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1	Introduction
[bookmark: _Hlk40790748]RAN2 received an LS from RAN4 [1] asking for clarification on how to handle timer-based transitions for dormancy cases. This contribution discusses this aspect.
[bookmark: _Ref178064866]2	Discussion
 RAN4 includes in its LS [1] the specific question below:
[bookmark: _Hlk40964154]Q: Is RAN4 expected to derive requirements associated with any kind of timer-based transition between non-dormancy and dormancy, and vice versa? If so, under which conditions would timer-based triggering apply, and which transitions would be valid? 
Since the agreement below was made in RAN2#109e, there is no need for RAN4 to define requirements associated to any new timer based transition between non-dormancy and dormancy. 
Timer-based transition between non-dormancy and dormancy is NOT supported (i.e. no new timer or timer behaviour is introduced).

For existing timer-based transitions, RAN2 has the following timer associated to BWPs:
	bwp-InactivityTimer
The duration in ms after which the UE falls back to the default Bandwidth Part (see TS 38.321 [3], clause 5.15). When the network releases the timer configuration, the UE stops the timer without switching to the default BWP.



However, RAN2 did not conclude on whether the dormant BWP can be configured as the default BWP. This was included as a question from RAN2 to RAN1 [2], which RAN1 replied stating that such case is not precluded in RAN1 [3]. However, we think the RAN2 concerns raised before on this matter are still valid [4]. Moreover, to further allow such functionality may cause more impact to the completion of dormancy. Therefore, we think it is not essential to allow the behaviour of dormant BWP to be configured as the default BWP.
[bookmark: _Toc40964112]The field defaultDownlinkBWP-Id cannot be set to the value of the dormant BWP ID. 
If the above can be agreed, RAN2 can reply to RAN4 that no timer is applicable for switching between dormancy and non-dormancy.
[bookmark: _Toc40964113]Send a reply to RAN4 clarifying that no timer-based transition is defined between non-dormant BWP and dormant. 
[bookmark: _GoBack]3	Conclusion
Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
Proposal 1	The field defaultDownlinkBWP-Id cannot be set to the value of the dormant BWP ID.
Proposal 2	Send a reply to RAN4 clarifying that no timer-based transition is defined between non-dormant BWP and dormant.
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