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1. Introduction

Handling of ims-EmergencySupport indication was discussed last RAN2 meeting but it was not concluded at that moment. In this contribution, we would like to propose how to implement ims-EmergencySupport in TS38.304.  
2. Discussion
According to the current TS38.304, the UE tries to find out an acceptable cell while the UE is in any cell selection state. Once found, the UE camps on there and moves from any cell selection state to camped on any cell state. Acceptable cell is defined in 4.3 TS38.304, which is inherited from LTE TS36.304. However it is not crystal clear to us if a cell providing only ETWS/CMAS notification but not providing IMS emergency call, should we consider it is acceptable cell or not? If we see the following sentence from TS38.304, it seems that cell is not considered as the acceptable cell. From our view, it is not clear if the sentence was written with that intention or not.  

acceptable cell:

An "acceptable cell" is a cell on which the UE may camp to obtain limited service (originate emergency calls and receive ETWS and CMAS notifications). Such a cell shall fulfil the following requirements, which is the minimum set of requirements to initiate an emergency call and to receive ETWS and CMAS notification in an NR network:

-
The cell is not barred, see subclause 5.3.1;

-
The cell selection criteria are fulfilled, see subclause 5.2.3.2.

[Proposal1]: RAN2 is asked to discuss whether the cell providing only ETWS/CMAS but not providing emergency call should be considered as an acceptable cell or not. 
If RAN2 decides it is not considered as an acceptable cell in the proposal1, then it is straightforward the condition to determine whether the cell provides IMS emergency call as indicated in SIB1 should be added in the definition of acceptable cell. If RAN2 decides it is not considered as an acceptable cell in the proposal1, then some rewording would be helpful to avoid any confusion. 

[Proposal2a]: If yes in the above proposal1, it is proposed to add the condition to determine whether the cell provides IMS emergency call as indicated in SIB1. 

[Proposal2b]: If no in the above proposal1, it is proposed to change “and” to “or” in the above definition of an acceptable cell. 
Last RAN2 meeting, it was proposed to add UE behavior according to ims-EmergencySupport indication in SIB1 while the UE is in camped on any cell state [1]. In general the proposal imitates what was written in TS36.304 (see the corresponding part from TS36.304 below). 
5.2.9
Camped on Any Cell state

In this state, the UE shall perform the following tasks:

-
monitor the paging channel of the cell as specified in clause 7 according to information sent in system information;

-
monitor relevant System Information as specified in TS 36.331 [3];

-
perform necessary measurements for the cell reselection evaluation procedure;

-
execute the cell reselection evaluation process on the following occasions/triggers:

1)
UE internal triggers, so as to meet performance as specified in TS 36.133 [10];

2)
When information on the BCCH or BR-BCCH used for the cell reselection evaluation procedure has been modified;

-
regularly attempt to find a suitable cell trying all frequencies of all RATs that are supported by the UE. If a suitable cell is found, UE shall move to camped normally state;

-
if the UE supports voice services and the current cell does not support emergency call as indicated in System information specified in TS 36.331 [3], the UE should perform cell selection/ reselection to an acceptable cell of any supported RAT regardless of priorities provided in system information from current cell, if no suitable cell is found.
First let’s see the reason why that sentence was introduced in LTE. In LTE, IMS emergency call was introduced in Rel-9, so the UE in the LTE Rel-8 network or later release network not providing IMS emergency call cannot initiate any emergency call in LTE side. Note CS call is not supported in LTE. However the UE still can camp on that cell according to the definition of acceptable cell in 4.3. TS36.304 while the UE is in any cell selection state. In the case, probably it would be better if the UE selects/reselects UMTS cell which can provide the emergency call via CS domain. 
For NR if the above proposal2a is agreed, it seems we do not need that sentence since the scenario which the UE camps on the cell not providing IMS emergency call while the UE is in any cell selection state will never happened. If the above proposal2b is agreed, then in principle the scenario may also happen. However there are some differences compared to LTE. 
· If other RAT means LTE network, even when the UE selects/reselects LTE acceptable cell, that cell still may not provide IMS emergency call as indicated in system information. 
· If other RAT means UMTS network, it is questionable if needs to specify cell selection/reselection to UMTS in TS38.304. Note only LTE network has been considered as neighboring RAT in TS38.304 process. 

Thus it is proposed to add “If the current cell does not support IMS emergency call as indicated in SIB1 specified in TS38.331, the UE should perform cell selection/reselection to an acceptable cell that supports IMS emergency call regardless of priorities provided in system information from the current cell, if no suitable cell is found.”
[Proposal3a]: If the above proposal2a is agreed, we do not need the described UE behavior in camped on any cell. 
[Proposal3b]: If the above proposal2b is agreed, it is proposed to add “If the current cell does not support IMS emergency call as indicated in SIB1 specified in TS38.331, the UE should perform cell selection/reselection to an acceptable cell that supports IMS emergency call regardless of priorities provided in system information from the current cell, if no suitable cell is found.”
3. Conclusion
RAN2 is asked to discuss TS 38.304 impacts from the support of IMS emergency call and the following proposals. Also RAN2 is asked to see the corresponding CR [1]. 
[Proposal1]: RAN2 is asked to discuss whether the cell providing only ETWS/CMAS but not providing emergency call should be considered as an acceptable cell or not. 

[Proposal2a]: If yes in the above proposal1, it is proposed to add the condition to determine whether the cell provides IMS emergency call as indicated in SIB1. 

[Proposal2b]: If no in the above proposal1, it is proposed to change “and” to “or” in the above definition of an acceptable cell. 

[Proposal3a]: If the above proposal2a is agreed, we do not need the described UE behavior in camped on any cell. 

[Proposal3b]: If the above proposal2b is agreed, it is proposed to add “If the current cell does not support IMS emergency call as indicated in SIB1 specified in TS38.331, the UE should perform cell selection/reselection to an acceptable cell that supports IMS emergency call regardless of priorities provided in system information from the current cell, if no suitable cell is found.”. 
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