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	Reason for change:
	RAN plenary has discussed the report of singleUL-Transmission capability for band combination where dual uplink is not supported and a LS[RP-202932] is sent from RAN plenary and the following examples are listed:
Case 1: the UE reports DC_2A_7A_66A_n66A (i.e. UL allowed in 2A and n66A), singleUL-Transmission is not required to be reported
Case 2: the UE reports DC_2A_7A_66A_n66A (i.e. UL allowed in 66A and n66A), singleUL-Transmission is required to be reported
Case 3: the UE reports DC 66A_n66A, singleUL-Transmission is required to be reported
RAN2 is asked to “check if any specification clarification is needed to ensure there is no inter-operability issue between the UE side and network side, considering the report of singleUL-Transmission as described in RP-202622”
Therefore, RAN2 spec needs to explicitly clarify that singleUL-Transmission capability is required to be reported for a BC where only single UL transmission is allowed in RAN4 specs.

	
	

	Summary of change:
	1) singleUL-Transmission capability is required to be reported  for a BC where only single UL transmission is allowed in RAN4 specs for new UE

2) for leagcy UE, if singleUL-Transmission capability is not reported for such BC, the network may understand the UE is not being able to support the BC or the  part requiring single UL transmission in the BC 

Impact analysis
Impacted 5G architecture options:
SA, (NG)EN-DC, NE-DC, NR-DC

Impacted functionality:
Single uplink transmission

Inter-operability:

1.	   If the network is implemented according to the CR and the UE is not, the UE may report a BC where only single UL transmission is allowed without singleUL-Transmission capability, the network may consider such BC as invalid BC
2.	   If the UE is implemented according to the CR and the network is not, there is no compability issue

	
	

	Consequences if not approved:
	It is not so clear on how to understand the UE capability if singleUL-Transmission capability is not reported for a BC where only single UL transmission is allowed in RAN4 specs, the network may consider such BC as invalid BC 
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	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	asyncIntraBandENDC
Indicates whether the UE supports asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC with MRTD and MTTD as specified in clause 7.5 and 7.6 of TS 38.133 [5]. If asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC is not supported, the UE supports only synchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC.
	BC
	No
	FDD only
	FR1 only

	dualPA-Architecture
For an intra-band band combination, this field indicates the support of dual PAs. If absent in an intra-band band combination, the UE supports single PA for all the ULs in the intra-band band combination. For other band combinations, this field is not applicable.
	BC
	No
	N/A
	N/A

	dynamicPowerSharingENDC
Indicates whether the UE supports dynamic (NG)EN-DC power sharing between NR FR1 carriers and the LTE carriers. If the UE supports this capability the UE supports the dynamic power sharing behaviour as specified in clause 7 of TS 38.213 [11].
	BC
	Yes
	N/A
	FR1 only

	dynamicPowerSharingNEDC
Indicates whether the UE supports dynamic NE-DC power sharing between NR FR1 carriers and the LTE carriers. If the UE supports this capability, the UE supports the dynamic power sharing behavior as specified in clause 7 of TS 38.213 [11].
	BC
	Yes
	N/A
	FR1 only

	intraBandENDC-Support
Indicates whether the UE supports intra-band (NG)EN-DC with only non-contiguous spectrum, or with both contiguous and non-contiguous spectrum for the (NG)EN-DC combination as specified in TS 38.101-3 [4].
If the UE does not include this field for an intra-band (NG)EN-DC combination the UE only supports the contiguous spectrum for the intra-band (NG)EN-DC combination.
	BC
	No
	N/A
	N/A

	interBandContiguousMRDC
Indicates for an inter-band (NG)EN-DC/NE-DC combination, where the frequency range of the E-UTRA band is a subset of the frequency range of the NR band (as specified in Table 5.5B.4.1-1 of TS 38.101-3 [4]), that the UE supports intra-band contiguous (NG)EN-DC/NE-DC requirements (see TS 38.101-3 [4]). If the field is absent for such an inter-band (NG)EN-DC/NE-DC combination, the UE supports intra-band non-contiguous (NG)EN-DC/NE-DC requirements.
	BC
	CY
	N/A
	N/A

	simultaneousRxTxInterBandENDC
Indicates whether the UE supports simultaneous transmission and reception in TDD-TDD and TDD-FDD inter-band (NG)EN-DC/NE-DC. It is mandatory for certain TDD-FDD and TDD-TDD band combinations defined in TS 38.101-3 [4].
	BC
	CY
	N/A
	N/A

	asyncIntraBandENDC
Indicates whether the UE supports asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC with MRTD and MTTD as specified in clause 7.5 and 7.6 of TS 38.133 [5]. If asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC is not supported, the UE supports only synchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC.
	BC
	No
	FDD only
	FR1 only

	singleUL-Transmission
Indicates that the UE does not support simultaneous UL transmissions as defined in TS 38.101-3 [4]. The UE may only include this field for certain band combinations defined in TS 38.101-3 [4]. If included for a particular band combination, the field applies to all fallback band combinations of this band combination that are defined in TS 38.101-3 [4] as being allowed to include this field and does not apply to any other fallback band combinations defined in TS 38.101-3 [4].
It is mandatroy to report this field for BCs where only single switched UL transmission is allowed as defined in TS 38.101-3 [4]. 

NOTE:	For UE with earlier version, if this field is not included in a BC where only single switched UL transmission is allowed, the network may ingore the BC or ingore the part requiring single switched UL transmission in the BC.
.
	BC
	No
	N/A
	N/A

	spCellPlacement
Indicates whether the UE supports a SpCell on FR1-FDD, FR1-TDD and/or FR2-TDD depending on which additional SCells of other frequency range(s) / duplex mode(s) are configured. It is applicable to SCG of (NG)EN-DC and MCG of NE-DC, where UL is configured on more than one of FR1-FDD, FR1-TDD and FR2-TDD in a cell group. If not included, the UE supports SpCell on any serving cell with UL in supported band combinations.
	UE
	No
	N/A
	N/A

	tdm-Pattern
Indicates whether the UE supports the tdm-PatternConfig for single UL-transmission associated functionality, as specified in TS 36.331 [17]. Support is conditionally mandatory in (NG)EN-DC for UEs that do not support dynamicPowerSharingENDC and for UEs that indicate single UL transmission for any (NG)EN-DC BC. Support is conditionally mandatory in NE-DC for UEs that do not support dynamicPowerSharingNEDC and for UEs that indicate single UL transmission for any NE-DC BC. The feature is optional otherwise.
	BC
	CY
	N/A
	FR1 only

	ul-SharingEUTRA-NR
Indicates whether the UE supports (NG)EN-DC/NE-DC with EUTRA-NR coexistence in UL sharing via TDM only, FDM only, or both TDM and FDM from UE perspective as specified in TS 38.101-3 [4].
	BC
	No
	N/A
	FR1 only




