/5.3.5.4/5.4.2.3;

3>
if reconfigurationWithSync was included in spCellConfig of an SCG:

4>
initiate the Random Access procedure on the SpCell, as specified in TS 38.321 [3];

3>
else:

4>
the procedure ends;

2>
if the RRCReconfiguration message was received within nr-SecondaryCellGroupConfig in RRCConnectionReconfiguration message received via SRB3 within DLInformationTransferMRDC:
3>
submit the RRCReconfigurationComplete via E-UTRA embedded in E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfigurationComplete as specified in TS 36.331 [10], clause 5.3.5.3/5.3.5.4;

3>
if reconfigurationWithSync was included in spCellConfig of an SCG:

4>
initiate the Random Access procedure on the SpCell, as specified in TS 38.321 [3];

3>
else:

4>
the procedure ends;

NOTE 1:
The order the UE sends the RRCConnectionReconfigurationComplete message and performs the Random Access procedure towards the SCG is left to UE implementation.
2>
else (RRCReconfiguration was received via SRB3) but not within DLInformationTransferMRDC:

3>
submit the RRCReconfigurationComplete message via SRB3 to lower layers for transmission using the new configuration;

NOTE 2:
In (NG)EN-DC and NR-DC, in the case RRCReconfiguration is received via SRB1 or within DLInformationTransferMRDC via SRB3, the random access is triggered by RRC layer itself as there is not necessarily other UL transmission. In the case RRCReconfiguration is received via SRB3 but not within DLInformationTransferMRDC, the random access is triggered by the MAC layer due to arrival of RRCReconfigurationComplete.

1>
else if the RRCReconfiguration message was received via SRB1 within the nr-SCG within mrdc-SecondaryCellGroup (UE in NR-DC, mrdc-SecondaryCellGroup was received in RRCReconfiguration or RRCResume via SRB1):

2>
if the RRCReconfiguration is applied due to a conditional reconfiguration execution for CPC:

3>
submit the RRCReconfigurationComplete message via the NR MCG embedded in NR RRC message ULInformationTransferMRDC as specified in clause 5.7.2a.3.

2>
if reconfigurationWithSync was included in spCellConfig in nr-SCG:

3>
initiate the Random Access procedure on the PSCell, as specified in TS 38.321 [3];

2>
else

3>
the procedure ends;

NOTE 2a:
The order in which the UE sends the RRCReconfigurationComplete message and performs the Random Access procedure towards the SCG is left to UE implementation.



For handover with PSCell procedure, the RRCConnectionReconfigurationComplete message transmission to MN is via the PCell RACH procedure. Therefore, for the handover with PSCell, the order of PCell RACH and PSCell RACH procedure is up to UE implementation.

Proposal 1: From RAN2 perspective, for the handover with PSCell in MR-DC, the order of PCell RACH and PSCell RACH is up to UE implementation.  
During HO, RACH procedure should be initiated after UE acquires the DL timing of the PCell and PSCell. There are different cases for UE to acquire the DL timing on target PCell and PSCell during HO:
· Case 1: The UE has already acquired the DL timing of the target PCell and PSCell before HO; 

The case may happen when 1) the UE acquires the target PCell and PSCell’s DL timing during the neighbor cell RRM measurement, or 2) the source and target cell is same. 

In this case, UE could trigger RACH on target PCell and target PSCell directly after applying the target PCell and PSCell’s configuration. UE may initiate PCell RACH and PSCell RACH at the same time. 
· Case 2: The UE has acquired the DL timing of the target PCell only before HO;
The case may happen when 1) the UE acquires the target PCell during the neighbor cell RRM measurement, or 2) the source and target PCell is same. 

In this case, UE may initiate the PCell RACH earlier than PSCell RACH, since UE needs to acquire the DL timing of the target PSCell first. 

· Case 3: The UE has acquired the DL timing of the target PSCell only before HO;
The case may happen when 1) the UE acquires the target PSCell during the RRM measurement, or 2) the source and target PSCell is same. 

In this case, UE may initiate the PSCell RACH earlier than PCell RACH, since UE needs to acquire the DL timing of the target PCell first. 

· Case 4: The UE has not acquired the DL timing of both target PCell and target PSCell before HO;
· Case 4.1: NW doesnot provide any PCell/PSCell SMTC configuration for target PCell/PSCell;

During HO, the UE acquires the DL timing on target PCell and PSCell in parallel and performs the RACH independently after acquiring that cell’s timing. 
UE may initiate either PCell RACH or PSCell RACH earlier, which is dependent on the time point of DL timing acquisition.
· Case 4.2: NW provides the PSCell SMTC configuration based on target PCell timing;

During HO, the UE acquires the target PCell timing first, and then acquires the target PSCell timing. In this case, the PCell RACH procedure will be initiated earlier than the PSCell RACH.
Since there are different cases for UE to acquire the DL timing of target PCell/PSCell and initiate the PCell/PSCell RACH, we should not always assume UE is capable to initiate the PCell/PSCell RACH at the same time. And in case 4.2, the PSCell RACH is initiated later than the PCell RACH due to the order of the DL timing acquisition of PCell and PSCell. 
Proposal 2: UE should not be assumed to initiate the PCell and PSCell RACH at the same time during the HO with PSCell.  
Proposal 3: When NW configures the target PSCell SMTC configuration based on target PCell timing for the HO with PSCell, the PCell RACH is initiated earlier than the PSCell RACH.  
3 Conclusion

According to the analysis in section 2, we propose that:
Proposal 1: From RAN2 perspective, for the handover with PSCell in MR-DC, the order of PCell RACH and PSCell RACH is up to UE implementation.  
Proposal 2: UE should not be assumed to initiate the PCell and PSCell RACH at the same time during the HO with PSCell.  
Proposal 3: When NW configures the target PSCell SMTC configuration based on target PCell timing for the HO with PSCell, the PCell RACH is initiated earlier than the PSCell RACH.  

