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1. Introduction

In current RRC specification, pucch-ResourceCommon can be configured for initial BWP in SIB1 and dedicated signaling. And dedicated PUCCH-Config can be configured on active BWP. It is not clear that whether active BWP other than initial BWP can configure pucch-ResourceCommon by dedicated signaling, and if yes, which PUCCH resource should be used. 
In this paper, this issue will be addressed and some clarification can be made based on the analysis. 
2. Discussion
In current RRC specification [1], pucch-ResourceCommon in PUCCH-ConfigCommon can be configured in SIB1 and dedicated singaling. 

	pucch-ResourceCommon
An entry into a 16-row table where each row configures a set of cell-specific PUCCH resources/parameters. The UE uses those PUCCH resources during initial access on the initial uplink BWP. Once the network provides a dedicated PUCCH-Config for that bandwidth part the UE applies that one instead of the one provided in this field. Corresponds to L1 parameter 'PUCCH-resource-common' (see 38.213, section 9.2)


PUCCH-ConfigCommon can be configured for all BWPs by dedicated signling. In this RRC message, whether pucch-ResourceCommon is configured only for initial BWP or for the current active BWP need to be discussed. In the field description, it is stated that the UE uses those PUCCH resources during initial access on the initial uplink BWP. Based on this understanding, we have the following two options: 
· Option 1: pucch-ResourceCommon is configured only for initial BWP

· Option 2: pucch-ResourceCommon is configured for active BWP
Proposal 1: RAN2 is kindly asked to discuss which option should be adopted:

· Option 1: pucch-ResourceCommon can be configured only for initial BWP, and it is expected by the UE that pucch-ResourceCommon configured by dedicated signaling is the same as the one in SIB1.
· Option 2: pucch-ResourceCommon can be configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP.

Based on current RRC specification, dedicated PUCCH resource for active BWP is optional as below. 
PUCCH-Config ::=                        SEQUENCE {

    resourceSetToAddModList                 SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPUCCH-ResourceSets)) OF PUCCH-ResourceSet             OPTIONAL,   -- Need N

    resourceSetToReleaseList                SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPUCCH-ResourceSets)) OF PUCCH-ResourceSetId           OPTIONAL,   -- Need N

    resourceToAddModList                    SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPUCCH-Resources)) OF PUCCH-Resource                   OPTIONAL,   -- Need N

    resourceToReleaseList                   SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPUCCH-Resources)) OF PUCCH-ResourceId                 OPTIONAL,   -- Need N

For Option 1, since pucch-ResourceCommon is configured only for initial BWP, if dedicated PUCCH resource for active BWP is not configured, there is no valid PUCCH resource for the active BWP. In this case, during RACH procedure, the UE anyway needs to fallback to initial BWP for PUCCH to transmit ACK for msg.4. During normal data transmission, the UE need to switch between active BWP for PUSCH and initial BWP for PUCCH. 
Observation 1: For option 1, if dedicated PUCCH resource for active BWP is not configured, the UE anyway needs to fallback to initial BWP for PUCCH during RACH procedure, and switch between active BWP and initial BWP during normal data transmission. 

This may lead some problem, e.g. this may require higher UE capability to dynamic switching between active BWP and initial BWP. In some cases, active BWP has different bandwidth or carrier from initial BWP. This is a great challenge for the UE. Otherwise, the UE can only work on initial BWP or some active BWP which is overlapped with initial BWP. 
To solve this problem, there are several alternatives as below:
· Alt1: the UE always fallback to initial BWP during RACH and normal data transmission.
· Alt2: dedicated PUCCH resource should be mandatory configured for active BWP.
In our understanding, Alt1 does not make any sense since the network needs flexibility to configure any active BWP. Thus, it is better to mandatory configure dedicated PUCCH resource for active BWP other than initial BWP or not overlapping with initial BWP. Based on the above discussion, we provide the corresponding CR on 38.331 in [2]
Proposal 2.1: For option 1, dedicated PUCCH-Config should be mandatory configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP.

For Option 2, pucch-ResourceCommon can be configured for active BWP other than initial BWP by dedicated signaling. In this case, if pucch-ResourceCommon is configured for active BWP, pucch-ResourceCommon is used for PUCCH; if dedicated PUCCH-Config is configured for active BWP, dedicated PUCCH configuration will override the pucch-ResourceCommon. 
But this option is not align with the current physical layer specification TS 38.213 [3]. In RAN1 specification, it is stated that “if a UE does not have dedicated PUCCH resource configuration provided by higher layer parameter PUCCH-ResourceSet in PUCCH-Config, a PUCCH resource set is provided by higher layer parameter pucch-ResourceCommon in SystemInformationBlockType1”. Based on this understanding, if we go to Option 2, RAN1 specification need to be updated. 
Proposal 2.2: For option 2, send an LS to inform RAN1 that pucch-ResourceCommon can be configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP to ask them the update the corresponding specification. 
3. Conclusion

In this contribution, we discuss the configuration of pucch-ResourceCommon. Based on the discussion, we have the following observations and proposals:

Observation 1: For option 1, if dedicated PUCCH resource for active BWP is not configured, the UE anyway needs to fallback to initial BWP for PUCCH during RACH procedure, and switch between active BWP and initial BWP during normal data transmission. 

Proposal 1: RAN2 is kindly asked to discuss which option should be adopted:

· Option 1: pucch-ResourceCommon can be configured only for initial BWP, and it is expected by the UE that pucch-ResourceCommon configured by dedicated signaling is the same as the one in SIB1.
· Option 2: pucch-ResourceCommon can be configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP.

Proposal 2.1: For option 1, dedicated PUCCH-Config should be mandatory configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP.

Proposal 2.2: For option 2, send an LS to inform RAN1 that pucch-ResourceCommon can be configured for active BWP which is not overlapping with initial BWP to ask them the update the corresponding specification. 
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