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1	Introduction
This document is the report of the following email discussion:
[AT111e][504][NR-U] CR to 38.300 (Nokia)
· Agree to CR by email 
· Deadline – Aug 26th 

2	Discussion
The email discussion originated from R2-2007450, which suggested clarifying CAPC in 38.300. From a Stage 2 rapporteur’s viewpoint, one possible reason for having this CR brought up is that the legibility of the CAPC subclause is limited. The rapporteur see a number of reasons for this: vague terminology (traffic…), non-logical order of statements, and giving details that belong to Stage 3.
Question 1: do you agree with the Stage 2 rapporteur that subclause 5.6.2 could be more legible?
	Answers to Question 1

	Company
	Yes/No
	Technical comments to justify your answer

	Nokia
	Yes
	The current text is hard to read and the very fact that a CR was brought up as this meeting is a good reason to attempts a clean-up.

	ZTE
	Yes
	

	Huawei
	Yes
	

	Intel
	Yes
	

	vivo
	Yes
	Agree with the rapporteur.

	Apple
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	LG
	Yes
	

	
	
	

	
	
	



Summary 1: All companies having responded agree that subclause 5.6.2 should be made more legible.
Proposal 1: Make subclause 5.6.2 on CAPC more legible.

In order to make the CAPC subclause clear and reduce the chances of misinterpretation resulting in future CRs or worse, bad implementation, it is suggested to:
-	Reorder statements in a logical order;
-	Use precise terminology (Qos characteristics, QoS flow…);
- 	Refer to RAN1 specification without echoing what is captured there.
Using track changes, a possible update would then look like this:
	[bookmark: _Toc37231884][bookmark: _Toc46501939]5.6.2	Channel Access Priority Classes
The Channel Access Priority Classes (CAPC) of radio bearers and MAC CEs are either fixed or configurable:
-	Fixed to the lowest priority for the padding BSR and recommended bit rate MAC CEs;
-	Fixed to the highest priority for SRB0, SRB1, SRB3 and other MAC CEs;
-	Configured by the gNB for SRB2 and DRB.
When choosing the CAPC of a DRB, the gNB takes into account the 5QIs of all the QoS flows multiplexed in that DRB while considering fairness between different traffic types and transmissions. Table 5.6.2-1 below shows which CAPC should be used by traffic belonging to the differentfor which standardized 5QIis i.e. which CAPC to use for a given QoS flow. 
NOTE: 	A QoS flow corresponding to aA non-standardized 5QI (i.e. operator specific 5QI) should use suitable CAPC based on the below table, i.e. CAPC used for a non-standardized 5QI should be the CAPC of the standardized 5QIs which best matches the traffic classQoS characteristics  of the non-standardized 5QI.
Table 5.6.2-1: Mapping between Channel Access Priority Classes and 5QI
	CAPC
	5QI

	1
	1, 3, 5, 65, 66, 67, 69, 70, 79, 80, 82, 83, 84, 85

	2
	2, 7, 71

	3
	4, 6, 8, 9, 72, 73, 74, 76

	4
	-

	NOTE: lower CAPC value means higher priority
-



When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows:
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If DCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used.
For DRBs, the gNB selects the CAPC by taking into account the 5QIs of all the QoS flows multiplexed in this DRB while considering fairness between different traffic types and transmissions. For SRB0, SRB1, and SRB3, the CAPC is always the highest priority (i.e. the lowest number in Table 5.6.2-1). The padding BSR and recommended bit rate MAC CEs use the lowest priority CAPC (i.e. highest number in Table 5.6.2-1) while other MAC CEs use the highest priority CAPC. For uplink transmissions on configured grants, MSG3 and MSGA PUSCH transmissions, and other uplink transmissions where the UE performs Type 1 LBT (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and CAPC is not indicated in the DCI, the gNB configures the UE for the CAPC to be used for SRB2 and DRBs and the UE shall select the CAPC as follows:
-	highest priority CAPC of MAC CE(s) if only MAC CE(s) are included;
-	highest priority CAPC of DCCH(s) if DCCH SDU (s) are included;
-	lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in this MAC PDU otherwise.
Table 5.6.2-1: Mapping between Channel Access Priority Classes and 5QI
	
Channel Access Priority Class ()
	5QI

	1
	1, 3, 5, 65, 66, 67, 69, 70, 79, 80, 82, 83, 84, 85

	2
	2, 7, 71

	3
	4, 6, 8, 9, 72, 73, 74, 76

	4
	-






The amount of track changes is high due to having text being moved around. Without track changes, the resulting text looks as follows:

	5.6.2	Channel Access Priority Classes
The Channel Access Priority Classes (CAPC) of radio bearers and MAC CEs are either fixed or configurable:
-	Fixed to the lowest priority for the padding BSR and recommended bit rate MAC CEs;
-	Fixed to the highest priority for SRB0, SRB1, SRB3 and other MAC CEs;
-	Configured by the gNB for SRB2 and DRB.
When choosing the CAPC of a DRB, the gNB takes into account the 5QIs of all the QoS flows multiplexed in that DRB while considering fairness between different traffic types and transmissions. Table 5.6.2-1 below shows which CAPC should be used for which standardized 5QIs i.e. which CAPC to use for a given QoS flow. 
NOTE: 	A QoS flow corresponding to a non-standardized 5QI (i.e. operator specific 5QI) should use the CAPC of the standardized 5QI which best matches the QoS characteristics of the non-standardized 5QI.
Table 5.6.2-1: Mapping between Channel Access Priority Classes and 5QI
	CAPC
	5QI

	1
	1, 3, 5, 65, 66, 67, 69, 70, 79, 80, 82, 83, 84, 85

	2
	2, 7, 71

	3
	4, 6, 8, 9, 72, 73, 74, 76

	4
	-

	NOTE: lower CAPC value means higher priority
-



When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows:
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If DCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used



Question 2: do you agree that the text correctly reflects the RAN2 agreements?
	Answers to Question 2

	Company
	Yes/No
	Technical comments to justify your answer

	Nokia
	Yes
	In our understanding the text above capture all the RAN2 agreements.

	ZTE
	Yes
	The previous text explicitly called out CG transmissions and other transmissions that do not include CAPC in the DCI. The new text simply includes all these cases under the clause “when the CAPC is not indicated in the DCI”. To us this simplification seems to work. 

	Huawei
	Yes
	

	Intel
	Yes
	The new text reads much better

	vivo
	Yes, but
	We are generally okay with the proposed update above. 
Just a comment that it is not clear which CAPC should be used when SRB data is multiplexed with DRB data of lower priority since the following two highlighted bullets are fulfilled at the same time:
When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows:
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If DCCH SDU (s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used.
To get rid of the misunderstanding, we propose: 
When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows:
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If DCCH SDU (s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used, otherwise.

	Apple
	Yes
	

	Ericsson
	No
	Very good rewrite of this section.
Small editorial changes above in word bubble comments.
The CCCH (SRB0) is still missing from the second list, we suggest adding one line:
-	If CCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC is used; or


	LG
	Yes
	

	Qualcomm
	Almost
	Agree with Vivo. That is why the original text used “otherwise” so we should put it back or something equivalent. 

Also agree with Ericsson on adding CCCH; this will take care of msg3/msgA which was the subject of ZTE CR. However, I will suggest as:
“If only CCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC is used; or”.

The reason is that Rel-17 will introduce small data transmission in msg3/msgA which will unlikely allow using highest priority CAPC always for small data. Note that msg3/msgA can carry only SDUs from CCCH in Rel-16.

Also, the term TB is used here (and elsewhere in 38.300) but not defined. It might be appropriate to put in the Abbreviations. 

	
	
	

	
	
	



Summary 2: From the answer provided above, it would seem that the text can be agreed if the rules are corrected to cover the SRB0 case (CCCH) and an “otherwise” is added to the last condition.
Proposal 2: Agree the text provided below and echoed in CR R2-2008452.

	5.6.2	Channel Access Priority Classes
The Channel Access Priority Classes (CAPC) of radio bearers and MAC CEs are either fixed or configurable:
-	Fixed to the lowest priority for the padding BSR and recommended bit rate MAC CEs;
-	Fixed to the highest priority for SRB0, SRB1, SRB3 and other MAC CEs;
-	Configured by the gNB for SRB2 and DRB.
When choosing the CAPC of a DRB, the gNB takes into account the 5QIs of all the QoS flows multiplexed in that DRB while considering fairness between different traffic types and transmissions. Table 5.6.2-1 below shows which CAPC should be used for which standardized 5QIs i.e. which CAPC to use for a given QoS flow. 
NOTE: 	A QoS flow corresponding to a non-standardized 5QI (i.e. operator specific 5QI) should use the CAPC of the standardized 5QI which best matches the QoS characteristics of the non-standardized 5QI.
Table 5.6.2-1: Mapping between Channel Access Priority Classes and 5QI
	CAPC
	5QI

	1
	1, 3, 5, 65, 66, 67, 69, 70, 79, 80, 82, 83, 84, 85

	2
	2, 7, 71

	3
	4, 6, 8, 9, 72, 73, 74, 76

	4
	-

	NOTE: lower CAPC value means higher priority
-



When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows:
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If CCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC is used; or
-	If DCCH SDU(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used otherwise.



During the discussions, it was mentioned that some agreements were missing from the existing text.
Question 3: do you believe that some agreements (from RAN1 or RAN2) are currently missing from 38.300?
	Answers to Question 3

	Company
	Yes/No
	Technical comments to justify your answer

	Nokia
	No
	In our understanding the text above capture all the RAN2 agreements.

	ZTE
	No for RAN2

Discussion needed for RAN1
	On top of agreements made in RAN2, in TS 37.213, it has been specified that “A UE shall use Type 1 channel access procedure for PRACH transmissions and PUSCH transmissions without user plane data related to random access procedure that initiate a channel occupancy with UL channel access priority class  in Table 4.2.1-1.”
Hence, for MSG3 and MSGA PUSCH transmissions without user-plane data, the highest channel access priority class   would be used it seems. 

However according to the revised text above, it seems that in some cases when DRB data is not included, it is not guaranteed that highest CAPC will be sued in MSG3/MSGA (e.g. SRB2 data included in MSG3/MSGA without DRB data – then the CAPC for SRB2 will be used per the rules above and this seems not aligned with RAN1). 

There are two ways to fix this: 
· Option 1: Send an LS to RAN1 to revert their text and simply refer to our spec for CAPC selection.
· Option 2: Add an additional clause for MSG3/MSGA per RAN1 agreements… then the last paragraph will look something like below: 

Option 2: 
When performing Type 1 LBT for the transmission of an uplink TB (see TS 37.213 [37], clause 4.2.1.1) and when the CAPC is not indicated in the DCI, the UE shall select the CAPC as follows: 
-	If the uplink TB is included in MSGA or MSG3 and MAC SDU carrying data from a DRB is not multiplexed in the TB, then the CAPAC is fixed to the highest priority; or
-	If only MAC CE(s) are included in the TB, the highest priority CAPC of those MAC CE(s) is used; or
-	If DCCH SDU (s) are included in the TB, the highest priority CAPC of the DCCH(s) is used; or
-	The lowest priority CAPC of the logical channel(s) with MAC SDU multiplexed in the TB is used.

	Huawei
	
	ZTE option 2 is fine for us. 

	Intel
	No for RAN2
	According to the missing case (or probably more like a discrepancy between RAN1 and 2 spec) from ZTE response, it seems like the only case is if SRB2 or lowest priority MAC CE is in MSG3 or MSGA and is configured not to the highest priority

ZTE Option 2 seems like a patch to align to RAN1 spec.  It would be cleaner that RAN1 align to 38.300 in our view (Option 1?)

	vivo
	No for RAN2
	ZTE’s option 2 is aligned with 37.213. Moreover, just one editorial comment that the word “CAPAC” in ZTE’s comment should be corrected to “CAPC”.  

	Apple
	No for RAN2
	ZTE Option 2 is fine to us.

	Ericsson
	
	We agree to ZTEs observation, and option 2 as a solution and fixing the CAPAC misspelling.

	LG
	 No for RAN2
	ZTE option 2 is fine to us.

	Qualcomm
	No
	As responded in Q2, adding CCCH will take care of msg3/msgA.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 3: By adding the CCCH case as mentioned by Ericsson and Qualcomm, it would seem that nothing is missing from RAN2 viewpoint.
Proposal 3: Discuss whether the suggested text still misses something and if so, whether we should consult RAN1.

3	Conclusion
This email discussion focused on the CAPC subclause of the Stage 2 and three proposals were made:
Proposal 1: Make subclause 5.6.2 on CAPC more legible.
Proposal 2: Agree the text provided above and echoed in CR R2-2008452.
Proposal 3: Discuss whether the suggested text still misses something and if so, whether we should consult RAN1.

4	Annex
In order to ease possible offline discussions, all delegates having provided input in this document are requested to fill the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	Nokia
	Benoist Sébire
	benoist.sebire@nokia.com

	Huawei
	Tao Cai
	tao.cai@huawei.com

	vivo
	Stephen Mo
	yitao.mo@vivo.com

	Apple
	Yuqin Chen
	yuqin_chen@apple.com

	Ericsson
	Robert Karlsson
	robert.s.karlsson AT ericsson.com

	LG
	Seong Kim
	sj117.kim@lge.com

	Qualcomm
	Ozcan Ozturk
	oozturk@qti.qualcomm.com
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