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1 Introduction
This document contains a list of TDocs covered in the following offline discussion:

· [AT111-e][041][TEI16] Other Corrections (Huawei)


Scope: Treat R2-2007948, 7962, 7945, 8007


Determine agreeable parts in a first phase, Agree CRs in a second phase


Deadline: Aug 27 0900 UTC, Intermediate deadlines by Rapporteur if needed.

Companies are invited to share their views on each TDoc submitted.

2 Discussion
2.1 R2-2007948 Correction on HO from NR to EN-DC
R2-2007948
Correction on HO from NR to EN-DC
Huawei, HiSilicon
CR
Rel-16
38.331
16.1.0
1948
-
F
TEI16

Q1.1: Do you agree with the intention and the corresponding change?
	Company
	Intention agreeable

(Yes/No)
	Change agreeable

(Yes/No)
	Comments

	Huawei
	Yes
	Yes
	[Proponent]
For HO from NR to EN-DC which was agreed in TEI16, the UE behaviour of sending RRCReconfigurationComplete message in response to the RRCReconfiguration for NR part configuration in EN-DC will go into the following entrance, but the specific condition is missing. 
1>
if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC):
2>
if the RRCReconfiguration message was received via E-UTRA SRB1 as specified in TS 36.331 [10]; or

2>
if the RRCReconfiguration message was received via SRB3 within DLInformationTransferMRDC; or

2>
if the RRCReconfiguration message was received via E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfiguration within MobilityFromNRCommand;
3>
if the RRCReconfiguration is applied due to a conditional reconfiguration execution:
4>
submit the RRCReconfigurationComplete message via the E-UTRA MCG embedded in E-UTRA RRC message ULInformationTransferMRDC as specified in TS 36.331 [10], clause 5.6.2a.

3>
else:
4>
submit the RRCReconfigurationComplete via E-UTRA embedded in E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfigurationComplete as specified in TS 36.331 [10], clause 5.3.5.3/5.3.5.4/5.4.2.3;



	Ericsson (Tony)
	No
	No
	This issue was already discussed in the last meeting and the CR on the similar topic were not pursued (the change is basically the same).

We believe that we should not discuss paper again and again and we are not fine to accept this change now.

From RAN2#110e:

Handover from EN-DC to NR

R2-2005703
Correction for handover from EN-DC to NR
Huawei, HiSilicon
CR
Rel-15
38.331
15.9.0
1691
-
F
NR_newRAT-Core

R2-2005704
Correction for handover from EN-DC to NR
Huawei, HiSilicon
CR
Rel-16
38.331
16.0.0
1692
-
A
NR_newRAT-Core

2 Treated by email [008]

· [008] Both Not Pursued


	Nokia
(Ping)
	Yes
	Yes
	We agree the intention of this CR for HO from NR to EN-DC.

	ZTE

(LiuJing)
	Yes
	Yes
	We are generally fine with the CR.

Seems this CR is different from R2-2005703 (one is NR->EN-DC, the other is EN-DC to NR). Please correct me if I misunderstand anything.


	Intel (Sudeep)
	Yes
	Yes
	Agree that a correction is needed.

	Samsung
(Sangyeob)
	Yes
	Yes
	We are OK with this CR.

	MediaTek (Felix)
	Yes
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	Yes but
	The following cover page changes are needed:
· In “Impacted 5G architectures” “NR” needs to be replaced by “NR SA”.

· 5.3.5.3 should be added in “Clauses affected” and removed from “Other comments”.




Summary: 8 companies joined the discussion. 7 companies agreed the intention and the corresponding change. One company disagree the CR, but seems due to mistaken the issue and intention of the CR. One company also commented on the cover page. So Rapp propose the CR could be agreed after cover page updated according to company’s suggestion.
Proposal 1: To agree the CR in R2-2007948 with cover sheet updated.
2.2 R2-2007962 RRC connection release procedure without security for EN-DC cell reselection
R2-2007962
Correction to RRC connection release procedure without security for EN-DC cell reselection
Samsung Electronics Co., Ltd
CR
Rel-16
36.331
16.1.1
4418
-
F
TEI16
Q2: Do you agree with the intention and the corresponding change?
	Company
	Intention agreeable

(Yes/No)
	Change agreeable

(Yes/No)
	Comments

	Huawei
	Yes
	Yes
	

	Ericsson (Tony)
	Yes
	Yes
	

	Nokia
(Ping)
	Yes 
	Yes 
	

	ZTE
(LiuJing)
	Yes
	Yes
	

	Qcom
	 Yes
	Yes
	

	Intel (Sudeep)
	Yes
	Yes
	Looks like it was accidentally missed out.

	Samsung
(Sangyeob)
	Yes
	Yes
	[Proponent]

	MediaTek (Felix)
	Yes
	Yes on the content
	Coversheet, the WI code should be TEI16

	Lenovo
	Yes
	Yes but
	Minor editorial correction needs to be made in the proposed change by replacing “the” by “of”:

“… or the altFreqPriorities and T323:”


Summary: 9 companies joined the discussion. And all companies agreed the intention and the corresponding change. 3 companies commented on the wording and cover sheet. So Rapp propose the CR could be agreed after cover page updated according to company’s suggestion.

Proposal 2: To agree the CR in R2-2007962 with rewording and cover sheet updated.
2.3 R2-2007945 FR2 inter-RAT measurement gap requirement indication
R2-2007945
FR2 inter-RAT measurement gap requirement indication 
Nokia, Nokia Shanghai Bell
CR
Rel-16
38.306
16.1.0
0397
-
F
NR_newRAT-Core

Q3: Do you agree with the intention and the corresponding change?
	Company
	Intention agreeable

(Yes/No)
	Change agreeable

(Yes/No)
	Comments

	Huawei
	No
	No
	We don’t see there’s any ambiguity. The independentGapConfig capability is to indicate whether the UE supports per-FR gap whereas interRAT-NeedForGapsNR is to indicate whether gaps are needed.

	Ericsson (Tony)
	No
	No
	We agree with Huawei. We fail to understand where is the ambiguity here.

	Nokia
(Ping)
	Yes
	Yes
	[Proponent]

When UE operating on the E-UTRA, the FR2 inter-RAT measurement gap requirement can be indicated via two fields (i.e. interRAT-NeedForGapsNR and independentGapConfig).
interRAT-NeedForGapsNR

This field defines for each supported E-UTRA band or band combination whether measurement gaps are required to perform SSB based inter-RAT measurements on each supported NR band.
Or

independentGapConfig

This field indicates whether the UE supports two independent measurement gap configurations for FR1 and FR2 specified in clause 9.1.2 of TS 38.133 [5]. The field also indicates whether the UE supports the FR2 inter-RAT measurement without gaps when (NG)EN-DC is not configured.
It is not clear for network which field should be referred in order to determine the FR2 inter-RAT measurement gap requirement in below cases:

Case1:

· independentGapConfig is NOT present (i.e. Gap is needed for all FR2 measurement)
· interRAT-NeedForGapsNR = false for a specific FR2 band measurement. (i.e. Gap is NOT needed for one specific FR2 band measurement)

Case2:
· independentGapConfig = supported (i.e. Gap is NOT needed for all FR2 measurement)
· interRAT-NeedForGapsNR = true for a specific FR2 band measurement. (i.e. Gap is needed for one specific FR2 band measurement)

We think RAN2 need to clarify UE behaviour with either of below solution:

Option1: the UE shall set the same gap requirement for FR2 bands in both fields.
Option2: network should refer to interRAT-NeedForGapsNR instead of independentGapConfig to determine the FR2 measurement gap requirements

	ZTE
(LiuJing)
	Yes
	No, Perfer Option 1
	We think the issue identified in CR is valid. 
Although independentGapConfig is used to indicate the per-FR gap capability, this capability can also be used to determine the gap requirement. For instance, a UE operates on EUTRAN or NR FR1 frequency does not need gap when only measuring FR2 frequencies. 

Regarding the proposed solutions, we prefer Option1, it does not make sense to report different “gap requirement” in the two fields.



	Qcom
	Yes
	See comment
	We agree with the intention as current spec language, for the independentGapConfig if supported, indicates that UE supports FR2 Inter-RAT gapless measurement while in LTE SA. This aspect overlaps with the interRAT-NeedForGapsNR capability. 

This addition to the description of the independentGapConfig capability was based on an observation provided by RAN4 in LS (R4-1811405). 

Having said, the motive behind the LS was to find a way out for UEs that are capable of gapless measurement on FR2 while no gapless capability was defined for Rel.15 that allows such behavior. 

Now in Rel.16 and since a capability has been defined (interRAT-NeedForGapsNR) that allow gapless measurement (on any band and not only FR2) is there a need to keep the observation provided by RAN4 LS???

If we decided to keep the independentGapConfig capability description as is, then we will be supporting the CR.


	Intel (Candy)
	Yes
	No
	We think that the intention and the issue are valid. However, not sure why UE will report differently. We think that they should be the same. We can go with option 1.

	Samsung
(Sangyeob)
	Partly
	No
	We tend to see the point from Nokia and we think that NW will follow interRAT-NeedForGapNR if both fields are signalled from UE but different gap requirement. But we don't see any value to clarify what the CR suggest i.e. it is strange to specify the NW behaviour as in the CR. We prefer to leave up to NW implementation.

	MediaTek (Felix)
	Yes
	No
	We agree that reasonable NW behaviour is to use the interRAT-NeedForGapsNR if both interRAT-NeedForGapsNR and independentGapConfig are present. We also agree that correct UE behaviour is to report consistent information in these two capabilities. We however see no need to have further clarification on this.

	Nokia2
	
	
	It seems most companies agree the intention to clarify the right UE and NW behaviour as both independentGapConfig and interRAT-NeedForGapsNR can indicate FR2 gap requirement when UE in LTE SA.

We agree the reasonable NW behaviour is to use the interRAT-NeedForGapsNR if interRAT-NeedForGapsNR is reported to NW.

However, we don’t think UE should always report same information in these two capabilities. Otherwise, why we need to introduce additional interRAT-NeedForGapsNR capability for FR2 measurement.
According to current specification, we think the logic will follow as below:
> If independentGapConfig = supported (i.e. Gap is NOT needed for all FR2 measurement)
  >> if interRAT-NeedForGapsNR = false (for a specific target NR band), then no gap needed for reported band and all FR2 band measurement
  >> if interRAT-NeedForGapsNR = true, there is IoT issue for Rel-15 gNB with Rel-16 UE. (i.e. Rel-15 gNB would assume no gap needed according to independentGapConfig while UE think gap is needed according to interRAT-NeedForGapsNR)
> Else if independentGapConfig is NOT present (i.e. Gap is needed for all FR2 measurement)
  >> if interRAT-NeedForGapsNR = true, then gap is needed for reported band and all FR2 band measurement
  >> if interRAT-NeedForGapsNR = false
   >>> if the gNB is Rel-15, then gap is needed for all FR2 measurement (i.e. Rel-15 gNB refer to independentGapConfig and configure gap to UE though it is NOT needed from UE point of view)
   >>> if the gNB is Rel-16, then gap is NOT needed for the reported FR2 band measurement. (i.e. Rel-16 gNB refer to interRAT-NeedForGapsNR)
We observed Rel-15 gNB will have IoT issue with Rel-16 UE as marked in yellow which should be avoided. But, it is not necessary always restrict UE report consistent gap requirement in two fields as marked in green. (UE can indicate per-band FR2 gap requirement via interRAT-NeedForGapsNR instead of independentGapConfig for all FR2 bands)
So, we think RAN2 need to first clarify that: 

- The reasonable NW behaviour is to use the interRAT-NeedForGapsNR if interRAT-NeedForGapsNR is reported.
And the CR can be updated to avoid IoT issue as below:

- If UE indicates support of FR2 inter-RAT measurement without gaps via independentGapConfig, UE should report the same gap requirement gap capability via interRAT-NeedForGapsNR.


Summary: 8 companies joined the discussion and 6 companies agreed (partially agreed) the intention. 1 company commented if the independentGapConfig capability is needed or not. 2 companies preferred option1, i.e. UE will not report unaligned UE capabilities, while 2 companies believed reasonable NW behaviour will take option2 already and we should not capture NW behaviour so that no change on specification is needed. From Rapp point of view, after more thinking, we understand option1 is a reasonable UE behaviour. In addition, if we take option2, there would be interoperability issues between R15 network and R16 UE as the cases highlighted in Nokia’s clarification, which should be avoided definitely. So Rapp propose we go with option1. And if the option1 can be accepted, then the CR is not needed.
Proposal 3: The CR in R2-2007945 is not pursued, and the common understanding should be captured in the chair notes as below:

RAN2 assume for a R16 UE if it indicates independentGapConfig as supported, the UE shall also set interRAT-NeedForGapsNR of all FR2 bands to FALSE if InterRAT-BandListNR is present.
2.4 R2-2008007 UE behavior with E-UTRA cell selection upon mobility from NR failure for enhanced EPS voice fallback
R2-2008007
CR on UE behavior with E-UTRA cell selection upon mobility from NR failure for enhanced EPS voice fallback
Samsung Electronics Co., Ltd
CR
Rel-16
38.331
16.1.0
1969
-
F
TEI16

Q4: Do you agree with the intention and the corresponding change?
	Company
	Intention agreeable

(Yes/No)
	Change agreeable

(Yes/No)
	Comments

	Huawei
	Yes
	Yes, but
	To align with the description in 5.4.3.5 Mobility from NR failure, the suggested wording could be “ or when selecting an E-UTRA cell in case of Mobility from NR failure if voiceFallbackIndication is included in the MobilityFromNRCommand message as specified in 5.4.3.5:"

	Ericsson
	Yes
	Yes
	

	Nokia
	Yes
	Yes
	

	ZTE
	Yes
	Yes
	

	Qcom
	Yes
	Yes
	

	Intel (Sudeep)
	Yes
	Yes
	

	Samsung
(Sangyeob)
	Yes
	Yes
	[Proponent]
We think the original text in the CR is sufficient/clean but we are OK with the suggestion from Huawei if majority think it is more clearer.

	MediaTek (Felix)
	Yes
	Yes
	We think the original text from Samsung is clear enough. The long sentence from Huawei seems not better,

	Lenovo
	Yes
	Yes, but
	The original change in the CR looks ok to us.
However, the following cover page changes are needed:
· Add “Impacted 5G architecture option: NR SA”

· Impacted functionality should be corrected to “Voice fallback from NR to LTE/EPC”.


Summary: 9 companies joined the discussion. All the companies agreed the intention and corresponding change. So Rapp propose the CR could be agreed with cover sheet updated according to company’s comments.

Proposal 4: To agree the CR in R2-2008007 with cover sheet updated. 
3 Conclusion
Proposal 1: To agree the CR in R2-2007948 with cover sheet updated.
Proposal 2: To agree the CR in R2-2007962 with rewording and cover sheet updated.
Proposal 3: The CR in R2-2007945 is not pursued, and the common understanding should be captured in the chair notes as below:

RAN2 assume for a R16 UE if it indicates independentGapConfig as supported, the UE shall also set interRAT-NeedForGapsNR of all FR2 bands to FALSE if InterRAT-BandListNR is present.
Proposal 4: To agree the CR in R2-2008007 with cover sheet updated.
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