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1 Introduction
In RAN1 #98 meeting, an LS [1] was sent to RAN2 and RAN4, to seek confirmation on the type of SFTD measurement (intra-frequency or inter-frequency), which helps to define the measurement capabilities for NR in TS 38.215 [2]:
	Definition
	The observed SFN and frame timing difference (SFTD) between an E-UTRA PCell and an NR PSCell (for EN-DC), or an NR PCell and an E-UTRA PSCell (for NE-DC), or an NR PCell and an NR PSCell (for NR-DC) is defined as comprising the following two components:

-
SFN offset = (SFNPCell - SFNPSCell) mod 1024, where SFNPCell is the SFN of a PCell radio frame and SFNPSCell is the SFN of the PSCell radio frame of which the UE receives the start closest in time to the time when it receives the start of the PCell radio frame.
-
Frame boundary offset = 
[image: image1.wmf]ë

û

5

/

)

T

(T

aryPSCell

FrameBound

aryPCell

FrameBound

-

, where TFrameBoundaryPCell is the time when the UE receives the start of a radio frame from the PCell, TFrameBoundaryPSCell is the time when the UE receives the start of the radio frame, from the PSCell, that is closest in time to the radio frame received from the PCell. The unit of (TFrameBoundaryPCell - TFrameBoundaryPSCell) is Ts.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED intra-frequency


In this document, we discuss the possible reply to RAN1’s questions.
2 Discussion
	Q1: For UEs configured with EN-DC, NE-DC and NR-DC, is the target cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency cell?


For UEs configured with (NG)EN-DC, NE-DC or NR-DC, RAN2 only supports the SFTD measurement between PCell and PSCell, the SFTD measurement towards neighbour cell is not supported. 

In (NG)EN-DC or NE-DC scenarios, PCell and PSCell are inter-RAT, so the SFTD between PCell and PSCell is categorized as inter-RAT measurement.

Proposal 1: For UEs configured with (NG)EN-DC or NE-DC, SFTD between PCell and PSCell is inter-RAT measurement.

In NR-DC scenarios, some more discussion is needed to determine whether the SFTD between PCell and PSCell is viewed as intra-frequency or inter-frequency. Currently, RAN2 does not support intra-frequency DC, i.e. PCell and PSCell will not be on the same frequency. However, the definition of inter-frequency and intra-frequency measurement given by TS 38.300 [3] is only intended for neighbour cell:

	Intra-frequency neighbour (cell) measurements and inter-frequency neighbour (cell) measurements are defined as follows:

-
SSB based intra-frequency measurement: a measurement is defined as an SSB based intra-frequency measurement provided the center frequency of the SSB of the serving cell and the center frequency of the SSB of the neighbour cell are the same, and the subcarrier spacing of the two SSBs is also the same.

-
SSB based inter-frequency measurement: a measurement is defined as an SSB based inter-frequency measurement provided the center frequency of the SSB of the serving cell and the center frequency of the SSB of the neighbour cell are different, or the subcarrier spacing of the two SSBs is different.


For RSRP/RSRQ/SINR measurement, the measurement on serving cells (PSCell included) is naturally viewed as intra-frequency measurement. But SFTD measurement is different in that it is a measurement between two cells.

Observation 1: PCell and PSCell will not be on the same frequency. However, according to RAN2 spec it is unclear whether SFTD between PCell and PSCell in NR-DC is intra-frequency or inter-frequency measurement.
There are two interpretations:

· Interpretation #1: SFTD between PCell and PSCell is inter-frequency measurement.

This understanding is to define a new set of rules for SFTD: serving cells are not used as a reference, inter or intra frequency measurement is only determined by the two cells involved. Since the PCell and PSCell are inter-frequency, the measurement between PCell and PSCell should be categorized as inter-frequency measurement.

· Interpretation #2: SFTD between PCell and PSCell is intra-frequency measurement.

This interpretation is more in line with RAN4 spec. In TS 38.133 [4], the SFTD for NR-DC is captured in “9.2.5.4 SFTD Measurements between PCell and PSCell” under the Section “9.2 NR intra-frequency measurements”.
Moreover, the SFTD measurement between PCell and PSCell will be associated to an MO on PSCell frequency, i.e. serving cell MO of PSCell. Since the RSRP/RSRQ/SINR measurement on PSCell’s serving cell MO is intra-frequency measurement, it would be strange to define the SFTD measurement on the same MO as inter-frequency measurement.
Based on the above analysis, we think it is more reasonable to define the SFTD measurement between PCell and PSCell in NR-DC as intra-frequency measurement.
Proposal 2: For UEs configured NR-DC, SFTD between PCell and PSCell is intra-frequency measurement.
	Q2: For UEs configured with NR PCell but no LTE/NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an intra-frequency or inter-frequency NR cell?


This is an NR SA scenario. In RAN2 #107 meeting, it was agreed that for NR SA in Rel-15, SFTD measurement between NR PCell and inter-frequency neighbour cells is supported. However, whether to also support SFTD between NR PCell and intra-frequency neighbour cells needs further confirmation from RAN4 and RAN2 has sent an LS [5] for this purpose. Therefore, we propose the following understanding to be confirmed:
Proposal 3: For NR SA, SFTD between PCell and inter-frequency NR neighbour cell is supported, FFS whether to also support intra-frequency case.
	Q3: For UEs configured with LTE PCell but no NR PSCell, is the target NR cell of a SFTD measurement an inter-RAT or inter-frequency NR cell?


When UE is capable of EN-DC/NGEN-DC and EN-DC/NGEN-DC is not configured, the SFTD between PCell and NR neighbour cell is supported. This measurement is configured in measObjectNR and is inter-RAT measurement. Therefore, we propose the following understanding to be confirmed:

Proposal 4: For UEs supporting (NG)EN-DC and not yet configured with (NG)EN-DC, SFTD between PCell and NR neighbour cell is inter-RAT measurement.

	Q4: Is there any definition in RAN2 or RAN4 specification that could be a reference in SFTD definition?


There is no specific definition in RAN2 specification. The definition of SFTD is given in TS 36.214 [6] and TS 38.215 [2]. When RAN2 mentions SFTD, TS 38.215 is often referenced, e.g. the following is excerpted from TS 36.331 [7]: 

	The IE MeasResultCellSFTD consists of SFN and radio frame boundary difference between the PCell and an NR cell as specified in TS 38.215 [89] and TS 38.133 [84].

reportSFTD-Meas
If this field is set to pSCell, the UE shall measure SFTD between the PCell and the PSCell as specified in TS 38.215 [89], in this case, the frequency of PSCell is configured in the corresponding measObjectNR. If the field is set to neighborCells, the UE shall measure SFTD between the PCell and the NR cells included in cellsForWhichToReportSFTD (if configured in the corresponding measObjectNR) or between the PCell and up to 3 strongest detected NR cells (if cellsForWhichToReportSFTD is not configured in the corresponding measObjectNR), as specified in TS 38.215 [89]. E-UTRAN only includes this field when setting triggerType to periodical and purpose to reportStrongestCells. If included, the UE shall ignore the maxReportCells field.


Therefore, RAN2 should send a reply LS to inform RAN1 of the above understanding along with the answers for other questions.
Proposal 5: Approve the reply LS in [8].

3 Conclusion

The paper discusses SFTD measurement based on RAN1 LS and we propose:
Observation 1: PCell and PSCell will not be on the same frequency. However, according to RAN2 spec it is unclear whether SFTD between PCell and PSCell in NR-DC is intra-frequency or inter-frequency measurement.
Proposal 1: For UEs configured with (NG)EN-DC or NE-DC, SFTD between PCell and PSCell is inter-RAT measurement.

Proposal 2: For UEs configured NR-DC, SFTD between PCell and PSCell is intra-frequency measurement.
Proposal 3: For NR SA, SFTD between PCell and inter-frequency NR neighbour cell is supported, FFS whether to also support intra-frequency case.
Proposal 4: For UEs supporting (NG)EN-DC and not yet configured with (NG)EN-DC, SFTD between PCell and NR neighbour cell is inter-RAT measurement.

Proposal 5: Approve the reply LS in [8].
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