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1   Introduction
In SA3 #91bis meeting, the security mechanisms for Dual Connectivity was discussed and some agreements were achieved and captured in the related CR. However, there are some questions not quite clear to SA3 and an LS [1] was sent to RAN2 for clarification.

In this contribution, we will discuss the questions in details and some related proposals will be provided.

2   Discussion 
In SA3 LS, the following questions are listed:

Question 1:

In the SN initiated modification procedure with MN involvement clause 10.3.2 TS 37.340, SA3 assumes that this procedure is used for existing DRBs and/or SRB and steps 2/3 are not always performed to update the key at the SN. In such case, does RAN2 assumes that the MN always signal the selected security algorithms? If the answer is yes, does RAN2 assumes that the MN always caches the security algorithms? If the answer is no, does RAN2 assumes the selected algorithms must be signalled in step1? 

Question 2:

In all the procedures where the UE receives an SN RRC Reconfiguration message from the SN either directly or through the MN. Is it possible that this affects the MN configuration? If yes, then the MN, when involved, or the UE need to check that the received SN RRC Reconfiguration message does not affect the MN configuration. Is SA3’s understanding correct? If yes, is this is expected to be described in the RAN specification?

Question 3:

Does RAN2 assumes that the SN can modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE without MN involvement? Does RAN2 assumes that the SN can add new DRBs and/or SRB while communicating directly to the UE all configurations parameters including security related parameters?

With respect to Q1:

In RAN2 understanding, the security algorithm to be used for the PDCP entity at the SN is selected by the SN and the MN will signal the SN selected security algorithm only if the SN updates it. According to the existing IE design as following:
RadioBearerConfig ::=




SEQUENCE {


srb-ToAddModList





SRB-ToAddModList









OPTIONAL,
-- Cond HO-Conn


srb3-ToRelease






ENUMERATED{true}









OPTIONAL,
-- Need N


drb-ToAddModList





DRB-ToAddModList









OPTIONAL,
-- Cond HO-toNR


drb-ToReleaseList





DRB-ToReleaseList









OPTIONAL,
-- Need N


securityConfig 






SecurityConfig










OPTIONAL,
-- Need M

...

}

SecurityConfig ::=





SEQUENCE {



securityAlgorithmConfig




SecurityAlgorithmConfig








OPTIONAL,
-- Cond RBTermChange

keyToUse







ENUMERATED{master, secondary}





OPTIONAL,
-- Cond RBTermChange


...
}

	RBTermChange
	The field is mandatory present in case of set up of signalling and data radio bearer and change of termination point for the radio bearer between MN and SN. It is optionally present otherwise, Need S.


The security algorithm will be mandatory present in case of set up of signalling and data radio bearer and change of termination point for the radio bearer between MN and SN. It means the MN does not always signal the selected security algorithms.

Observation 1: The MN does not always signal the selected security algorithms.

With respect to Q2:

It is true, the SN configuration may affect the MN configuration and RAN2 agreed if the SN configuration needs MN involvement, it cannot be transmitted to the UE via SRB3. It means in such cases, the SN modification procedure should be performed. As specified in TS 37.340, it is up to the MN to decide on how to resolve the dependency between MN and SN configuration and it is the reason why RAN2 introduce the UE capability coordination.
From the UE perspective, UE is not required to check whether the received SN RRC Reconfiguration message does affect the MN configuration or not.

Observation 2: Only in the procedures where the MN is not involved, the SRB3 may be used.

Observation 3: It is up to the MN to decide on how to resolve the dependency between MN and SN configuration.

Observation 4: UE is not required to check whether the received SN RRC Reconfiguration message affects the MN configuration or not.

With respect to Q3:

For MR-DC, RAN2 specified two security related parameters, i.e., securityAlgorithmConfig and keyToUse. As mentioned above, these two IEs are mandatory present in case of set up of signalling and data radio bearer and change of termination point for the radio bearers between MN and SN. In RAN2’s understanding, the all mandatory cases need MN involvement. It means for now the SN cannot modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE.

Observation 5: For now, RAN2 does not allow SN to modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE.

For SRB, only the SRB3 is supported in MR-DC (excluding NE-DC) and it is security protected at SN. But according to the previous agreement, SRB can only established during the addition procedure. It means the SN cannot add new SRB while communicating to the UE directly. However, for DRB, it is possible that the SN adds a new DRB. In last RAN3 meeting, it was agreed the MN will provide a DRB ID list to SN so that the SN can determine the QoS flow to DRB mapping for the SN terminated bearers. It means the SN is allowed to add new DRBs, i.e., change the QoS flow to DRB mapping, while communicating directly to the UE. However, the security related parameters are per CG and it means the addition of new DRBs does not require any new security related parameters.
Proposal 1: The SN can add new DRBs while communicating directly to the UE all configurations parameters, however the security related parameters are not included.
Proposal 2: Send a reply LS to SA3.

We provide a draft reply LS in [2].
3   Conclusion

In this contribution, the clarification on the security for MR-DC under 5GC was discussed and the following proposals were provided:
Observation 1: The MN does not always signal the selected security algorithms.

Observation 2: Only in the procedures where the MN is not involved, the SRB3 may be used.

Observation 3: It is up to the MN to decide on how to resolve the dependency between MN and SN configuration.

Observation 4: UE is not required to check whether the received SN RRC Reconfiguration message affects the MN configuration or not.

Observation 5: For now, RAN2 does not allow SN to modify the security related parameters of existing DRBs and/or SRB directly to the UE.

Proposal 1: The SN can add new DRBs while communicating directly to the UE all configurations parameters, however the security related parameters are not included.
Proposal 2: Send a reply LS to SA3 (draft attached in [2]).
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