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1. Introduction
In current capability report, there are some capabilities are reported per band or per Cell and these capabilities are associated with operations involved multiple cells/bands. It is not so clear how to interpret these per band/per cell capabilities for cross-bands/cells operation. For example, whether the UE needs to indicate these capabilities for each band/cell for cross bands/cells operation.
In this contribution, we will discuss these capabilities case by case and propose some clarifications.
2. Discussion
2.1. [bookmark: _Ref40865202]Capabilities associated with SUL band/ NUL band 
There are two SUL capabilities associated with SUL band and NUL band as below: 
	simultaneousTxSUL-NonSUL
Indicates whether the UE supports simultaneous transmission of SRS on an SUL/non-SUL carrier and PUSCH/PUCCH/SRS on the other UL carrier in the same cell.
	FS
	No
	No
	No



	dynamicSwitchSUL
Indicates whether the UE supports supplemental uplink with dynamic switch (DCI based selection of PUSCH carrier).
	FS
	No
	No
	No



It is not so clear whether the UE needs to indicate this capability for both SUL band and the paired NUL band. It seems that there are two interoperation for these capabilities:
Interpretation 1: the UE needs to indicate these capabilities for both SUL bands and the paired NUL bands, the network only enables this configuration for the band pair where these capabilities are indicated for both SUL and NUL band.
Interpretation 2: the UE only indicates these capabilities for SUL bands, the network could enable this configuration for any band pairs including SUL band supporting this capabilities.
These two interpretations would result different capability report restriction and thus needs to be clarified. For example, assuming UE support BC:  Band A + Band B (SUL) + Band C, the capability signalling and the indicated capabilities could be summarized as the table1 below:
Table 1 Capability signalling interpretations
	
	Capability signalling 
	  Indicated capabilities

	Interpretation 1
	Band A  [include simultaneousTxSUL-NonSUL]

Band B (SUL) [include simultaneousTxSUL-NonSUL]

Band C
	A+B supports simultaneousTxSUL-NonSUL
C+B not support simultaneousTxSUL-NonSUL

	Interpretation 2
	Band A
Band B (SUL) [include simultaneousTxSUL-NonSUL]

Band C
	A+B and C+B
supports simultaneousRxTxSUL



In RAN2-103, RAN2 has sent a LS [1] to RAN2 to ask whether the capability of simultaneousTxSUL-NonSUL can be indicated per BC given that there will be only one SUL in a band combination. However, in the replied LS [2], RAN1 insists that this capability should be indicated per band per BC. This somehow implies that the UE is allowed to indicate different capabilities for different band pairs. Therefore, we prefer to clarify as interpration1
Proposal 1: the UE needs to indicate capabilities (simultaneousTxSUL-NonSUL, dynamicSwitchSUL) for both SUL band and the paired NUL band, and the network only enables this configuration for the bands pair where these capabilities are indicated for both SUL and NUL band.
2.2. Capabilities of twoPUCCH-Group 
	twoPUCCH-Group
Indicates whether two PUCCH group in CA with a same numerology across CCs for data and control channel [at a given time] is supported by the UE. For NR CA, two PUCCH group is supported with the same numerology across NR carriers for data and control channel at a given time. For EN-DC, two PUCCH group is supported with the same numerology across NR carriers for data and control channel at a given time, wherein an NR PUCCH group is configured in FR1 and another NR PUCCH group is configured in FR2.
	FS
	No
	No
	No



This capability indicates whether two PUCCH groups can be configured for a BC. This capability seems like per BC capability, but it is defined as per band per BC capability. In RAN2-101bis, RAN2 had send a LS [3] to RAN1 to ask whether this capability can be per BC or per UE, however, RAN1 confirmed this capability as per band per BC in the replied LS [4]. However, it is not clear how to interpret this capability by the network, for example if this capability is indicated for some bands for a BC, how to configure two PUCCH groups. There are two possible interpretations for this capability:
Interpretation 1: this capability is included in the bands where PUCCH can be configured when two PUCCH groups are configured for the BC. That means the network could only configure PUCCH on the bands where twoPUCCH-Group is indicated when two PUCCH groups are configured for the BC.
Interpretation 2: this capability is included in the bands whose serving cells can belong to two PUCCH groups. That means the network is not allowed to configure the serving cells on a band not supporting this capability to two PUCCH groups.
We prefer Interpretation 1 since we thinks what really matter is the configuration of PUCCH rather than supported groups for all serving cells belonging to one band.
Proposal 2: confirm that the network could only configure PUCCH on the bands where twoPUCCH-Group is indicated if two PUCCH groups are configured.
2.3. Capabilities associated with multiple cells 
In [5], it is proposed to clarify the interpretation of FGs applicable to cross-carrier operation (for example aperiodicTRS) based on three possible alternatives:
For UE feature related to cross-carrier operation (e.g., cross-carrier scheduling/triggering/indication), working group to clarify whether support of this feature should be based on
Alt.1 the support of this feature for both scheduling/triggering/indicating cell and scheduled/triggered/indicated cell.
Alt.2 the support of this feature for the scheduling/triggering/indicating cell only.
Alt.3 the support of this feature for the scheduled/triggered/indicated cell only.


Alt.1 is not preferred from our understanding as this prevent that possibility that a cell only can be configured as scheduling/triggering/indicating cell while can’t be configured as scheduled/triggered/indicated. 
The following capabilities are non-exhaustive capabilities related to cross carrier operations: 
aperiodicTRS, crossCarrierScheduling-OtherSCS，crossCarrierScheduling-SameSCS, aperiodicBeamReport
For the capability of aperiodicBeamReport, it is clearly stated that “the UE provides the capability for the band number for which the report is provided (where the measurement is performed)”
	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	aperiodicBeamReport
Indicates whether the UE supports aperiodic 'CRI/RSRP' or 'SSBRI/RSRP' reporting on PUSCH. The UE provides the capability for the band number for which the report is provided (where the measurement is performed).
	Band
	Yes
	No
	No



We think the same principle should be followed for other cross-carrier capabilities. i.e. for cross carrier capabilites (aperiodicTRS, crossCarrierScheduling-OtherSCS, crossCarrierScheduling-SameSCS), the UE provides the capability for the band for which the cross-carrier operations is scheduled/triggered.
Proposal 3: for cross carrier capabilities (aperiodicTRS, crossCarrierScheduling-OtherSCS, crossCarrierScheduling-SameSCS), the UE provides the capability for the band for which the cross-carrier operations are scheduled/triggered.
3. Conclusion
Based on the above discussion, we recommend RAN2 to discuss and adopt the following proposals: 
Proposal 1: the UE needs to indicate capabilities (simultaneousTxSUL-NonSUL, dynamicSwitchSUL) for both SUL band and the paired NUL band, and the network only enables this configuration for the bands pair where these capabilities are indicated for both SUL and NUL band.
Proposal 2: confirm that the network could only configure PUCCH on the bands where twoPUCCH-Group is indicated if two PUCCH groups are configured. 
Proposal 3: for cross carrier capabilities (aperiodicTRS, crossCarrierScheduling-OtherSCS, crossCarrierScheduling-SameSCS), the UE provides the capability for the band for which the cross-carrier operations are scheduled/triggered.
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